Ecevit'in MHP-Derviş ilişkisine bakışı

Telekom krizinin ardından Başbakan Bülent Ecevit'in önümüzdeki günlere dönük en önemli önceliği, faiz oranlarının aşağı çekilmesi.

Başbakan, bu sorunun IMF Başkanı Horst Köhler ve yardımcısı Stanley Fischer'in önceki günkü açıklamalarında ağırlıklı bir yer tuttuğuna dikkat çekiyor.

Ancak Ecevit, Fischer'ın, ‘‘Faizler aşağı çekilemezse program revize edilebilir’’ şeklindeki yaklaşımına kapıyı tümüyle kapıyor ve ‘‘Öyle ihtimalleri gündeme getirmek istemiyorum. Ama ne yapıp edip buna bir çare bulmamız gerekiyor’’ diye konuşuyor.

Başbakan, Köhler ve Fischer'ın açıklamalarında ‘‘ilginç bulduğu’’ bir noktayı da şöyle açıklıyor:

‘‘Her ikisinin de belirttikleri şey şu: Aslında hükümet pek çok şeyi yaptı ve yapıyor. Ama, buna rağmen yapılanlar kamuoyuna gereği gibi yansımıyor. İşte buna bir çözüm bulmamız gerekiyor.

‘‘Çözümü...’’
diyor Ecevit: ‘‘Kendimizi daha iyi tanıtmak...’’

* * *

Ardından ‘‘IMF'nin beklentisi de bu bizden. Pek çok şey yaptığımızı, çok başarıyla yaptığımızı artık açıkça ifade ediyorlar. Ama bu kamuoyunda gereken desteği almıyor’’ diye devam ediyor.

Ecevit, IMF Başkanı'nın programın başarısı için ‘‘hükümetin siyasi birlik içinde hareket etmesi’’ gereğini vurgulamasını da şöyle yorumluyor:

‘‘Bunu vurgulamaları önemli. Yani bu hükümetin mutlaka işbaşında kalması, görevini sürdürmesi ve reformları yapması gerektiğini kabul ediyorlar ve ‘Bu hükümete bir şey olmasın, yeni bir sarsıntı olmasın', bunu vurgulamaya çalışıyorlar.’’

Köhler'
in bu vurgulaması, koalisyon ortaklarının daha iyi geçinmelerine dönük bir beklentiyi de ifade etmiyor mu?

Başbakan, ‘‘Artık siz nasıl yorumlarsanız’’ diye karşılık veriyor.

Peki, MHP ile Kemal Derviş'in ilişkilerinin bugünkü gibi sorunlu gitmesi, programın başarısı açısından sıkıntı yaratmıyor mu?

Ecevit'in yanıtı şu oluyor:

‘‘İlişkiler bir ara gerilmişti; ama o gerginlik konusu ortadan kalktı. Ben aralarındaki ilişkilerin çok sağlıklı bir yola gireceği kanısındayım.’’

* * *

Başbakan, ardından şu eklemeyi yapıyor:

‘‘Gerekli bu...’’

‘‘Peki bunun sağlanması için siz Başbakan olarak bir çaba sarf edecek misiniz?’’
şeklindeki sorumuz karşısında Ecevit, ‘‘Bakalım...’’ diye söze giriyor, daha sonra şöyle konuşuyor:

‘‘Bu hükümette uyum sağlanması için başından beri elimden gelen çabayı gösterdim, şimdi de gerekirse göstereceğim...’’

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, Derviş'in katıldığı liderler zirvelerine girmemesi konusunda ise ‘‘Artık o ayrıntılar üzerinde durmayalım. Önemli olan bundan sonra ne olacağı’’ diye konuşuyor Ecevit.

Bu arada, şu sözleri, Başbakan'ın son günlerdeki ‘‘teknokratlar hükümeti’’ tartışmasından çok ciddi bir rahatsızlık duyduğunu gösteriyor:

‘‘Bu, çok yakışıksız bir şey. Maalesef demokrat geçinen birtakım sahte demokratlar, ellerine doladılar teknokratlar hükümetini. Bu, Türkiye'ye yakışmayan bir şey. Bunca yıllık demokrasimiz var, bunu yozlaştırmaya kimsenin hakkı yok.’’
Yazarın Tüm Yazıları