Engelleri aştık sesi gördük

Turkcell ve Görme Engelliler Spor Federasyonu’nun organizasyonunda eski futbolcular ve gazeteciler olarak biz de gözümüz kapalı şekilde futbol oynayarak, görme engellilerle gerçek bir empati kurma olanağı bulduk. Tek kelimeyle engelliler şu hayatta büyük iş başarıyorlarmış.

Haberin Devamı

HER şey Turkcell’in iletişimini yapan İz İletişim’in genç yeteneklerinden Alican Keser’in telefonuyla başladı: “Abi malum 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, biz de böyle bir günde görme engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla gerçekleştireceğimiz bir etkinlikte karma bir maç yapacağız, oynar mısın?” Yaşım 49 ama işin ucunda top olunca hâlâ akan sular duruyor benim için. “Neden olmasın?” diyerek, bu hayırlı teklifi kabul ettim. Alican ekledi: “Yalnız abi maç özel kurallar eşliğinde, gözler bağlı olarak oynanacak”.
Önceki gece evin salonunda küçük bir prova gerçekleştirdim, gözlerimi bereyle kapayıp, az-biraz top sürdüm ancak bu işin çok zor olduğunu o an bile anladım. “Neyse, yarın bakalım işin gerçeğini neymiş sahada görelim” deyip, maç saatini beklemeye başladım.
Dün gerçekleştirilen organizasyon için önce günün anlam ve önemine binaen kısa konuşmalar yapıldı. Millitakım hocası Fatih Terim’in de katıldığı etkinlikte konuşmacılar meselenin özüne, görme engellilerin sorunlarına, çözüm yollarına ve bu aşamada sporun üstlendiği işleve dikkat çektiler. Etkinliğini düzenleyicisi Turkcell, artık ‘Görme Engelli Futbol Milli Takımı’ ve ‘Sesi Görenler’ Ligi’nin de iletişim ve teknoloji sponsoruydu. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler kurumun bu konudaki çabalarını aktardı.

Haberin Devamı

MAÇIN FAVORİSİ BEYAZ TAKIM’DI!

SONRA asıl heyecanlı bölüm başladı. Fenerbahçe Ülker Sports Arena’nın ortasına halı saha yayılmış ve gösteri maçı için her şey hazırlanmıştı. Karşılaşmada forma giyecek oyuncular soyunma odalarına yöneldi. İki ekip oluşturuldu: Beyaz ve Mavi Takım. Top oynayanlar arasında eski şöhretler, gazeteciler ve en önemlisi görme engelli mili takımından oyuncu arkadaşlar vardı ve bu toplam, karma olarak iki ekibe de dağıtıldı. Bendenizin de yer aldığı Beyaz Takım, ‘kâğıt’ üzerinde biraz güçlü gibiydi: Metin Tekin, Ali Gültiken ve Tümer Metin.. Mavi Takım’ın ‘as’ları ise Bülent Korkmaz ve Mehmet Topal’dı. Maçta döken yazı-çizi tayfası ise şu isimlerden oluşuyordu: Arif Kızılyalın, Okay Karacan, Fatih Kuşçu, Mehmet Ayan, Ali Eyüboğlu, Ahmet Konanç, Serdar Ali Çeliker, Emek Ege, Cüneyt Yalçınkılıç ve de bendeniz...

Haberin Devamı

Engelleri aştık sesi gördük

Efsaneler empati kurdu

GÖRME engellilere Turkcell’den destek geldi. Görme Engelliler Spor Federasyonu ile yapılan işbirliğiyle yeni sezonda lig Turkcell Sesi Görenler Futbol Ligi adıyla oynanacak. Ülker Sports Arena’da Fenerbahçeli Mehmet Topal, eski milli futbolcular Tümer Metin, Ali Gültiken, Metin Tekin, Bülent Korkmaz ve gazetecilerle görme engelli milli futbolcuların katıldığı bir gösteri maçı yapıldı. Milli Takım’ın hocası Fatih Terim de maçı izledi.

DUYULARI HER ŞEYLERİ

MAÇ başladığı anda bütün bu teorik bilgilerin bir işe yaramadığını, en önemli şeyin sese ilişkin özel bir dikkat olduğunu, her şeyin pür dikkat kendini ortam sesine ve diğer seslere vermekten geçtiğini fark ettik. Fakat asıl fark ettiğimiz şey ‘görme engelli dostlarımız’ın hissiyatlarına, psikolojilerine ve yaşadıklarına bu denli yakından ilk kez tanıklık etmek; birebir anlamaktı. Maçın gerçekten böyle bir işlevi oldu. Bu deney bize gerçek anlamda empati kurmanın nasıl bir şey olduğunu gösterdi. Top sahasında asıl mahareti ‘görme engelli arkadaşlar’ın gösterdiğine tanıklık edemedik, çünkü gözlerimiz bağlıydı ama tüm duyularımızla anladık. Hakikaten de çok büyük bir işi başarıyorlardı, başarıyorlarmış...

Haberin Devamı

ÜÇ GOL DE ALİ’LERDEN

İKİ devreli yaklaşık 20 dakika süren maçta hem bizler böyle unutulmaz bir deneyimin parçası olduk, hem de ‘görme engelli’ arkadaşlarımız, fark ettiğim kadarıyla, bu organizasyondan inanılmaz keyif aldılar. Sevinçleri, psikolojileri yüzlerinden okununabiliyordu. Mücadeleyi bizim takım Ali Gültiken ve Serdar Ali Çeliker’in (penaltı) golleriyle 2-1 kazandı. ‘Mavi Takım’ın tek sayısı Görme Engelli Milli Takım oyuncusu olan Ali Çavdar’dan gelirken Bülent Korkmaz bir penaltı atışından yararlanamadı. Bizi böyle bir organizasyonda buluşturan Turkcell’in de ‘Sesi Görenler Ligi’ sponsorluğuyla gerçekten de büyük bir işe imza attığının da altını çizmek gerek...

Haberin Devamı

KİLİT SÖZCÜK: VOY...

BU gösteri maçının öncesinde bize önce kurallar hatırlatıldı. Bir kere nerede olduğunu herkese; ama öncelikle de rakibe ve en yakınındaki arkadaşına bildirmek için kullanılan tek bir sözcük var: ‘Voy’! Malum, top da çıngıraklı, meşin yuvarlağın varlığını çıngırağın sesinden anlıyorsun ve hamle yaptığın anda da etrafındakilerin ‘voy’ demesi gerekiyor. Bağırmıyorsan, önüne çıkan kim olursa olsun çarpabilirsin. Nitekim Metin Tekin’e kim çarptıysa artık dudağı hafiften patladı.

Yazarın Tüm Yazıları