Doğu ve Batı arasında bir ada

Venedik, Osmanlı ve İngiliz mutfağı gibi birbirinden tamamen farklı üç mutfağın da etkilerini görürüz Kıbrıs Adası’nın yemeklerinde.

Özellikle Akdeniz yemek kültüründen ve tabii ki Türk ve Yunan mutfağından da çok etkilenmiş olduğu için, pek çok kültürün özelliğini bünyesinde barındırır.

Kıbrıs halkı, etkilendiği onca mutfaktan kendine has bir mutfak yaratmayı başarmıştır. Balık ve etten tutun da zeytinyağlı ve salata çeşitlerine kadar, hemen her çeşit yemek vardır bu adanın sofrasında. "Peki Kıbrıs’a özel yemek yok mu?" dediğinizi duyar gibiyim şimdi. Macun gelir benim aklıma, biri bana bu soruyu sorduğunda. Kıbrıslılar hemen her meyvenin macununu yapar ve kahvaltı dahil günün her öğününde yiyebilirler. Macun yapılırken meyveler kireçte bekletilir, daha sonra şerbete atılır ve pişirilir. Kıbrıs’ın bir başka tadı da kolakastır.

Gelelim kahvenin Kıbrıs mutfağındaki önemine... Kıbrıslılar belki de bizden daha çok severler Türk kahvesini. Kahvaltıdan önce ve yemeklerden sonra vazgeçemedikleri bir alışkanlıktır Türk kahvesi içmek. Bir de daha sert aromalı bir kahveleri vardır ki, onun tadını da Kıbrıs’a gidip bir fincan içtiğinizde anlarsınız ancak...

Peynirli pazı musakkası

Malzeme listesi

Yarım kg. pazı yaprağı

1 demet dereotu

6 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı et ya da tavuk suyu

1 su bardağı rendelenmiş orta yağlı beyaz peynir

4 adet yumurta

2 çay kaşığı kırmızı pul biber

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Pazı yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra ince ince doğrayın ve bir kenarda bekletin. Dereotunu da ayıklayıp doğradıktan sonra pazının üzerine ekleyip karıştırın. Zeytinyağını geniş bir tava ya da orta boy bir tencerede kızdırıp üzerine incecik doğradığınız kuru soğanları ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak soğanları 2-3 dakika kavurun. Üzerine ince kıyılmış pazı yapraklarını ve dereotunu ilave edin. Tuz ve karabiberi serpip karıştırarak pazıları 2-3 dakika daha kavurun. Sonra da bir su bardağı ılık tavuk ya da et suyunu içine aktarın. Arada sırada karıştırarak pazıyı 10 dakika kadar pişirin. Rendelenmiş beyaz peyniri de ilave edip tekrar karıştırın. Yemeğin içinde kaşık yardımıyla dört adet boşluk açıp yumurtaları bu boşluklara kırın. Kırmızı pul biberi de yumurtaların üzerine serpiştirin. Ocağı kısın ve bir kapakla üzerini kapatın. Kısık ateşte, yumurtalar kayısı kıvamına gelinceye kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun. Önemli olan yumurtaların beyazının pişmesi, sarılarının ise hafif suluca kalması.

Tavuk budu dolması

Malzeme listesi

2 adet tavuk budu

İç malzemesi için;

Yarım su bardağı pirinç

1 adet orta boy kuru soğan

5 yemek kaşığı zeytinyağı

Yarım su bardağı sıcak su

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 demet maydanoz

2 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

45 dakika


Büyük boy tavuk butlarının iç kısmını çevirin ve bıçak yardımıyla kemiğe doğru yarın. İnce but kemiğini etten sıyırarak çıkarın. Böylece kemiksiz but eti elde etmiş olacaksınız (isterseniz bu işlemi kasabınıza da yaptırabilirsiniz). Tavuk butlarını bir et döveceği ya da sert bir cisimle döverek pirzola boyutlarında büyütün. Üzerlerine tuz ve karabiber serpiştirip bir kenarda bekletin. Zeytinyağını küçük boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşte kızdırın. İncecik doğradığınız soğanları ve yıkadığınız pirinci tencereye aktarın. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyip yarım su bardağı sıcak suyu aktarın. Pilavı orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirip ocaktan alın. Üzerine çok ince doğradığınız maydanozu katıp karıştırdıktan sonra ılık hale gelmesi için bir kenarda bekletin. Tavuk butlarını iç kısmı (kemiği çıkardığınız taraf) yukarıya bakacak şekilde tezgaha koyun. Budun içine ılık haldeki pilavdan uzunlamasına 2-3 yemek kaşığı kadar koyun. Tavukların iki kanarını 2-3 kürdanla tıpkı dikiş diker gibi tutturun. Böylece tavuk pişerken içindeki pilav dağılmayacaktır. İsterseniz tavukların iki tarafını keten mutfak ipiyle bağlayabilirsiniz. But dolmalarını orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabına yerleştirin. Üzerlerine 2 su bardağı sıcak suyu aktarın. Varsa fırın kabının kapağını kapatın. But dolmalarını 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 50-60 dakika kadar pişirip çıkarın. Suyuyla birlikte servis tabağına alın. Mısır ya da herhangi bir haşlanmış sebzeyle birlikte servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları