Doğan Hızlan: Umarım devir ve teslimde sanat unutulmadı

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

YENİ cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yemin ederek görevine başladı.

Kutlarım.

Devir ve teslim töreninde inanıyorum ki yeni cumhurbaşkanı Çankaya'daki sanat atmosferini de devr almıştır.

Fahri Korutürk'ün başlattığı, en yüksek makamın sanatçıyla yakınlığı, dostluğu, estetik bir geleneği oluşturduğundan, mutlaka bu cumhurbaşkanı döneminde de artarak sürecektir.

Hiç kuşkusuz sanata ilgi, sanatçıya yakınlık, sadece zaman zaman onu/onları Çankaya'da ağırlamakla bitmiyor.

Onları ödüllendirmek, onların eserlerinin daha çok kişi tarafından okunmasını, dinlenmesini, seyredilmesini sağlamak da cumhurbaşkanının zevkli gönül uğraşları arasındadır.

Bizim gibi ülkelerde, hepimiz cumhurbaşkanının önem verdiği kişiye ayrı bir sevgi ve saygı gösteririz. İçimizdeki devletçilik Osmanlı'dan bu yana sürüp gittiği için.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, sanatçılara bu motivasyonu sağlarsa sanat, edebiyat adına binlerce kez teşekkür ederim.

Hukukun üstünlüğünü savunan bir Cumhurbaşkanından ilk beklediğimiz sanatçının özgürlüğünü kısıtlayan yasalardan onları kurtarmasıdır.

Tek bir mısra, tek bir cüme yüzünden, güneşe hasret kalan sanatçılara, bilim adamlarına özel ilgi göstereceğinden eminim.

Çankaya'da sadece politik tartışmaların seslerinin yankılanmasından korkmuşumdur. Piyanonun, flütün nağmeleri güzelleştirmiştir orayı.

Çankaya'da bir Adalet Ağaoğlu'yu, bir Cahit Külebi'yi gördüğüm, ödül törenlerinde bulunduğum an, cumhurbaşkanlığı makamına olan saygımın yanısıra sevgim de pekişmiştir.

* *Ê *

ÇANKAYA'nın kapılarını sanata, sanatçılara, sanatçı örgütlerine her zaman aralık tutması beni çok sevindirir.

Yeni cumhurbaşkanının alçakgönüllü görünüşü, benim sanat konusundaki beklentilerimi artırıyor. Şatafat istemem diyen bir cumhurbaşkanının sadeliği sanatta bulacağını söylemeye gerek yok.

Onu konserlerde, panellerde görürsek, sanatın, kültürün grafiğinin yükseleceğine asla kuşkum yoktur.

Devletin tepesindeki kişinin konserlere, sanatçı toplantılarına geldiğinde atmosferin nasıl değiştiğini yeni cumhurbaşkanı da gözlemleyecektir.

Üstelik kalabalık bir protokoldan uzak durmayı tercih ettiğine göre, katılan vatandaşlar da bu tavrından ötürü memnun kalacaklardır.

Atatürk, Adnan Saygun'un opera provalarına gelecek kadar sanatla ilgiliydi. İsmet İnönü, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın bütün konserlerine gelirdi.

Süleyman Demirel, dış geziye çıkarken uçağına sanatçıları da aldı.

Hukukçu cumhurbaşkanının, sanatçılarla ilgili, onların ekonomik yaşamını düzeltecek yasalara özenle eğileceğinden kuşkum yok.

Gelir adaletsizliğine değinen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onlara toplumda saygın bir ekonomik yer kazandırmak için çaba göstereceği umudundayım.

Çankaya'da kültür, sanat danışmanlarına yer vereceğine de inanıyorum.

* *Ê *

ÇAĞDAŞ Türkiye'nin Cumhurbaşkanı, Çankaya'da sanata, kültüre seçkin bir yer verecektir.

Ben inanıyorum, sizin de inanmanızı bekliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları