Dondurma yemenin mevsimi yok

Eskiden oturduğumuz evin arka sokağında yaşlı bir dondurmacı teyze vardı.

Haberin Devamı

Ermeni asıllı olan Madam -biz ona bu isimle hitap ederdik- küçücük dükkanında sattığı dondurmayla mahallenin en önemli simalarından biriydi. İki çeşit dondurma satardı Madam; sade ve çikolatalı.
?imdilerde neredeyse yüzlerle ifade edilebilecek dondurma çeşidine karşın o zamanlar bu iki çeşit bizi fazlasıyla mutlu ederdi.
Madamın dükkanı kışın kapalı olurdu. Kendisi Fransa’ya gider, akrabalarını ziyaret ederdi.
Dondurmacılar kışın pek iş yapmazlardı. Çünkü eskiden dondurmanın kışın yendiğinde hasta edeceğine inanılırdı. Artık dondurmalar kışın da marketlerin dondurulmuş ürünler satan bölümlerinde yerini alıyor.
Amerika ve Avrupa ülkelerine kıyasla çok az dondurma tükettiğimizi söyleyebiliriz. Çünkü kişi başına yılda sadece bir litre dondurma tüketiyoruz ve bu da Amerika ve Avrupa’nın çok gerisinde bir miktar.
Bu kadar az dondurma tüketiyor olmamızın sebeplerinden biri de, kışın dondurma tüketmiyor olmamız. Dolayısıyla çocuklarımıza da dondurma tükettirmiyoruz.
Oysa dondurmanın hasta edeceğiyle ilgili bilgi yanlış. Çünkü dondurma midemize inene kadar zaten vücut sıcaklığına gelmiş oluyor ve hasta etmiyor.
Yani kışın da gönül rahatlığıyla tüketebiliriz.

Haberin Devamı

Pufböreği

Soğanları soyup ince ince doğrayın. Sıvıyağı tencerede kızdırın. Kıymayı sıvıyağın üzerine ekleyin, suyunu bırakıp çekinceye kadar pişirdikten sonra soğanı ilave edip karıştırarak kavurun. Üzerine tuz ve karabiberi serpin.
Yumurta, yoğurt, zeytinyağı, tuz ve kabartma tozunu yoğurma kabına aktarıp elinizle iyice karıştırın.
Unu da azar azar ilave edip kulak memesi yumuşaklığında ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin.
Hamuru eşit büyüklükte 5 parçaya ayırın. Bezelerin üzerine un serpiştirip oklava yardımıyla yufka büyüklüğünde açın. Yufkaların bir yarısına hazırladığınız iç harcından birer tatlı kaşığı kadar yayın. Boş taraflarını üzerlerine kapatın.
Yufkalardan çay tabağı yardımıyla parçalar kesip kenarlarını elinizle bastırarak yapıştırın. Yuvarlak küçük börekleri hafifçe unlanmış tepside biriktirin. Sıvıyağı derin bir tavada kızdırın.
Börekleri kızgın yağda, tavayı hafif hafif sallayarak iki tarafları da nar gibi oluncaya kadar kızartın. Kızaran börekleri kağıt havlu üzerine alıp servis tabağına yerleştirin ve servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

- 1 adet yumurta - 3 yemek kaşığı yoğurt - 3 yemek kaşığı zeytinyağı - 1 çay kaşığı kabartma tozu - 1 çay kaşığı tuz - 6 su bardağı un
İç harcı için; - 250 gr yağsız kıyma
- 2 adet orta boy kuru soğan - 1 çay kaşığı karabiber - 2 yemek kaşığı sıvıyağ - 2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için; - 2 su bardağı sıvıyağ
Hamuru açmak için; - 4 yemek kaşığı un

Yazarın Tüm Yazıları