Ekranlar büyüyor, eğiliyor, bükülüyor

Mobil teknoloji pazarının en büyük etkinliği olan Mobile World Congress için önceki hafta Barselona’daydım. Pazarın en büyük üreticileri fuarın ilk günü aynı zamanlarda en son modellerini tanıttı. Nokia, Samsung, Sony, LG ve Huawei’nin yeni akıllı telefonları şaşaalı törenlerle boy gösterirken, 2014’ün geçen seneki gibi mobil pazarda hareketliliğe gebe olacağı düşüncesi somutlaştı. Evet, yine kullanıcıların “o mu bu mu” sorularını duyacağız bol bol.

Haberin Devamı

Mobil işletim sistemleri konusunda sektör stabil bir duruma erişti. Kendi özel uygulamaları ve donanımları daha iyi çalıştıracak teknolojileriyle ayrışmaya çalışan üreticiler, daha farklı neler yapabiliriz noktasında yine ekran boyutuna takıldılar. Büyük ekranlı modellerin sayısı arttı ve işin ilginç yanı, tüketicinin ilgisi son derece yoğun oldu. Şu sıralar kıvrımlı ekran rüzgarı esiyor.

Samsung’dan sonra LG de kıvrımlı ekranlı modelini duyurdu. Pazardaki duruma göre muhtemeldir ki diğer üreticiler de çekmecede hazır tuttukları tasarımlarını ortaya çıkaracak. 2014, büyük ve kavisli ekranların yılı olacak. Üstelik sadece telefonlarda değil; televizyonlar için de aynı durum geçerli. Şimdilik kavisli ekrana sahip tablet konusunda somut bir gelişme yok ama eli kulağındadır. Samsung’un televizyon ve cep telefonundan sonra tabletin ekranını da bükmesi şaşırtıcı olmaz.

Uzun süredir kafamı meşgul eden soru ise şu: Telefon, tablet ve televizyonlardaki bu hızlı değişimlere tüketici gerçekten hazır mı? İşim gereği yeni ürünleri piyasaya çıkmadan inceliyorum fakat son 1,5 yıldır aynı telefonu kullanıyorum. Bir süre daha yeni bir telefon almayı düşünmüyorum. Kabul, bu süre içinde aklımı karıştıran çok telefon oldu. Fakat yine de kendimi tutuyorum.

Değişim o kadar hızlı ve yoğun ki; henüz fuarın ilk gününde bile sonraki günlerde daha neler göreceğimizi kestiremiyordum. Şimdi de durum değişmiş değil. Şirketler birer satranç ustası gibi rakiplerinin hamlelerini tahmin ederek farklı stratejiler üzerinden çalışıyor.

Yazarın Tüm Yazıları