Erkan Çelebi: Parayı bastır, garantiyi uzat

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

TÜRKİYE'de de üç yıllık garanti süresi uygulamasını yaygınlaştıran beyaz eşya üreticisi firmalardan Bosch, Siemens, Profilo, Ariston ve Indesit, şimdi bu süreyi müşteri ek bir ücret ödediği taktirde 5 ya da 6 yıla kadar uzatabiliyor.

Kimin garanti süresi ne kadar?

ARÇELİK: Buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutma makinesi, bulaşık makinesi, fırın, mikrodalga fırın, termosifon, şofben, kuartz soba ve radyatör gibi beyaz eşya ürünlerine 3 yıl garanti uyguluyor. Arçelik, elektronik cihazlardan televizyon ve bilgisayara da üç yıl garanti uygularken, müzikseti, walkman, el radyosu, video, uydu alıcı, DVD ve telefona ise yasal süre olan bir yılı garanti ediyor.

BOSCH: Buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır, kurutma, bulaşık makinesi, fırın, mikrodalga fırın gibi beyaz eşya ürünlerine uyguladığı bir yıllık garanti süresini geçtiğimiz aydan itibaren üç yıla çıkardı. Ayrıca bu ürünlerde müşteri, istediği taktirde 20 milyon lira fark ödeyerek, üç yıllık garanti süresini 6 yıla çıkarabiliyor. Klima, ocak, aspratör, elektrik süpürgelerinde gibi ürünlerde ise yasal süre olan bir yıl garanti uygulanıyor.

BEKO: Buzdolabı, çamaşır, bulaşık, kurutma makinesi, derin dondurucu, fırın, mikrodalga fırın, termosifon, şofben, kuartz soba ve radyatör gibi beyaz eşya ürünlerine 3 yıl garanti uyguluyor. Elektronik cihazlarda ise televizyon ve bilgisayara üç yıl garanti veren Beko, yazar kasa, müzikseti, walkman, el radyosu, video, uydu alıcı, DVD ve telefona ise bir yıl garanti uyguluyor.

PROFİLO: Buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi, fırın, mikrodalga fırın gibi beyaz eşya ürünlerde üç yıl yıl garanti süresi uygulanıyor. Ayrıca, bu ürünlerde müşteri, istediği taktirde farkını ödeyerek, üç yıllık garanti süresini 6 yıla çıkarabiliyor. Klima, ocak ve aspiratör gibi ürünlerde ise yasal süre olan bir yıl garanti uygulanıyor.

VESTEL: 1998 yılından itibaren beyaz eşya ve elektronik cihazlarla klimalara 3 yıl, kompresörlere ise 5 yıl garanti veriliyor.

SIEMENS: Buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi, fırın, mikrodalga fırın gibi beyaz eşya ürünlerde üç yıl yıl garanti süresi uygulanıyor. Ayrıca, bu ürünlerde müşteri, istediği taktirde farkını ödeyerek, üç yıllık garanti süresini 6 yıla çıkarabiliyor. Klima, ocak ve aspratör gibi ürünlerde ise yasal süre olan bir yıl garanti uygulanıyor.

DEMİRDÖKÜM: Kombi, katı yakıt sobası, termosifon, şofben, klima, hidrafor, quartz soba, kat kaloriferi, yağlı radyatör, gaz yakıtlı bacalı soba, güneş enerji sistemleri, hidrofor gibi cihazlara üç yıl garanti uyguluyor. Panel radyatör, döküm kazan, evye, armatür, küvet gibi ürünlerde ise garanti süresini 5 yıla çıkarıyor.

ELECTROLUX: Buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır, bulaşık makinesi, fırın, mikrodalga fırında 3 yıl garanti uyguluyor.

ARİSTON: 1998 yılı Aralık ayından itibaren tüm beyaz eşya ürünlerine 3 yıl garanti uyguluyor. Ayrıca montaj aşamasında 20 milyon lira fark ödeyen müşterilerinin garanti sürüsini 5 yıla çıkarıyor.

İNDESİT: Tüm beyaz eşya ürünlerine 3 yıl garanti uyguluyor. Ayrıca montaj aşamasında 20 milyon lira fark ödeyen müşterilerinin garanti süresini 5 yıla çıkarıyor.

AEG: Buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır, bulaşık makinesi, fırın, mikrodalga fırında 3 yıl garanti uyguluyor.

AUER: Fırın, ocak, şofben gibi ürünlere 1 yıl, kombiler ise iki yıl garanti uyguluyor.

CONTİ: Elektrikli süpürgesi, firitöz, tost makinesi gibi küçük ev aletlerine bir yıl garanti uyguluyor.

ROWENTA: Ütü ve elektrikli süpürgesi gibi ürünlere 1 yıl garanti uyguluyor.

SHARP: Buzdolabı, elektrik süpürgesi gibi beyaz eşya ürünlerinin yanı sıra, elektronik cihazlara da 1 yıl garanti uyguluyor.

BEYAZ eşya üretici ve ithalatçısı firmalar Türkiye'de de artık ürünlerini üç yıl garantili satmaya başladı. Tüketici Yasası'nın bir yıllık garanti zorunluluğuna rağmen aralarında, Arçelik, Bosch, Beko, Profilo, Demirdöküm, Siemens, Vestel, Electrolux, AEG, Ariston, Indesit gibi beyaz eşya firmaları ürünlerine şu anda üç yıl garanti veriyor. Bu firmalardan Vestel ve Demirdöküm, bazı ürünlerinde 3 yıllık garanti süresini 5 yıla kadar çıkartabiliyor.

Ayrıca, Bosch, Siemens, Profilo, Ariston, Indesit gibi bazı beyaz eşya üreticisi firmalar, uyguladıkları üç yıllık garanti süresini müşteri istediği taktirde ek bir ücret karşılığında 6 yıla kadar uzatabiliyor. Bu firmalardan Bosch, Siemens ve Profilo, ek ücret ödeyen müşterilerine 6 yıl garanti süresi uygularken, Ariston ve Indesit, montaj aşamasında 20 milyon lira fark ödeyen tüketicilerin 3 yıllık garanti süresini 2 yıl daha uzatıyor.

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, beyaz eşya üreticisi firmaların yasal zorunluluk 1 yıl olmasına rağmen, garanti sürelerini 6 yıla kadar uzatmalarındaki en önemli etken, tüketici tercihinde fiyat ve kalitenin yanı sıra, satış sonrası hizmetlerinde ağırlık kazanması oldu. Rekabette fiyat ve kalitenin yeterli olmadığını gören beyaz eşya ithalatçı ve üretici firmaları, artık satış sonrası hizmetlere de önem vermeye başladı. Bunun sonucunda da ürünlere uygulanan garanti süreleri 6 yıla kadar uzadı.

Aboneler yüklendi Cine5 ek süre verdi

CİNE5, abonelerinin baskısı sonucu üyeliğini yenileyenlere tanıyacağı ek süre hakkını tüm abonelerine uygulamak zorunda kaldı. Cine5 reklam ve ilanlarında sadece ‘‘Cine5'le geçireceğiniz her ay için bir hafta ek süre’’ sloganını kullandı. Sadece üyeliğini uzatan abonelerinin bu haktan yararlanabileceği belirtilmedi. Bunun üzerine ek sürenin otomatik olarak aboneliklerine yansıtılacağını düşünen aboneler, bu gerçekleşmeyince itiraz etti. 500 bin abonesi olan Cine5, abonelerin tepkisi artınca kampanyayı değiştirerek tüm üyelerine ek süre verme kararı aldı. Konuyla ilgili olarak Cine 5 pazarlama bölümünden Gülperi Ertek'le görüştük. Gülperi Ertek ‘‘Kampanyaya göre, üyeliğini yenileyen abonelerimiz her ay için bir hafta ek süre kazanıyordu. Ancak abonelerimiz bunu yanlış anladı. Reklam ve ilanlarımızda bunu, Cine5'le geçireceğiniz her ay için 1 hafta bedava ek süre olarak belirttik. İlanlarda yer kısıtlı olduğu için önemli bir kaç özelliği vermek durumundasınız. Bu nedenle biz de, üyeliğin uzatılması şartını reklam ve ilanlarda belirtemedik. Ancak abonelerden gelen yoğun tepkiler üzerine geçen ay aldığımız karar doğrultusunda, üyeliğini uzatan veya uzatmayan tüm izleyecilerimiz bu haktan yararlanabilecek’’ dedi.

LEVENT ERYÜZLÜ'nün arızalanan televizyonu Vestel tarafından yenisiyle değiştirildi.

GÜLER ÖZKAN'ın Arçelik marka buzdolabı yenisiyle değiştirildi.

ERKİN KARAMUK'un koltuk takımı Serena Mobilya tarafından teslim edildi.

BÜLENT SARAÇ'ın defolu gömleği Karakaş mağazası tarafından yenisiyle değiştirildi.

Yazarın Tüm Yazıları