DSİ’cilerle taşkın sohbeti

YUNANİSTAN sınırına 40 km. uzaklıktaki İpsala kentinin çıkışında DSİ Şefliği’nde, mühendisler önlerinde Meriç, Tunca ve Arda’nın su seviyelerini gösteren raporlar ve krokiler üzerinde çalışıyorlar. Saat 24.00...

Hürriyet’ten önceki sabah şoförümüz Enver Coşkun ile ayrıldıktan sonra önce Pehlivanköy’de Ergene Ovası’nı, sonra Edirne’nin Karaağaç bölgesini, gece de İpsala Ovası’nı izleyerek zaman zaman taşkın suların arasından geçip İpsala şefliğine girdiğimizde DSİ Genel Müdürü Vekili Mehmet Güllü’ görüyoruz. DSİ İşletme Bakım Daire Başkanı Hasan Özlü, Makine İkmal Donatım Daire Başkanı Yusuf Balcı, Trakya DSİ Bölge Müdürü Numan Gündüz ve İpsala Şube Müdürü Hayri Çilingir’le karşılaşıyoruz.

Devletin 1000-1500 YTL verdiği, işçilerden daha düşük maaş alan tecrübeli mühendisler bunlar. "Mesai, döner sermaye, tazminat gibi ek ödeme almadan mı çalışıyorsunuz? Hükümet memurlara 40 lira zam verecekti, aldınız mı?" diye takılıyoruz.

Yorum yok; sadece acı acı gülüyorlar.

MERİÇ’TEKİ 29 KUM ADACIĞI TEMİZLENİRSE

Bürokratların gözleri, gelecek suyun şiddetiyle ilgili verilerde ve Ankara’da ilgililere vermek üzere hazırladıkları "DSİ XI. Bölge Müdürlüğü-Tunca, Meriç ve Erda Nehirleri 11-15 Mart Taşkınları" başlıklı rapor üzerine bize teknik bilgi veriyorlar. ’Yazlık ve kışlık sedde nedir anlatıyorlar. Bizim kesimde Meriç’in üzerinde, Türk tarafında kalan 17 km’lik alanda 29 adacığın ıslah edilmesi gerektiğini öğreniyoruz. Ancak Avrupa Sınır Ötesi İşbirliği Çerçevesi’nde ele alınması gereken diplomatik bir sorun olduğunu anlıyoruz. İşte bu sahada silis oranı yüzde 65 olan ince bir kum tabakası var. İçine küçük taşların katılıp beton üretiminde kullanılabilecek önemli bir malzeme.

Geçenlerde biz de köşemizde Meriç’in ağaç gibi bitkilerin temizlenmesi ile bu kumdan istifa edilebileceğinden söz etmiştik. Ne yazık ki, Edirne Valiliği’nin açtığı ihaleye kimse talip olmamış.

Geçmişte Karağaç’ta Meriç’in yatağına 22 basamakla inilirken bugün su seviyesi ile aynı düzeye geldiğini hatırlıyoruz. Meriç’in yatağının dolduğu, bakıldığında gayet iyi anlaşılıyor.

EROĞLU, SU FORUMU’NDA

Bu arada DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu’nun, bir heyetle Meksika’da yapılan 4. Dünya Su Forumu toplantısında bulunduğunu öğreniyoruz.

"Yalçın Bey teyakkuz halindeyiz. Bölgeye korkunç makine gücümüzü ve ekiplerimizi sevk ettik. Bölgedeki 900 personelimiz teyakkuz halindedir" diyor Genel Müdür Vekili.

Şu anda ne yapılıyor?

- Su seviyesinin düşmesini bekliyoruz. Çünkü dozer ve kepçe çalıştıramazsınız bu durumda. Sular çekilince teknik yönden inceleyeceğiz.

Bulgaristan’dan neden bu kadar su geliyor?

- Ülke bol yeşili nedeniyle çok yağış alıyor. Bulgaristan’da göl alanları pek olmadığı için su tutulamıyor. Mevcut barajlar da büyük olmadığı ve gölet düzeyinde olduğundan fazla su toplanamıyor ve bu nedenle salınıyor.

Neyse... DSİ ekibi 120 km. kat edip yeniden Edirne’ye dönecek ve sabah tekrar İpsala’ya gelecekler. Biz yanlarından ayrılıp İstanbul’a döndüğümüzde 730 km’lik bir ’taşkın’ turu yapmış olacağız.

MERİÇ’E BARAJ OLMAZ

Mehmet Güllü, Meriç’
in, Türkiye tarafında sırt veya tepe olmadığı, yani topografyası uygun olmadığı için bir baraj yapımının mümkün olmadığını belirtiyor. Tunca üzerinde Suakacağı Barajı’nın yapımının ise mümkün olabileceğini söylüyor. Anlaşma sağlanırsa, barajın gövde alanının yüzde 80’i Türkiye tarafında kalacak; yüzde 20’si de Bulgaristan’da...

EN BÜYÜK FEYEZAN

Genel Müdür Vekili Mehmet Güllü, 1970’li yıllardaki Seyhan baraj kapağının kopmasını, 1982’deki Ceyhan’da baraj kapağının patlaması ve 1984’teki Meriç taşkınını anlatıyor. "Etkilediği alan itibarıyla en büyüğü Seyhan feyezanıdır (taşkın). Meriç’te 1984’te saniyede gelen su miktarı 2400 metreküp iken bu kez 2500 metreküpü buldu, yani daha büyük" diyor. Bu arada DSİ’ciler, taşkınlara ’şişmiş su’ diyorlar.

Yunanistan da, Bulgaristan'ı suçluyor

Bulgar muhalefetine göre 'taşkın'ın suçlusu; Türkler


'KOCA Balkan' ve Istranca dağlarının çektiği yağmur bulutlarının yarattığı taşkın sular, Bulgaristan'da da büyük zarara yol açmış. Muhalefetin hedefi, koalisyon ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin, Türk kökenli Başbakan Yardımcısı ve Afetler Bakanı Emel Ethem, Çevre Bakanı Dr. Cevdet Çakır ve Tarım Bakanı Nihat Kabil olmuş.

Bulgaristan Türk Radyosu'nun muhabiri Sevda Yarmancı'yı Edirne'den arayarak, neler Kuzey Bulgaristan'da neler yaşandığını sorduk.

"Burası da felaket, seferberlik ilan edildi" diyerek özetle şöyle konuştu.

"Muhalefet, Türklere verilen üç bakanlığın felaket öncesinde önlem almadığını savunuyor. Buna göre 'yılbaşından önceki meteorolojik raporlarda mevsim normallerinin üstünde yağış olacağı (m2'ye 200 litre) bildirildiği halde, üç bakanlık hazırlık yapmadı. Daha önceki sellerden çöken setler onarılmadı, barajların eksikleri giderilmedi. 22 milyon Euro'su AB'den olmak dış ülkelerden 250 milyon Leva (Yaklaşık 120 milyon Euro) geldi, peki bu paralar nereye gitti, diye soruluyor. Bu arada Trud gazetesi, HÖH milletvekili Ramazan Atalay'ın oğlunun, bir baraj onarımı için 1.6 Leva'lık bir iş aldığını, bunun 500 milyonunu almasına rağmen hiçbir iş yapmadığını yazıyor."

HÖH çevrelerine göre ise komünizm döneminde tarım kooperatiflerinin sulama kanalları vardı; bu tarlalar sahiplerine verilince bakımsız bırakıldı. Bazı mikro barajlar (gölet) arazi kazanmak için toprakla dolduruldu. Son yağışlarla barajları doldurduğundan taşkınlar meydana geldi. 'Milliyetçi Bulgarlar'ın bu tutumu, HÖH'ü yıpratmak amacıyla ortaya attığı iddialar olarak nitelendiriliyor.

Bu arada Yunanistan'ın da, Bulgaristan'ı nehir ve barajların bakımını yapmamakla suçlaması dikkat çekiyor.

Bulgaristan duyarsız barajları bakımsız

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, "Bulgaristan’dan saniyede 1000 metreküpten fazla su gelirse tehlike doğuyor. Şimdi bu iki mislinin üzerine çıktı" diyor.

İpsala’da etkilenen alan 35 bin hektar; bunun yarısı henüz ekilmeyen çeltik alanlarını kapsıyor. Havalar mevsim normallerinde giderse, mayıstaki ekim için şimdilik bir endişe görülmüyor

Vali, şiddetli yağışın geleceğine ilişkin hava raporları olmasına karşın, Bulgaristan’ın gerekli önlemi almadığını söylüyor.

Bulgaristan’ı protesto ettik mi?

- Dışişleri konuştu. Sofya Büyükelçimiz aradı. Enerji bakanları irtibat kurdular. Taşkınlar bir yıl içinde üç kez olmaması lazım. Bulgaristan’ı uyarıyorsunuz, ’tamam’ diyorlar ama iki yıl sonra karşınıza başka görevliler çıkıyor. Böyle bir uyarıdan haberim yok diyor. Aramızdaki sorunları belgeye bağlamamız lazım.

Bulgaristan’daki barajlar...

- Büyük değil ancak sağlıklı da değiller, teknolojileri eski. Bir kısmı dolmuş; 10 metre olacağına 7 metreye inmiş. Bu durum bizi korkutuyor ve üzüyor.

Yağmur ve toplama havzalarındaki suların doğal akış itibarıyla (üç nehrin) Türkiye’ye geldiğini, bu miktarın yüzde 97’sinin Bulgaristan’dan, yüzde 1’inin Yunanistan’dan geldiğini, bizdeki miktarın ise yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Vali Miroğlu, "Dolayısıyla suların kontrolü onlarda, ancak stresi biz yaşıyoruz. Bunun düzene sokulması, seddelerin elden geçirilmesi ve su bırakma işinin bir rejime bağlanması gerekiyor" diyor.

Biliyor musunuz

AVCILAR Belediyesi’nin CHP’li Meclis üyeleri Aynur Cihan, Garip Gök, Cemil Bayar ve Bülent Zeren’in, Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci ve CHP yönetimini ağır dilde suçlayarak ’yanlış ihalelere, atamalara, işlere, hizmet yapılmadığı halde yapılıyormuş gibi davranılması’ üzerine partilerinden istifa ettiklerini açıklarken; ortaya çıkan CHP 14, AKP 13 ve Bağımsız 4 üye tablosu ile yönetimin muhalefete düştüğünü...

CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek’in, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığını vekaleten yürüten (eski Urfa Valisi) Şahabettin Harput’un, Fethullah Gülen’in de hocası olan Erzurumlu Mehmet Kırkıncı, İzmir cemaatinden Ahmet Cevat Hoca ile birlikte bir tarikat toplantısına katıldığı iddialarının doğru olup olmadığını, soruşturma yapılıp yapılmadığını sorduğunu...

AKATLAR Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nin bu akşamki açılışında merhum sanatçının ’Mikadonun Çöpleri’ oyununun sergileneceğini...

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, "Berlin polisinin, yarın yapılacak Berlin Talat Paşa Yürüyüşü ve Mitingi için istediği yasaklama kararının İdare Mahkemesi tarafından reddedildiğini, bu yasaklama kararının altında Merkel’in bulunduğunu" bildirdiğini (talatpasaharekati.org)...

SHP Genel Sekreteri A. Güryüz Ketenci’nin, Ali Babacan’ın arkadaşı Erdem Başcı’nın hangi özelliklerinden ötürü Merkez Bankası Başkanvekilliğine getirildiğini, bu atamanın Merkez Bankası’nın bağımsızlığına bir müdahale sayılıp sayılmadığını Başbakan’dan sorduğunu...

IRAK’ın işgalinin 3. yıldönümü olan bugün dünyanın 200 kentinde protesto eylemleri yapılacağını, Mazlum-Der’in de Kadıköy İskele Meydanı’nda 11.00’de ’İşgale Son’ mitingi düzenlediğini...
Yazarın Tüm Yazıları