Ev değiş tokuşuna var mısınız?

Cameron Diaz ve Kate Winslet’in başrolde olduğu film “Holiday”i hatırlar mısınız?

Haberin Devamı

Ev değiş tokuşuna var mısınız?

Cameron Diaz ve Kate Winslet’in başrolde olduğu film “Holiday”i hatırlar mısınız? Hani ev değiş tokuşu yapan bir Amerikalı ve bir ıngiliz kadının hikayesinin konu edildiği süper romantik komedi...
(Bu arada romantik komedi konusunda rahatlıkla ilk 3’üme girer bu film, izlemediyseniz DVD’sini bulun ve izleyin.)
Ev değiş tokuş konusuyla o film sayesinde tanıştım. Filmi izlerken hiç görmediğim bir ülkede yaşayan biriyle evimi değişmeyi çok arzu ettiğimi hatırlarım. Düşünsenize, ben onun evinde kalırken o da benimkinde yaşayacak, benim yatağımda yatacak, benim tabağımdan yemek yiyecek...
Kısacası evime yerleşecek ve benim hayatımı yaşayacak... Ben de onunkini...
Açıkçası Türkiye’de bunu yapan çok insan olduğunu düşünmüyordum, ta ki Los Angeles’lı Jezz ve New York’lu Peter ile tanışana kadar.
ıki arkadaş, ev değiş tokuşunun Amerika ayağı aslında, bir haftadır Doğan Apartmanı’nda bulunan ıstanbul manzaralı süper bir dairede yaşıyor. Dairenin sahibi Türk çift ise New York’ta, Peter’ın evinde kalıyor. “Bir otelde kalsaydık asla şehri yaşama fırsatı bulamazdık” diyor Peter.
Haklı, otel dediğimiz şey havaalanları gibi artık, dünyanın neresine gidersen git -elbette şehrin dokusunu yansıtan otantik bir butik otelde kalmıyorsan- hangi şehirde olduğunu fark etmeyebilirsin bile... Otelde kalmak yerine ev değişimi yapmakla bir ıstanbullu gibi yaşayabiliyor, şehri turist gibi değil, buralı gibi geziyorlar. Ev konusunda çok şanslılar, Doğan Apartmanı’nın Boğaz’a bakan en güzel dairelerinden birini bulmuşlar, üstelik evin sahibi iç mimar, artık siz tahmin edin nasıl bir yerden bahsettiğimi... Ama insan bir yandan da merak ediyor, “Ya eşyalarım çalınırsa”, “Ya evi su basarsa”, “Ya kaldığım eve bir zarar gelir ve müşkül duruma düşersem”...
Peter’a soruyorum “Hiç mi endişelenmiyorsunuz?”
“Elbette risk var ama insanlar kendi evlerine gösterdikleri özeni gösteriyorlar, neticede sen de onların evinde kalıyorsun” diyor. Zaten endişe etmeye de pek gerek yok aslında, homeexchange.com tarafından bu seyahatler sigorta ediliyormuş.
Tabii tüm malınızı mülkünüzü meydanda bırakın demiyorlar size, değerli eşyaları, mücevherleri ve saklamak istediklerinizi ortada bırakmıyorsunuz ve evinizi yabancılara emanet ediyorsunuz...

Haberin Devamı

Türkiye’den 58 ev

Haberin Devamı

Peter ve Jezz’in yanından ayrılınca homeexchange.com’u (Türkçe versiyonu da evdegistokusu.com, onlar da bu site aracılığıyla bulmuşlar, hatta Holiday’de de bahsedilen web sitesi burası) inceledim. An itibariyle Türkiye’den 58 adet listelenmiş ev var.
Taksim-Galata-Nişantaşı civarındaki evlerin sahipleri daha çok Türkiye’de yaşayan ve seyahat etmekten hoşlanan yabancılar. Türkler de var ancak sayıları az. Genel olarak kullanıcı profili, 30 yaş üstü, iyi eğitimli, çalışan çiftler veya ailelerden oluşuyor. Evlerini listeleyen Türkler arasında yönetici, akademisyen, yaşam koçu, fotoğrafçı ve mimarlar bulunuyor.
Evler de meslekler kadar çeşitli... Jezz ve Peter’ın kaldığı Doğan Apartmanı’ndaki ev gibi, tasarım ve dekorasyonuyla öne çıkan apartman daireleri, Bodrum veya Antalya’da bulunan ve “tatil değiş tokuşu” için listelenmiş villalar, sıradan evler... Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Edirne, Balıkesir ve Çanakkale’den bir, Muğla’dan 8, ızmir’den 7 ve ıstanbul’dan 24 ev listelenmiş houseexchange.com’da.
Ben bu değiş tokuş meselesine fena halde ikna oldum. ışler yolunda giderse, bakın şimdiden söylüyorum, bir sene içinde sizlere Jezz kardeşimin Venice Beach’teki evinden bildiriyorum.

Haberin Devamı

Anneler Günü için...

Önümüzdeki pazar Anneler Günü biliyorsunuz.
Aslına bakarsanız Sevgililer Günü, Babalar Günü gibi özel zamanların “hediye günü”ne dönüşmesi sinirime dokunuyor.
Öte yandan “Vay kapitalist dünya, biz de köle, vız, vız, vız” diye şikayet etmek yersiz bence.
Sızlanmak yerine bu düzeni kendi içinde faydaya çevirebilenlerle bir araya gelmek de bir seçenek çünkü.
Bakınız, Çağdaş Bağımsız Yardımlaşma Derneği...
Bu dernek, Ortaköy Four Seasons Hotel’de pazartesi günü bir Anneler Günü kermesi düzenleyecek.
Bu kermes Filiz Akın’ın ÇABA ile ortaklığı sonucu doğmuş.
Dernek bir süre önce Türkan Sabancı, Semahat Arsel, Çiğdem Simavi, Berna Yılmaz, Alev Törüner, Sevil Sabancı’nın da aralarında olduğu 175 ünlü isimden aldığı yemek tariflerinin toplandığı “En Çok Senin Yemeklerini Özledim” isimli bir yemek kitabı çıkarmıştı.
Kitaba katkıda bulunan bu isimler, kermes için kendi evlerinden bir parça eşyayı satılmak üzere bağışladı.
“Anneler Günü hediyesiz olmaz” diyorsanız, tercihinizi bu kermesten yana kullanın derim. 

Yazarın Tüm Yazıları