Derinkuyu’nun heykelcisi öldü

İYİ heykeltıraş Hakkı Atamulu, 94 yaşında Nevşehir’in Derinkuyu İlçesi’ndeki evinde öldü.

Cumhuriyet kuşağının, inançlı sanatçılarından biriydi.

Onun bir eserini yıllar önce gördüm. İstanbul Üniversitesi bahçesindeki Atatürk ve Gençlik Anıtı’nı. Tasarımı ona ve Yavuz Görey’e aitti. Daha sonra Ürgüp’teki bir jüri çalışmasından sonra, Derinkuyu’ya gittim ve yaptığı camiye hayran kaldım, o zaman da yazmıştım. Birbirine benzeyen, estetikten yoksun camilere benzemeyen, zevkli bir tasarım olan bu kutsal yapıya uzun zaman baktım.

Ağa Han Ödülleri kataloglarında rastladığım bir sanat eseriydi.

İSTANBUL’DA OKUDU, DOĞDUĞU YERE DÖNDÜ

HAKKI ATAMULU,
1912’de Derinkuyu’da (Nevşehir) doğdu. 1934’te Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) heykel bölümünü bitirdi. Aynı yıl Almanya’ya gitti, Frankfurt ve Berlin’de çalıştı.

1960 yılında Derinkuyu’ya yerleşti.

Belediye başkanı seçildi.

27 Mayıs 1960’tan, Belediye Başkanı olmadan önce kalabalık bir hemşeri grubuyla Ankara’ya gitti. Derinkuyu’nun ilçe olmasını sağladı.

Dönemin Sağlık Bakanı Ragıp Üner’e, Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tahtakılıç’a, Cumhuriyet Gazetesi Başyazarı Nadir Nadi’ye yeraltı mağaralarını gezdirdi. Buraların tanınmasını sağladı, onun çabalarının etkisiyle Tahtakılıç’ın gönderdiği parayla, yeraltı kentinin kapıları açıldı, ziyaretler başladı.

Derinkuyu’da açık hava heykel sergisi niteliğindeki Kültür Parkı’nı açtı. Kitaplık yaptı.

Heykellerinden en tanınmışlarını yazdığımda, o kentte yaşayanlar, önemini, değerini hemen anımsayacaklardır .

Nevşehir’de Damat İbrahim Paşa Anıtı, Malatya’da Atatürk ve İnönü Anıtı (Nejat Sirel’le birlikte), Nevşehir’de Atlı Atatürk Anıtı.

KENAN EVREN, BİR HEYKELİNİ DEPOYA KALDIRTMIŞTI

HAKKI ATAMULU
’nun Atatürk’ün doğumunun 100. yılında Samsun Kutlama İl Komitesi’nin isteğiyle yaptığı İlk Adım Anıtı’nı Kenan Evren "muzır" bulmuş ve kaldırtmıştı, heykel 19 Mayıs 1999 yılındaki törende yeniden yerine konuldu.

Bunun serüvenini Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş’ten dinledim ve okudum, o heykelin yerine konulması konusunda Hakkı Atamulu’ya verdiği desteği de belirtmeliyim.

Heykelin yerine konulmasında, girişimler gazeteci Deniz Som aracılığıyla gerçekleşti. Kararı verenler Başbakan Bülent Ecevit, Kültür Bakanı İstemihan Talay, Samsun’da komutan Doğu Silahçıoğlu Paşa idi.

ESERLERİ KAYSERİ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ’NDE

HEYKELTIRAŞ Hakkı Atamulu,
79 parça özel eşyasıyla 48 eseri Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi Kadir Has Kültür Merkezi Hakkı Atamulu Sanatçı Evi’ne bağışladı, orada sergilenmekte.

İlgilenenler, salı ve perşembe günleri öğleden sonra ziyaret edebilirler.

* * *

CUMHURİYETİN
iyi bir sanatçısı heykellerinde yaşayacak.
Yazarın Tüm Yazıları