Düyun-u Umumiye Yunanistan’da!

AKBANK’ın stratejistlerinden Evren Kırıkoğlu, Yunanistan ile ilgili analiz tespitinde ilginç bir değerlendirme yapmış: ”Yunanistan’ın borç ödeme programının gevşetilmesi doğrultusunda attığı yeni adımların Osmanlı tarihinde yaşananları yansıtır nitelikte” olduğunu belirterek şöyle diyor: “Ülke, özelleştirmelerden sağlanan fonlar ile % 30’un üzerindeki faiz dışı fazlayı, dış borç faizinin ödenmesi için kullanılacak ayrı bir fon hesabına aktaracak.

Haberin Devamı

Ayrıca EFSF ve ESM ile ilgili tüm işlemler de şeffaflığın artırılması için bu hesapta tutulacak. Bu durum, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk dış borcunu almasından 20 yıl sonra hiç bir ödeme yapamayacak hale gelmesi sonucu kurulan Düyun-u Umumiye (Genel Borçlar) İdaresini anımsatıyor. (...)

Osmanlı İmparatorluğu da nasıl ki Düyun-u Umumiye İdaresi’nin kurulması sayesinde iflas etmekten kurtulup borçlanmaya devam edebilmişse, bugün de Yunanistan’a batmaması için kaynak yaratan ve her vade sonunda daha fazla para istenen kreditörler de Yunanistan’ın bu borçları ödeyebileceğine emin olmak istiyor.”

Yazıyı okumak isteyenler Kırıkoğlu’nun analizini bulabilirler. Şunu da hatırlatmakta yarar var.

Osmanlı İmparatorluğu’-nun ilk defa 1854’te kullandığı dış borçların kendi payına düşen kısmını ise Türkiye 1954’te tamamlayabilmişti.

Haberin Devamı

Yükseköğretimin yeni mimari: Said-i Nursi

AKP iktidarı YÖK yasasını değiştiriyor. Üniversiteler yeniden yapılandırılacak. 4+4+4 ile başlatılan ‘medrese dönemini’, üniversiteleri medreseleştirerek tamamlama girişimine hız verildi. CHP İstanbul Milletvekili ve eski İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. F. Nur Serter bu konuda tepkili... “Van’da gerçekleştirilen Medresetüzzehra Sempozyumu’nun ardından, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü de, ‘Medrese Projesini’ açıkladığını” belirten Serter diyor ki:

“Rektör Kadri Yıldırım, medrese ile üniversiteyi buluşturma projesinde Said-i Nursi’den aldığı ilhamla yola çıkarak ‘üniversiteleri medreseleştirmenin’ öğrencileri inkâr ve şüpheden uzaklaştıracağını iddia etmektedir.

Yeni YÖK yasa taslağından Atatürk ilkelerine bağlı gençlik yetiştirme hedefini çıkaran YÖK, cumhuriyet dönemi ile hesaplaşma projesinde, AKP’nin buyruklarını hayata geçirmesini kolaylaştıran adımlar atarken, AKP 4+4+4  ile başlattığı Eğitim Birliği Yasası ihlallerini üniversiteleri medreseleştirerek sürdürmektedir.

Anayasanın 174. maddesini açıkça çiğneyen bu hukuk tanımazlık, Türkiye’yi hızla karanlık bir sürece sürüklemektedir.”

Futbol borsada değil arsada güzeldir

Haberin Devamı

GAZİANTEPSPOR oyuncuları paralarını alamadıkları için isyandalar. Futbolcular, kulüp alacaklarını ödeyene kadar antrenmana çıkmama kararı aldılar. Eğer Galatasaray maçına kadar alacakları ödenmezse maça çıkıp çıkmamayı da değerlendireceklerini belirtiyorlar.

Spor-Emek Sen, bu konuya tepki gösteriyor “Milyonların akıtıldığı bacasız endüstri futbolda payına düşeni aldı. Futbol takımlarının sezona başlayıp başlayamayacağı sponsor firmalardan alacağı desteğe endekslenmiş durumda” diyor. Sendika, futbolun gözümüzün önünde yozlaşmasına, paraya daha da bağımlı hale gelmesine izin vermeyeceğiz. Eski başkanımız Metin Kurt abimiz ne diyordu:

“Futbol borsada değil, arsada güzeldir.”

Haberin Devamı

Yabancılara mülk satmayın

SP Fatih İlçe Başkanı Muzaffer Serenli, Fatih Belediyesi’ne yükleniyor:

Belediye afişleriyle ve açıklamalarıyla halkı yanlış bilgilendirmektedir. Mesele bu kadar açıkken neden Fatih Belediyesi gerçeği saklamaktadır? Bunun birkaç nedeni olduğu kanaatindeyiz.

Fatih bölgesi sit alanı olduğundan ‘Kentsel Dönüşüm’ imkânı bulunmamaktadır. Tıpkı Fener-Balat, Ayvansaray, Sulukule, Süleymaniye, Yedikule-Yenikapı Sahili, Kürkçübaşı, Beyazıtağa, Samatya’da olduğu gibi... Bir arada olunuz ve STK’lar oluşturunuz. Mülkünüzü yerli görünümlü yabancı temsilcilerine de satmayınız.

Tarihinize, kültürünüze, medeniyetinize, sokağınıza, mülkiyet hakkınıza sahip çıkınız. Kutsal belde Fatih’e, yani ‘emanet’e sahip çıkınız.

Fatih halkına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

AKP MKYK üyesi ve eski Bakan Abdülkadir Aksu’nun, ‘bir insanın  yoksul hayattan sıyrılarak ülke yönetimine kadar gelmesi’ konusunun ‘rol model’ olarak işleneceği belgeselinin Avrasya Kalkınma Platformu tarafından çekilmeye başlandığını...

ÇORLU Kent Konseyi’nin düzenlediği ‘Geçmişten Günümüze Çorlu’ konulu fotoğraf sergisinin cumartesi günü 13.00’de Orion Alışveriş Merkezi’nde açılacağını ve iki hafta gezilebileceğini...

Mesaj Panosu

“BİZLER Aziz Zapsu’ya ait 2009 yılında (ilaçların markette satılması yasası meclisten geçmediği için) iflasını açıklayan 500’den fazla For You Mağazacılık AŞ’nin mağdur çalışanlarıyız. Hakkımız olan tazminatlarımızı alamamaktayız. Hani ödeneceği söylenmişti? Sesini çıkaranlara el altından ödeme yapılıyor mu? Cumartesi günü Beşiktaş’ta meydanlara ineceğiz.”

CHP Ataşehir Belediye Meclis üyesi olup, son kurultayda PM üyeliğine seçilen İnci Beşpınar, Büyükşehir’de Kadir Topbaş’ın, CHP Grup Başkanvekili Fahrettin Kayhan ve Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin altında nasıl görev yapabiliyor? Bu durum CHP tüzüğüne uygun mudur, ahlaki midir?
Gürsel Tekin, vekil olmadan önce PM’ye seçilince İBB Meclis üyeliğinden istifa ettiğini unutmayalım.
E.K.

ŞEFFAFLIK Derneği’nin üç ayda bir düzenlediği bilgi edinme toplantılarının bu ayki konusu Kentsel Dönüşüm. Yasa neler getiriyor? Cuma günü 14.00’de Cezayir Restoran’ında. (Hayriye Caddesi No:12, Galatasaray, Beyoğlu) Konuşmacılar; Kıvanç Kutluca, Cihan Uzunçarşılı Baysal, Mustafa Sönmez.

 

Yazarın Tüm Yazıları