Doyurucu ekmek (3) Teknik/Pratik

Her işi "iyi" yapabilmenin iki yolu vardır: İşin tekniğini bilmek ve yeterince pratik yapmak.

Konu ekmek pişirmek olunca da aynı şey geçerli. Eskiden hamuru sıcak kaplara koyarak toprağa gömer ve üzerine sıcak kül bastırarak pişirirlermiş ekmeği. Bugünse çeşitli boylarda fırınlarda sıcak hava dolaşımının olumlu etkisiyle pamuk gibi ekmekler pişirmek çok kolay. Ekmeğinizin başarılı şekilde pişebilmesi için yoğurma aşamasından başlayarak özenli olmanız gerekli. Eğer tarifle çalışıyorsanız, ölçülere harfiyen uyun. Özellikle belirtilmemişse hamuru yumuşakça yoğurun ve dinlendirirken de, parçalara ayırıp fırına koyarken de "korkutmayın". Ekmeğinizin kabararak pişmesi için doğru ortamda dinlenmesi de çok önemli. Sıcağa yakın, ılık bir odada, üstü nemli bir bezle örtülmüş halde kararında bir süre dinlenmeli, hamur gereğinden ne fazla ne de az büyütülmelidir. Sıcak fırının kapağı çarpılmamalı, ekmek pişene kadar rahatsız edilmemelidir. Çünkü ani ısı değişimleri süreci olumsuz etkiler. Hamurun boyu büyüdükçe fırın ısısının düşürülüp pişme süresinin uzatılması, boyut küçüldükçe daha yüksek ısıda daha kısa süre fırında tutulması, ekmeğinizin başarıyla pişirilmesini sağlayacaktır.

Terbiyeli kabak çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

Yarım kg yeşil kabak

4-5 yemek kaşığı zeytinyağı

2 su bardağı süt

4 su bardağı et ya da tavuk suyu

2 çay kaşığı tuz, karabiber

Terbiyesi için

1 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 demet dereotu

1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Dışını kazıdığınız kabakları yıkayın. Her birini uzunlamasına altıya böldükten sonra tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayın. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencerede kızdırın. Kabakları kızgın yağa aktarıp karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Üzerine süt ve ılık haldeki tavuk ya da et suyunu ilave edip tuz ve karabiberi serpin. Kısık ateşte, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp bir kenarda bekletin. Terbiye sosunu hazırlamak için, yumurtayı orta boy bir kaseye kırıp çatalla 1-2 dakika çırpın. Yoğurt ve kırmızı biberi ekleyip tekrar çırpın. Terbiye sosunu sıcak çorbanın içine karıştıra karıştıra ve azar azar ilave edin. Üzerine ince kıyılmış dereotunu serpip sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz üzerine maydanoz da serpebilirsiniz.

Fırında patlıcan köftesi

8 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Malzeme listesi

2 adet orta boy patlıcan

1 adet iri boy çarliston biber

1 demet maydanoz

2 adet orta boy domates

1 adet yumurta

300-400 gr orta yağlı köftelik kıyma

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber

1 çay bardağı sıvıyağ

Patlıcanları alacalı(çizgili) formda soyup, saplarını kestikten sonra dörde bölün ve tavla zarı formunda doğrayın. İsterseniz acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda 15-20 dakika bekletip yıkadıktan sonra süzün. Kağıt havluyla kurulayarak suyunu iyice alın. Diğer taraftan sıvıyağdan 1 yemek kaşığı kadar ayırıp, kalanını orta boy bir tavada kızdırın. Patlıcanları kızgın yağda, tahta bir kaşıkla ara sıra karıştırarak 5-6 dakika kızartın. Bir el süzgeciyle tavadan çıkardığınız patlıcanları çukur bir kaba aktarın. Üzerine incecik doğradığınız biberi ve maydanozu soyup tavla zarı formunda dilimlediğiniz domatesleri koyun. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biberi serpiştirin. Üzerine yumurtayı kırıp kıymayı ilave ettikten sonra iyice yoğurun. 25-30 santim çapında yuvarlak ya da orta boy kare bir fırın tepsisini ayırdığınız 1 yemek kaşığı sıvıyağla yağlayın. Hazırladığınız köfte harcını bastırarak, yarım santim kalınlığında tepsiye yayın. Patlıcan köftesini üzerini domates dilimleriyle süsledikten sonra, 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkardığınız yemeği dilimleyerek sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları