En kaliteli okullar

YÖK ve ÖSYM üzerine yazılarımın yolu, YÖK’ün Cumhurbaşkanlığı makamına sunduğu Türkiye’nin Yükseköğrenim Stratejisi (Taslak Rapor) ile kesişti. Taslak Rapor konusunda en kısa zamanda elbette görüşlerimi yazacağım.

29 Haziran tarihli Bugün Gazetesi’nde "Bu okuldan mezun olan işsiz kalmıyor" başlıklı ilginç ve yararlı bir haber okudum.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği "En Kaliteli Okullar" yarışmasında birinci olan Bursa Tophane Anadolu Teknik Lisesi’ni bitirenler, iş bulma sıkıntısı çekmiyorlarmış.

Toplam 238 öğretmeni ve 5 bin 150 öğrencisi bulunan okulun müdürü şöyle konuşmuş:

"Okulumuzdan mezun olanların iş bulma konusunda problemleri olmuyor. Tophane’nin kurumsal kültürü ve yetiştirdiği öğrencilerin kalitesi için işletmeler bizim öğrencilerimizi tercih ediyor. 138 yıllık tarihi süreçte Bursa sanayisini kuran okulumuzdan mezun olanların bir kısmı çok önemli işletme ve fabrikaların sahipleri konumundadır. Aynı zamanda çok önemli işletmelerde önemli mevkilerde çalışan mezunlarımız vardır."

LAFIN KISASI

İşin özü ve lafın kısası: 138 yaşında olan bu okul, sanayinin istediği kalitede öğrenci yetiştirip mezun ediyormuş. Mezunların patron ve genel müdür olmaları o kadar önemli değil, ama elbette olacaklar.

Okul müdürü, okullarında bir Ar-Ge Bölümü ile Bursa Ticaret ve Sanayi odası tarafından yaptırılan bir kaynak laboratuvarı bulunduğunu da söylüyor. Bu da okul ve sanayi işbirliğinin en iyi örneklerinden biri.

Galiba Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, kaynak yapmasını bilmeyen meslek lisesi mezunlarından şikáyet ediyordu. Artık gözü aydın, karşısında örnek bir okul var işte! Sanayicilerimizin meslek eğitim ve öğretimine önem verdiklerini, ufuklarını geniş tuttuklarını biliyorum.

İYİCEANLATILMALI

Şimdi doğru oturup doğru konuşalım: Sanayimizin gereksinim duyduğu kalitede eleman yetiştirmeleri için meslek okul ve meslek yüksekokullarının dünyadaki örneklerine uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Bu düzenlenmenin gerçekleşmesine sanayi odaları öncülük etmeli. Yapılması gereken ilk iş, meslek okulları ile imam hatip okullarının ortaklığına son verip yollarını ayırmak. Ancak bu yol ayrımından sonra meslek okulları gerçekçi ve rasyonel olarak yeniden düzenlenebilir.

Sanayiciler topluma şunu iyice anlatmalıdır: Meslek liselerinin amacı, sanayiye eleman ve mesleki yükseköğrenime öğrenci hazırlamaktır. Bu okulların hukuk, ekonomi, siyasal bilgiler, ilahiyat fakültelerine öğrenci hazırlamak gibi bir görevi ve amacı yoktur.

HEDEF500 BİN

2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında Anadolu Meslek Liselerinde 15 bin 646 öğrenci, Anadolu Öğretmen Liselerinde 40 bin 874 öğrenci, Anadolu İmam Hatip Liselerinde 29 bin 527 öğrenci öğrenim görüyordu. Çağdaş Türkiye’nin en azından 500 bin Anadolu Meslek Lisesi öğrencisine gereksinimi var. Hedef bu! Düzenleme bu hedefe göre yapılmalı. Türkiye’nin geleceği imam hatiplere kurban edilmemeli.
Yazarın Tüm Yazıları