Dünyanın en sağlıklı diyeti hangisi

Beslenme konusunda yeni şeyler öğrendikçe telaşımız artıyor. Bu bazen kafa karışıklığı düzeyine çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Çünkü bir; sağlık biliminin bu alanında doğrular sık sık değişiyor. İki; bu alan tıpkı ekonomi ve siyaset gibi herkesin bildiğini zannettiği, fikir ürettiği bir alan. Üç; beslenme artık bir endüstri haline geldiği için besin üreticisi firmalar da tüketicileri yönlendirmek için ellerinden geleni -haklı olarak- yapıyor. Dört; hiçbir deneyimi olmayan “çakma uzmanlar” bu konuda -biraz da ticari arzularını gerçekleştirmek için- bizi yanlış yönlendirebiliyor.

Özetle beslenme konusunda yeni bir şey öğrenince dikkatli olmanızda fayda var. Duyduğunuz her şeye hemen inanmayın. Üzerinde biraz düşünmeden, yetkin bir uzmana teyit ettirmeden her önerilene inanmayın, üstüne hemen atlamayın!

KARNABAHAR BROKOLİYİ YENER!

Şu nokta çok önemli: İşin uzmanları da teyit ediyor ki beslenme konusunda da “global düşünüp yerel kalmakta” fayda var. Japon toplumunun sağlığı için yararı yüksek olan “tofu” ya da “tatlı patates”, Amerikalılar çok sık önerilen brokoli, Brüksel lahanası, bir Akdenizlide yeteri kadar çalışmayabiliyor!

Kısacası geleneksel yiyeceklerden vazgeçmeyin, gerekiyorsa onlar daha sağlıklı hale getirin yeterli. Bu özellikle bizim için çok önemli. Çünkü son çalışmalar özellikle Harvard Üniversitesi’nde yapılan ve pek çok olgunun geriye doğru incelenmesine dayanan yeni bir meta analizin sonuçları da gösteriyor ki dünyanın en sağlıklı diyeti bizde özellikle Ege bölgesinde yaygın olarak uygulanan Akdeniz diyetidir. Akdeniz diyeti yani “Akdeniz mutfağı” Türkiye, Lübnan, Suriye, Yunanistan, İtalya, ispanya ve Kuzey Afrika mutfaklarının mükemmel bir karışımıdır.

DR. JENKINS DE AYNI FİKİRDE

Prensip olarak yağ kullanımından zeytinyağını öne çıkaran, meyvelere, sebzelere, tam tahıllara daha sık yer veren, bakliyat sofrasında eksik etmeyen az ve sık yemeye dayalı bir plandır bu. Bu planda dört ayaklı canlılardan elde edilen hayvansal ürünler çok fazla yer almaz ama balık ve diğer deniz ürünleri güçlü bir yer tutar. Kırmızı etler daha çok “tencere yemeği” şeklinde sebze veya bakliyatla birlikte hazırlanır ve az yağla pişirilmeleri amaçlanır.

Beslenme ve metabolizma konusundaki çalışmalarıyla ünlü araştırmacı olan Prof. Dr. David Jenkins de Akdeniz diyetinin en faydalı diyet olduğu fikrini destekliyor. Bu desteğin önemi Doktor Jenkins’in “glisemik yük” kavramını bulan, insülin direnci konusunda en önemli çalışmalara imza atan bilim adamı olduğu bilinirse daha iyi anlaşılır.

Haberin Devamı

Atalarımızdan kalan değerli bir miras

Haberin Devamı

Eski Mısır’da, Eski Yunan’da ve Çin’de bilinen ve tedavi amacıyla kullanılan bir bitki olan “Yabani Hindiba” (Chicorium Intybus) acımsı tadı nedeniyle mutfaklarda yer bulmakta zorluk çekmiştir. Tüketilebilir lezzette olan endiv, radika gibi türevleri çiğ ya da pişmiş halleriyle sofralara gelmeye başlamıştır. Bu bitki, yüzyıllar boyu, karaciğerde birikim, akciğer hastalıkları ve kabızlıkta kullanılmıştır. Karaciğer ve safra yollarının temizliğinde kullanılan “Kara Hindiba”, radika, arslandişi gibi adlarla da anılır. Kan temizleyici özelliğinin yanı sıra idrar ve ter söktürücü etkisi de vardır. Uygun dozları karaciğer için yararlıyken yüksek dozları zararlı olabilir. Bir su bardağına 1-2 çorba kaşığı kıyılmış hindiba ölçüsüyle kaynar suda 15 dakika bekletildikten sonra kullanılmaktadır.  ? Dr. Evren ALTINEL

Haberin Devamı

Kendi füzyonumuzu yaratalım!

Kendinizi ve ailenizi daha sağlıklı tutmak ve kilo sorunundan uzak kalmak istiyorsanız ağırlıklı olarak Akdeniz diyetini tercih etmenizi öneririm. Bu öneri sebzelerin, meyvelerin, kuru fasulye, nohut, bezelye gibi bakliyat grubu yiyeceklerin, bademin, cevizin, yer fıstığının, balığın, zeytinyağlıların, bulgurun, favanın, humusun, köy ekmeğinin, domates, biber, patlıcan, salatalık, roka, tere, maydanozun, kısacası bizim Akdeniz ve Ege’nin yani Hatay’ın, Anamur’un, Akseki’nin, Fethiye’nin, Bodrum, Çeşme, İzmir, Ayvalık, Gemlik’in bildik lezzetlerinin sofralarınızda daha sık yer alması anlamına geliyor.

Eğer Akdeniz mutfağı ağırlıklı bir beslenme planına, Orta, Doğu-Güneydoğu Anadolu’nun, Karadeniz ve Kafkas mutfaklarının sağlıklı lezzetlerini de akıllıca ekleyebilirsek bu işi herkesten önce biz başarırız!

Yazarın Tüm Yazıları