Erdoğan: Türkiye’nin ’marketing’ini yapıyorum

DAVOS’a bir buçuk günlüğüne gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hem politikacılarla görüştü, hem işadamlarıyla.

İşadamlarıyla hem kaldığı otelde ikili görüşmeler yapan, hem Kongre Merkezi’nde bir araya gelen Erdoğan, "Türkiye’ye yatırıma gelin" mesajını verdi.

Davos’ta bulunan Mehmet Ali Yalçındağ, Ali Koç, Ferit Şahenk gibi isimlerin de katıldığı toplantıda yabancı işadamlarından kimler vardı?

Aralarında Galataport ihalesiyle adı sık sık gündeme gelen Eyal Ofer, Merrill Lynch Başkanı Brian Mck. Henderson, Almanya eski şansölyesi Schröder’in danışmanı Roland Berger, Steigenberger Hotel Grubu CEO’su Karl Schattmaier.

Başbakan Erdoğan, işadamlarını davet ederken muhalefetin "Türkiye’yi pazarlıyorsun" iddialarına değinerek "Size Türkiye’deki yatırım olanaklarını övmem, bizim muhalefet tarafından ülkeyi pazarlıyor’ diye yorumlanıyor. Şu anda, oysa ben size ülkemi methediyorum, yani ’marketing’ yapıyorum" diye konuştu.

Yatırım olanaklarıyla bilgi veren Başbakan Erdoğan, 49 ilin teşvik kapsamına alındığını ve dolayısıyla bedelsiz arazi verildiğini anlattı.

Kurumlar Vergisini yüzde 30’dan yüzde 20’ye indirdiklerini, 5 yıl vergi muafiyeti olduğunu da vurgulayan Başbakan, sosyal sigorta masraflarını da kısmayı planladıklarını söyledi.

Başbakanın değindiği bir başka konu ise özelleştirme oldu.

TÜPRAŞ’I YENİ SAHİBİNE VERDİK

"Özelleştirmede dur durak tanımıyoruz. Türkiye’nin ekonomisinde cesur adımlar atıyoruz. Bunun negatif sonucu ya da bedeline katlanacağım" diye konuşan Erdoğan, salondaki Ali Koç’u işaret ederek: "Tüpraş’ı da yeni sahibine verdik" dedi.

İşadamları arasında olan Suudi Arabistanlı bir işadamı, Türkiye’yi Körfez ile daha fazla ticarete çağırırken, Almanlar AB ilişkilerini merak etti.

Roland Berger’in bu konudaki bir sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, Almanya’nın yeni şansölyesi Angela Merkel ile aralarında herhangi bir sorun olmadığının altını çizdi.

Konuşmalarda üzerinde önemli durulan bir konuda da turizm oldu.

Türkiye’nin dağ, golf, kaplıca gibi alanlarda turizmini çeşitlendirdiğini belirten Başbakan Erdoğan, güney sahillerindeki hareketliliğe dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan ikili görüşmelerinde ise IMF Başkanı Rodrigo Rato, Goldman Sachs, Cisco, Amerikan finans ve sigorta şirketi AIG, City Group yetkilileriyle bir araya geldi.

Davos’ta olan Microsoft Başkanı Bill Gates ile Erdoğan ancak Ankara’da bir araya gelip pazar gecesi birlikte yemek yiyecek.

Dünya medyasından Erdoğan’a Hamas ve Orhan Pamuk soruları

BAŞBAKAN’IN yerli ve yabancı gazetecilerle yaptığı basıon toplantısına dünya medyasının ağır topları da ilgi gösterdi.

Fransız televizyonun yıldız sunucularından Christine Ockrent, Newsweek’ten Türkiye’yi yakından izleyen Elizabeth Weymouth, NPQ Dergisi’nden Nathan Gardells gibi.

Weymouth, Başbakan’ın Filistin seçimlerinde büyük bir zafer kazanan Hamas hakkında ne düşündüğünü merak ederken, Nathan Gardells Orhan Pamuk meselesini merak etti.

Davos’ta büyük yankı bulan, hatta İsviçre basının "Hamas kazandı, Batı korkudan titriyor" diye başlık attığı Filistin seçimleriyle ilgili "halkın seçimine saygılıyız" diyen Erdoğan Orhan Pamuk davasının da kapandığını söyledi.

"Kuş gribi" de merak edilen konular arasındaydı.

Bir gazetecinin "komşularla konuşabilirsiniz ama kuşlarla konuşamazsınız ne olacak" sorusuna "kuşlarla konuşamadığımızı kim söyledi" diye gülerek yanıtlayan Erdoğan bizim bilmediğimiz bazı noktalara işaret etti.

"Sadece göçmen kuylar meselesi değil. Entegre tesisler bazı yanlışlıklar yapmışlar. Dünyada entegre tesislerde satış süresi dolmuş tavuk yemlik olarak kullanılır. Bizde yemlik yerine tavuklar bazı bölgelere satılmış. Yanlış düzeldi".

Galataport olmazsa Türkiye kaybeder

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın işadamlarıyla yaptığı toplantının ilginç isimlerinden biri de Ofer Grubu Başkanı Eyal Ofer’di.

Toplantıdan çıkarken konuşma fırsatını bulduğum Eyal Ofer’e dünkü gazetelerde yer alan Devlet Bakanı Aldüllatif Şener’in Galataport ihalesini imzalamayacağına ilişkin açıklamasını sordum.

Eyal Ofer önce Galataport ile ilgili son gelişmelerden haberdar olmadığını söyledi.

İhalenin iptali konusunda ise "Türkiye kaybeder" dedi.

Galataport gelişmelerden haberdar olmamakla birlikte, Türk basınının kendisiyle ilgili yazdıklarından iyi haberdar olduğu anlaşılan Ofer yarı şakayla karışık, "Benimle ilgili annemin bile bildiğinden fazlasını yazdınız" diye konuştu.

Mehmet Ali Yalçındağ Davos Medya Yöneticileri arasına seçildi

DOĞAN Medya Grup CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ bu yıl "Davos Medya Yöneticileri" arasına seçildi.

Aralarında Axel Springer’in CEO’su Mathias Döpfner, BBC’den Mark Thompson, Hubert Burada gibi isimlerin olduğu "medya yöneticileri" Davos toplantıları dışında yılda bir kez özel toplanıp medyanın geleceğini tartışıyorlar.

Yalçındağ’ın verdiği bilgiye göre, bu yıl Davos’taki toplantıda medya ile telekom sektörü arasındaki ilişkiler tartışıldı.

Motorola’nın CEO’su yeni çıkarttıkları ürün hakkında medya yöneticilerine bilgi verdi ve telefon ekranından nasıl TV seyredileceğini anlattı.
Yazarın Tüm Yazıları