Ev yapımı elma sirkesi -I-

Benim salatalarımın, bazı yemeklerimin ve çorbalarımın vazgeçilmez malzemesidir sirke.

Haberin Devamı

Yemek tariflerimde de fark ettiğiniz üzere en çok elma sirkesini kullanır ve tavsiye ederim. Hatta bazen, elmanın en tatlı olduğu kış aylarında, sirkemi kendim yapar ve şişelere koyarım.
Şimdi “Sirkeyi de mi” dediğinizi duyar gibiyim. Ama artık öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, malzemenin ne kadarını kendimiz yaparsak o kadar iyi. İsterseniz kısaca anlatayım elma sirkesini nasıl yaptığımı.
Bu aylarda elmanın en tatlılarından alır, güzelce yıkarım. Elmanın ekşi olmaması çok önemli. Meyve sıkacağı yardımıyla elmaların suyunu sıkıp ağzı geniş bir kavanoza, üzerinde boşluk bırakarak koyarım.
Ancak sirke yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri hijyen olduğu için kavanozu sıcak suyla iyice yıkamayı da ihmal etmem.
Burada belirtmem gereken başka bir şey daha var. Bazıları sadece elmanın kabuklarıyla, bazılarıysa elmaları suyla haşlayarak sirke yapar. Benim annemden öğrendiğim yöntem, sirkede elmanın suyunu kullanmaktır. Bahsettiğim yöntemlerden hiçbiri yanlış değildir.
Sirke yapmak çok kolay aslında ama anlatmaya kalkınca biraz uzun sürecek anlaşılan. Elma suyunu kavanoza koyup yarın devam edelim sirke yapmaya. Olur mu?

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

Haberin Devamı

Mercimeği üzerine çıkacak kadar sıcak suda 30 dakika kadar bekletin. Sonra da yıkayıp süzün. Soğanı incecik yemeklik doğrayın. Yağı ve soğanları geniş bir teflon tencereye koyun. Orta ısılı ateşte 2-3 dakika kavurup salçayı katın ve 2 dakika daha kavurun.
Diğer taraftan, mercimekleri süzüp soğanların üzerine aktarın. Sıcak haldeki et ya da tavuk suyunun 1 su bardağı kadarını da ekleyin. Mercimek pirinçten daha uzun sürede piştiği için, mercimeği 10 dakika kadar hafifçe pişirin.
Yıkayıp süzdüğünüz bulguru ve kalan 3 su bardağı et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın.
Tuz ve karabiberi serpiştirip orta ıslı ateşte pilav suyunu tamamen çekip göz göz oluncaya kadar pişirin.
Pilav suyunu tamamen çekince ocağın altını iyice kısın. Pilavı kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
Tencerenin kapağını açmadan 30 dakika kadar dinlendirip demlendirin.
Pilavı servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla aşağıdan yukarıya doğru hafifçe karıştırın ve kırmızı pul biberi serpiştirin. İsterseniz, ince kıyılmış yarım demet maydanoz ya da dereotuyla süsleyerek servise sunun. Yanında mutlaka ayranla ikram edin.
Not: Bu pilava soğanla birlikte kavrulmuş kıyma da katılabilir.

Haberin Devamı

? 1 su bardağı yeşil mercimek ? 1 yemek kaşığı bitkisel margarin (6 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirisniz.)
? 2 su bardağı pilavlık kalın bulgur ? 1 adet büyük boy kuru soğan ? 6 çay kaşığı domates salçası ? 1 çay kaşığı tuz, karabiber ? 4 su bardağı et ya da tavuk suyu ? 1 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yazarın Tüm Yazıları