Diyanet İşleri Başkanlığı’nın umre ziyaretlerine dikkat

GÜNEYDOĞU bölgesinden eski bir belediye başkanı “Umre gezilerinde Diyanet haksız para alıyor” demişti... Geçen yılki 1195 Euro iken bu yıl 200 Euro zam yapmışlar.

Haberin Devamı

“Özel tur şirketleri yapmıyor, Diyanet yapıyor... Uçağa, otele zam gelmemiş, bu nasıl anlayıştır. Hac gezisinde de aynı anlayış hüküm sürüyor.
Diyanet İşleri, Türk hacılarını sermaye, kazanç kapısı gibi görüyor. Bizler de bu zamları kuzu kuzu ödüyoruz.”
- Diğer ülkeler ne alıyor?
- Örneğin Suriyeli bir umre ziyaretçisi ile konuşurken, bizim gidiş-gelişimiz 200 dolar civarında oluyor demişti. Uçak ile olursa 300 dolar alınıyormuş. Yani 150 dolar yemek içmek, gerisi yol ve otel... Bizde alınan parayı görüyor musunuz?
Uçaklar umre seferinde dolu gelip dolu gidiyorlar. Buna bir yetkili el atsa her şey düzelebilir. Niye özelleştirilmiyor. Emin olun 300 Euro’ya umre yapılabilir.
Aynı şekilde hac ücretleri de daha indirimli... Bu arada üç gün önce S. Arabistan’dan gelen bir dostumuza, umrenin ne kadara mal olduğunu sorduk. “Umre ve hac gruplarının olmadığı bir zamanda Mekke’nin en lüks otelinde 20-25 dolara kalınabildiğini, ama umre mevsimi başladığında bu fiyatların 10-15 kat arttığını, hele hac zamanında 50-60 kat arttığını” söyledi.
ATİLLA KART’IN SORUSU
Bu bilgilerin ışığında Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan’a bir soru yöneltmiş. 26 Ocak’ta verdiği soru önergesinde soruyor. Özetliyoruz: “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sorumluluğunda sürdürülen program çerçevesinde her yıl yaklaşık 100 bin yurttaşımız kutsal hac ibadetini yapmaktadır. Bu yurttaşlarımız ibadetle ilgili konaklama ve ulaşım harcamalarını peşinen ödemekte, buna rağmen kendilerine ancak 3-4 yıl sonra sıra gelmektedir.
Hal böyle iken, Başbakanlık bünyesindeki bir birim vasıtasıyla, her yıl 15.000-16.000 civarındaki yurttaşımızın özel ve siyasi ilişkiler aracılığıyla hiç sıra beklemeden hac ibadetini yaptıklarına dair bilgiler tarafımıza ulaşmıştır. Bir başka ifadeyle, bu yolla her yıl 16.000 yurttaşa öncelik ve imtiyaz tanınmış, ayırımcılık yaratılmıştır.
HAC AYRIMCILIĞI MI
Bu konuları irdeleyen ve konunun açıklık kazanmasını isteyen ilgili önergemize Başbakan süresi içinde cevap vermemiştir. Bu suretle bir anlamda tarafımızdan ileri sürülen iddiaların doğru olduğu ortaya çıkmıştır. Bu tablo gerçekten vahim bir tablodur. AKP iktidarının, hac ibadeti yapan, yapmak isteyen yurttaşlarımız arasında bile ayırımcılık yaptığını, devlet nüfuzunu kötüye kullandığını gösteren bulgular söz konusudur.”
(Not: Bizim bildiğimiz S. Arabistan Krallığı Hac Bakanlığı’ndan, Türkiye’deki siyasetçilere hac daveti yapılıyor. Yani özel vize, bunlardan 2 bin lira alıyor elçilik veya konsoloslukları... Krallığın bir de inisiyatif vizeleri var, bunlar ayrı bir konu.)

Haberin Devamı

Yurtdışı seçmenlerine uyarı

Haberin Devamı

CHP Parti Meclisi üyesi Ercan Karakaş, yurtdışında yaşayan seçmenlere uyarıda bulunuyor: “Hükümet gerekli ön çalışmaları zamanında yapmadığı için, YSK sandıkları yine gümrük kapılarına koyuyor. Gümrük kapılarında oy kullanabilmeniz için yurtdışı seçmen kütüğünde kayıtlı olmanız gerekmektedir. Bu seçmen kütüğü internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilan edilmiş bulunuyor. Gümrük kapılarında oy verme işlemi 10 Mayıs Pazartesi günü başlayacaktır.
31 Mart 2011 Perşembe gününe kadar internette kalacak olan yurtdışı seçmen kütüğünde kaydınızın olup olmadığını kontrol etmeniz, yoksa hemen itiraz etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde oyunuzu kullanmanız mümkün olmayacaktır.
12 Haziran seçimleri, ülkemizin giderek otoriterleşen, başta basın özgürlüğü olmak üzere, demokratik hak ve özgürlükleri baskı altına alan AKP hükümetinden kurtulmak için önemli bir fırsattır.”

Haberin Devamı

Almanya’dan kimler aday oluyor

Almanya’dan da aday adayları çıkmaya başladı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Oker’in bağımsız olarak İstanbul 1. bölgeden; Almanya Karadeniz Dernekler Birliği Başkanı Eşref Çevik CHP’den, MÜSİAD Berlin Yönetim Kurulu üyesi Şevki Karasu AKP’den, Eşref Çevik CHP’nin İstanbul 2. bölgeden, Şevki Karasu memleketi Ağrı’dan AKP’den; Almanya’da uzun yıllar Milli Görüş’ün başkanlığını yürüten ve Başbakan’ın danışmanlığını yürüten Ali Yüksel’in (AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç’ın kayınpederi) Antalya’dan, Saadettin Kılıç’ın da AKP Muş’tan, Kılıçdaroğlu’nun danışmanı ve Türk-Alman Dostluk Derneği eski Başkanı Ali Kılıç’ın da Ankara veya İstanbul 1. bölgeden aday adayı olmak için ‘sahneye’ çıktılar...

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

Sonuncu sıraya talibim

- ÇANKAYA üyesi Engin Balım’ın, “CHP’ye tam bir buçuk yılda üye olabilmiş bir genç” olarak Ankara 1. bölgeden son sıraya milletvekili aday adaylığına talip olduğunu...
- ESENYURT eski Belediye Başkanı Dr. Gürbüz Çapan’ın, partiye yaptığı başvurunun reddi üzerine istanbulgerceği.com sitesine yaptığı açıklamada, siyasi faaliyetlerini sürdüreceğini belirterek “Bağımsız olarak şu anda alınmış bir karar yok. Nasıl bir yol izleyeceğimize toplanıp karar vereceğiz” dediğini...
- ANKARA Hataylılar Derneği kurucusu ve ilk genel başkanı Enver Özen’in Hatay’dan; Av. Ümit Sılan’ın İstanbul 1. bölge CHP’den aday olduğunu..
‘YETİŞ KEMALİM YETİŞ’
- CHP’nin “AK dediler, kara çıktı” ve “Bir ıslık da sen çal” şarkılarından sonra sözlerini, Posta gazetesi politik mizah yazarı Mert Ali Başarır’ın yazdığı, müzisyen Cahit Berkay’ın besteleyeceği “Yetiş Kemalim Yetiş / Hızır gibi gel yetiş” nakaratlı parça Seyhan Müzik’te seslendirileceğini...

Yazarın Tüm Yazıları