"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Ekmekler çöpe gitmesin

Biz, genelleme yapıldığında, boğazına düşkün bir milletiz.

Özellikle hamur işlerini ne kadar sevdiğimizi söylemeye bile gerek yok sanırım.

Son zamanlarda sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında bilinçlendirme

çalışmalarına rağmen, hemen hepimiz hamur işlerine bayılıyoruz.
Hamur işlerine ne kadar düşkün olduğumuz bu kadar aşikârken ekmeğin

sofralarımızın vazgeçilmezi olduğunu söylemeye gerek bile gerek yok.

Gerçi son yıllarda ekmek tüketimi nüfus artışına kıyaslandığında aşırıya

kaçmıyor ama ekonomik kriz gibi nedenler de kişi başına düşen ekmek

sayısını artırıyor.
Kısacası, ekmek sofralarımızın vazgeçilmez parçası ve öyle olmaya da

devam edecek. Ayrıca ekmeği sağlıklı beslenmenin bir parçası kılmak da

elimizde.
Peki, hemen her eve, her gün giren ekmeği korumayı biliyor muyuz? Yani

ekmeğin yapımında kullanılan suyun, unun, elektrik enerjisinin kıymetini

biliyor muyuz, yoksa bütün bu saydığımız değerler her gün evimize girip

tüketilmeyen ekmekle birlikte çöpe mi atılıyor? Ne yazık ki, yapılan

araştırmalar son söylediğimizin doğru olduğunu kanıtlar nitelikte...
Ekmek ziyanının sebepleri farklı farklı tabii... ılk olarak

tüketeceğimizden çok daha fazla ekmek aldığımız gerçeği ile yüzleşmek

durumundayız. Üstelik artık marketlerde çeşitli boyutlarda ekmekler

satılırken...
Satın aldığımız ekmeği koruyamamamız da ekmeklerin çöpe gitmesinin bir

başka nedeni... Uzmanlar, ekmeğin yiyeceğimiz kadar kısmını kesip

fazlalığı derin dondurucuda saklamamız uyarısında bulunuyor.

Buzdolabının alt kısmında ekmek saklamaksa bazı uzmanlar tarafından

sakıncalı olarak niteleniyor.
Ekmek israfının önlenmesi için tüketici olarak bizlerin yapacağı daha

pek çok şey var kuşkusuz... Bayat ekmekleri değerlendirme yöntemleri

hakkında araştırma yapmak, kalan ekmeği örneğin yemeğin suyuyla

birleştirerek sokaklardaki aç hayvanlara vermek de yapabileceklerimiz

arasında...
Ekmek israfını önlemek için yapılan kişisel çabaların ne kadar önemli

olduğunu unutmamalı, milli servetimizin parçası olan ekmeğe daha iyi

davranmalıyız. 

Portakallı irmik tatlısı  
YAPILIşI: ırmik, süt, portakal suyu ve tozşekeri orta boy tencereye

aktarın (şeker yerine toz ya da tablet tatlandırıcı da

kullanabilirsiniz). Malzemeleri orta ısılı ateşte tahta kaşık ya da tel

çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak, katılaşıp kaynayıncaya kadar

pişirin. Muhallebi kıvamına gelip kaynayan tatlının üzerine

hindistancevizini ve vanilyayı ilave edip 2 dakika daha kaynattıktan

sonra ocaktan alın. Diğer taraftan, 20-25 santim çapında, kenarları

yüksek cam ya da porselen kabı suyla çalkalayın. Hafifçe ılık hale gelen

irmik tatlısını ıslak kaba aktarın. Üzerini kaşığın tersiyle düzeltin ve

buzdolabında en az 2-3 saat beklettikten sonra dilimleyerek servise

sunun. ısterseniz üzerine ince çekilmiş ceviz içi de

serpiştirebilirsiniz.

· 4 su bardağı süt (yağı azaltılmış kaymaksız süt kullanmanızı

öneririm)
· 1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış meyve suyu ya da

karton kutudaki meyve sularından kullanabilirsiniz)
· 1 su bardağı tozşeker (10-12 tane düşük kalorili tatlandırıcı da

kullanabilirsiniz)
· 1 su bardağı irmik
· 1 paket vanilya
· 1 yemek kaşığı hindistancevizi rendesi

Kek gönül kuşu

YAPILIşI: Oda sıcaklığında bekleyen yumurta ve erimiş margarini derin

bir karıştırma kabına aktarın. Karışımı mikserin yüksek devriyle 2-3

dakika, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Ilık süt ve limon suyunu

başka bir kasede karıştırıp malzemelerin üzerine ekledikten sonra tekrar

çırpın. Tozşeker, kabartma tozu ve kakaoyu ilave edip unu da azar azar

ekleyerek, pürüzsüz ve akıcı kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar

çırpın. Hazırladığınız hamuru orta boy bir kek kalıbına aktarıp 5 dakika

önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 35 dakika kadar pişirin.

Diğer taraftan, beyaz çikolatayı küçük bir çelik cezveye ufak parçalar

halinde koyup kısık ateşte eritin. Üzerine ılık su ve pudra şekerini

ilave edip karıştırın. Hazırladığınız bu sosu krema sıkacağı yardımıyla

kekin üzerine şekil vererek sıktıktan sonra keki servise sunun.

· 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)
· 125 gr. margarin (eritilip ılıtılmış)
· 1 su bardağı ılık süt
· Yarım limonun suyu
· 1 su bardağı tozşeker
· 1,5 su bardağı un
· Yarım paket kabartma tozu
· 3 yemek kaşığı
kakao tozu
Üzeri için;
· 1 çay bardağı
pudra şekeri
· 40 gr. beyaz çikolata
· 2 yemek kaşığı ılık su

X