Digital Pedagoji ve okul

“Teknolojik cihazlar öğretmenin yerini alamayacak, ama teknolojiyi kullanan öğretmen, kullanmayının önüne geçecek.”

Haberin Devamı

Bu cümle aslında devlet olmasa da özel okulların birçoğunun kafasında yaklaşık bir yıldır var. Fatih Projesi gündeme geldiği andan itibaren özel okullar tablete geçip geçmeme konusunda kararsız. Bazı okulların Amerika ve İngiltere’de incelemeler yaptığını duydum. Bu incelemeler sonucunda tabletli eğitime geçenler oldu. Doğa Koleji, Sezin Koleji benim hatırladıklarım. Bazıları lokal olarak bir ya da iki sınıfında uyguluyor. Bilfen bunlardan biri. Diğerlerinde de incelemeler sürüyor. Ama, hemen hepsinin kafasında teknolojik cihazların ne kadar yararlı olup olmadığı sorusu var. Bahçeşehir Koleji işte bu incelemeyi yapanlardan biri. Ve yaklaşık bir yıldır yaptığı inceleme sonucunda kararı verdi. Apple ile birlikte “Dijital Dünya Okulu”nu cuma günü açtı. Bahçeşehir Eğitim Kurumları kurucusu Enver Yücel de, bu işbirliği ile okullarının yerellikten uzaklaşıp, dünya okulu olacağının altını çizdi.
Toplantının en önemli konuşmacılarından biri olan Apple’ın eğitim teknolojileri uzmanı Joe Moretti, eğitim alanında 20 yıldan fazla çalıştıklarını belirtirken, eğitimcilerin kaygılarına da yanıt veriyor: “Öğretminin rolünü bir kenara bırakmadık. Pedagojiye odaklandık. Öğretmenle işbirliğine büyük önem verdik.”
Moretti, önünmüzdeki yüzyılda öğretmenin artık rolünün değiştiğini, derste teknolojiyi kullanarak öğrencilerin daha fazla dikkatini çekebileceğinin altını çiziyor. Ve sıkı durun son yüzyılda akademik hayatta öne geçen kızlar, erkekleri yenebilmenin tek formülünün teknoloji olduğunu belirterek, ”Erkekleri playstation başından kaldırıp ders çalıştırmak bugüne kadar zordu. Şimdi ıpad gibi tabletlerle iyi ders içerikleri hazırlanınca erkek öğrencilerin motivasyonu artmaya başladı. Biz bunun araştırmasını birçok ülkede yaptık ve yüzde 25’in üzerinde başarılar elde ettik” diyor
Gençleri ya da çocukları geleceğe hazırlamak için yaptıkları çalışmaların raporunu da anlatan Moretti, 2020 iş becerilerine yönelik yapılan çalışmalarda Avrupa’daki okulların yüzde 72’sinin, öğrencilerin yüzde 45’inin, işverenlerin ise yüzde 42’sinin iş dünyasına gençleri hazırladığı düşüncesinde.

Haberin Devamı

Üstünler okulu

Haberin Devamı

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) dışında ilköğretim 8’inci sınıf öğrencileri için farklı bir alternatif daha var. Türk Eğitim Vakfı’nın Gebze’de bulunan ve üstünlere yönelik lisesi olan TEV inanç Türkeş Özel Lisesi başarılı eğitimi ve yurtdışına gönderdiği öğrencilerle bugüne kadar adını çok duyurdu. Şimdi bu okula başvurular başladı. İlköğretim 8’inci sınıf öğrencilerinin girebileceği okula başvuru için en önemli koşullardan biri 6, 7’inci sınıfta iken Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin her birinin yıl sonu notunun 80 olması. Okulun web sitesindeki başvuru formunu doldurduktan sonra okula mali durumu belirten evrakları da 22 Nisan’a kadar göndermek gerekiyor. Öğrenci seçimi 3 aşamalı olacak. Önce yapılan sınavla bilgisi ölçülecek, daha sonra bireysel değerlendirme yapılacak ve öğrenciler gözlem kampına alınacak. 5 Mayıs’ta 19 sınav merkezinde yapılacak ilk giriş sınavında başarılı olanlar okula davet edilerek bireysel değerlendirilmeye tabii tutulacak. Bu değerlendirmede başarı sıralamasında önde gelen 120 öğrenci tam veya kısmı burslu aday olarak gözlem kampına davet edilecek. Gözlem kampı ise 25-30 Haziran arasında yapılacak. Burada öğrenciler farklı disiplin ve yetenek alanlarında proje testlerle değerlendirilecek. Ayrıca yatılı öğrenime uyumları, takım çalışmasına yatkınlıkları ve motivasyon düzeyi dikkate alınacak. Başvuru için www.tevitol.k12.tr sinav@tevitol.k12.tr

Yazarın Tüm Yazıları