Ermeni tehcirinde Almanya’nın rolü

TEMPO Dergisi’nin bugün yayınlanan sayısında çarpıcı bir iddiaya yer veriliyor. Avrupa Parlamentosu’nun Almanya SPD Milletvekili Vural Öger, Ermeni tehcirinde Osmanlı hükümeti üzerinde etkili olan Alman görevlilerinin de rolü olduğunu savunuyor.

Öger şöyle diyor:

‘O zaman orduların başında olan Bronsart von Schellendorf, 1921 yılında bir Alman gazetesine yazdığı yazıda ‘Deportasyonu (tehcir) yapmak gerekiyordu. Çünkü siperlerin arkasındaki Ermenilerle Ruslar birleşerek savaştılar. Çok miktarda Türk köyü yakılıp yıkıldı ve Ermeni çeteleri tarafından 60 bin civarında Türk katledildi’ diye yazdı. Hatta burada ‘Almanların siperlerin arkasının temizlenmesi gerekiyor’ diye bir tavsiyesi ve zorlaması da var.’

Hatta Öger’e göre, Almanların deportasyon tavsiyesi dönemin pek çok önemli devlet yetkilisi tarafından itirazla karşılanıyor, ancak Enver Paşa, Talat Paşa ve beraberindekiler ağır basmış... Tarihçi İlber Ortaylı, ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Alman Nüfuzu’ adlı kitabında benzer görüşlere yer veriyor ve ‘Ermeni tehcirini Alman Genelkurmayı tavsiye etti’ diyor.

TEMPO’ya konuşan Kandilli Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Dikran Kevorkyan da, Ermeni meselesinde Almanların parmağı olduğu görüşünde... Kevorkyan, Almanların o yıllarda inşa ettiği Bağdat demiryolu yapımı sırasında herhangi bir iç karışıklık çıkmaması için Ermenilerin bölgeden uzaklaştırılmasını savunduğunu iddia ediyor. Dergide ayrıca Osmanlı politikasında etkili olan Alman subay ve politikacıların bu konudaki rolleri anlatılıyor.

Bugün Ermeni konusunda belge arayanlar, halen kapalı olan Alman ordu arşivlerine başvururlarsa ilginç sonuçlar çıkabilir.

Sanırız, bu iddialar çok tartışılacak.

Çıldırıyorum

NEVRUZ
bahanesiyle ‘bölücülük’ oyunları İyice hızlandı. Leyla Zana ‘Valiyi halk seçsin, kolluk kuvvetleri belediyeye bağlansın’ demesi bölücülük değil mi? Mersin’de Türk bayrağını yakmak/yırtmak hainlik değil midir? Hani ülkenin bütünlüğünü savunuyorlardı. Ülkemizin ortağıyız demekle ne kastediliyor? Bunları içime sindiremiyorum, çıldırıyorum. Türkiye parçalanmaya doğru gidiyor, baştakilerın hiç sesi çıkmıyor. Ben ne yapmalıyım?

Aydemir GÜNGÖR-E. Albay

İSTANBUL


Bulgaristan Türklerini bölmek mi istiyorlar?

BULGARİSTAN’daki bir parti Türkiye’de kurulur mu?

Kuruldu bile; adı da ‘Bulgaristan Kalkınma ve Eşitlik Partisi’ymiş.

Gerisini, İstanbul’da bizi ziyaret eden bir göçmen grubunun sözcüsü anlatıyor:

‘Bir anda ortaya çıkan bu partinin ne olduğunu anlamadık. Bu partinin adı ve ambleminin neleri çağrıştırdığını çözmeye çalışıyoruz. ‘Kalkınma’ sözcüğünü kullanarak AKP mi ima ediliyor? Amblemde kullanılan beş ok, CHP’yi mi kastediyor. Biz Bulgaristan göçmeni Türkler, bu partiyi kuran Doç. Bedri Şefik’in Dobruca bölgesinde şeker fabrikası işlettiğini, ortağının da Bulgaristan’ın bir önceki Başbakanı İvan Kostov olduğunu biliriz.

Bizim Ahmet Doğan’ın başkanlığındaki ‘Hak ve Özgürlükler Partisi’ (HÖP) ayrımcı bir parti değil, din, dil ve ırk farkı gözetmiyor. Üyeleri ve milletvekilleri arasında Bulgar vatandaşları da var. HÖP, Bulgaristan’da kilit parti konumunda, birçok belediye başkanına sahip.

Daha önce Türk kökenli Osman Oktay’ın da kurduğu bir parti var. Türklerin partilerinin dördü bulduğu böyle bir ortamda amaç, HÖP’ü bölmek mi? İşin içinde bir oyun olduğunu zannediyoruz.

25 Haziran’da genel seçimler var. HÖP, 24 olan milletvekili sayısını 35’in üzerine çıkartmak istiyor. Eğer bu sayı sağlanırsa, 2007’de AB’ye girecek olan Bulgaristan parlamentosundan AB Parlamentosu’na dört Türk üye gidecek.

İstanbul’daki göçmenler arasında Bedri Şefik’in, fabrikasının borcu olduğundan ötürü Bulgar pasaportu ile Türkiye’ye çıkarılmamış. Ama bir başka yoldan Türk pasaportu geldiği anlaşılıyor.

Dış Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Sayın Prof. Mehmet Aydın Bey’in Türklerin oyunu bölecek oyunlardan haberdar olması gerekiyor.

TCK Almanya’dan geride

YP Genel Başkanı Tantan uyarıyor: Yeni yürürlüğe girecek olan TCK içeriği açısından Alman Ceza Kanunu’ndan alıntı yapılmış olmasına rağmen terör konusunda Almanya’nın 22.8.2002 tarihli düzenlemeleri gözden uzak tutulmuş, TCK’ya değişiklik eklenmemiştir. Almanya’da terörle mücadele mahkemeleri görevlerine devam ederken, Türkiye’de bunlar nedense ortadan kaldırılmıştır.

Vatana ihanet suçunun tanımı da değiştirilmiş, Öcalan’ın yeniden yargılanmasının yolu açılmıştır. AİHM’nin Öcalan’la ilgili olarak Türkiye’nin aleyhine karar vermesi sürpriz olmayacaktır. Yeni yasada yolsuzluklarla mücadeleye de yer verilmemiştir. Halkımız uyanık olmalıdır.

Arıtman’ı destekliyoruz

‘MECLİS’e yasa teklifi sunarak devlet can güvenliğini sağlayamıyorsa, vatandaşa kendini koruma hakkı tanımalıdır’ diyen Sayın CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın bu girişimini destekliyoruz. Sokakta gezemez, evde uyuyamaz hale geldik. Kendim ve bunu destekleyen arkadaşlarım adına duyuruyorum.

Cevat ELGİN-ANTALYA

Türk-Arnavut dostluğu

İNÖNÜ Stadyumu’nda cumartesi günü Türkiye-Arnavutluk milli maçı var; katılabilenler Türk ve Arnavut bayrakları ile tribünde yerlerini almalılar. Ellerimizde sallayacağımız Türk ve Arnavut bayrakları ile ve de her iki milletin dostluğunu yansıtan bir pankartla çok güzel bir mesaj vermiş oluruz. Bence her iki millet için de bu dostluk bir lüks değil, bir zorunluluktur.

Gökhan VATANSEVER

Mesaj panosu

YAKLAŞIK bir yıldır Erzurum’da yaşıyorum ve şehir merkezinde oturmama rağmen sular yalnızca saat 05 ile 08 arasında gelmektedir. Bazen de tamamen kesilmektedir; ben böyle bir becerisizlik ve rezalet görmedim. Erzurum büyük bir kent, doğudaki bazı ücra köylerde bile sular kesilmiyor. Belediye ne yapıyor merak ediyorum? Çeşmelerin çoğu boşa akarken, evlerimizde su bulunmaması nasıl açıklanabilir?

Ali DEMİR-ERZURUM

ANKARA TEB Otel Fitness Center, 12.7.2001’den beri Saral International Fitness Center&Aerobic şirketi tarafından işletilmektedir. Ümitköy’ün en elit mekanlarından olan salonumuz hiçbir ödeme yapılmadan zorla ele geçirilmeye çalışılmaktadır. İlk olarak mecuru basarak hasar ve zarar vermişlerdir. Elektriklerimiz, sularımız kesilerek üyelerimiz mağdur edilmiştir. Jeneratörümüz saldırıya uğramıştır. Bütün bunlar jandarma kayıtlarında, savcılık ve mahkeme kayıtlarında mevcuttur. Replik Tur. Ltd. Şti aleyhine açtığımız maddi ve manevi tazminat davası vardır. Yenimahalle Belediyesi’ne tehditler savurulmaktadır. Bizler Saral I.F.A. olarak çevre halkımızın desteğiyle onur savaşımızı sürdüreceğiz.’

ŞİŞLİ
Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli ‘Efendim dün köşenizde yer alan ilköğretim müdürü Tacettin Yiğit’le ilgili olarak bir çocuğu 7 saat alıkoyması dolayından ötürü velisinin şikayeti üzerine yargıda devam ediyor. Zaten biz bu konuda kendisine disiplin cezası verdik. Ayrıca, bir başka ailelerin şikayeti sonucu idari soruşturma başlatıldı, müfetişleri bekliyoruz.’ dedi.

BAKIRKÖY Belediyesi’nde neler oluyor? 80 kadın çalışan park ve bahçelere; 13 erkek de Veteriner Müdürlüğü’ne gönderildi. Kadınlar bahçelere bakıyor, erkekler de köpek ve kedi kovalıyor. Bakırköy Belediyesine bu baskı yakışmıyor.

‘MECLİS’e yasa teklifi sunarak devlet can güvenliğini sağlayamıyorsa, vatandaşa kendini koruma hakkı tanımalıdır’ diyen sayın CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman’ın bu girişimini destekliyoruz. Sokakta gezemez, evde uyuyamaz hale geldik.

Cevat ELGİN-ANTALYA

GÜNÜN SÖZÜ

‘AKP hükümetinin yaptığı duble yollar, bu sene onarılmaya başlandı.’

(DSP Genel Başkanı Zeki Sezer)
Yazarın Tüm Yazıları