Demirkubuz’un Ankara filmi

Haftanın filmi hiç kuşkusuz Zeki Demirkubuz’un Ankara’da çektiği ve Engin Günaydın ve Nergis Öztürk’ün muhteşem oyunculukları için bile izlenmesi gereken Yeraltı. Fragmanıyla epeydir ilgi uyandıran Doğaüstü, fantastik film sevenleri memnun edecek. Vasat kurtadam filmi Yeniden Doğuş ve Soderbergh’in ortalama aksiyon filmi Çapraz Ateş, haftanın diğer seçenekleri.

Haberin Devamı

Yeraltı
Yönetmen: Zeki Demirkubuz
2012/Türkiye/107’

Muharrem, nefret ettiği ve edildiği halde eski arkadaşlarının yemeğine kendisini zorla davet ettirir. Masum didişmeler, ufak kişilik gösterileri ile başlayan yemek, giderek dumanlanan kafaların etkisiyle utanç dolu geçmişe doğru yol almaya başlar. Defterler açılır, hesaplar ortaya dökülür. Gece pişmanlık, gözyaşları ve öfkeyle dolarken, rezillik karanlık sokaklara, fuhuş kokan otel odalarına taşar. Onlar hep birlikte, Muharrem tek başına olsa da kararlıdır. Pislik ya o gece temizlenecek, ya da geberip gidecektir. Yoksa sonsuza kadar kurtulamayacaktır bu utançtan.
Zeki Demirkubuz’un tutkunu olduğu Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar’ından nasıl bir uyarlama yapacağı kadar Ankara’dan nasıl bir malzeme çıkaracağıyla da merak uyandıran bir filmdi Yeraltı.
Albert Camus’nün Yabancı adlı romanının serbest uyarlaması Yazgı (2001), Demirkubuz filmografisinde başarılı bir örnek olsa da sondan bir önceki filmi Kıskanmak (2009), Nahid Sırrı Örik’in güzelim romanına yapılmış bir haksızlık olarak zihnimizde yerini korumakta.
Yeraltı’nın birebir uyarlama olmaması, Yazgı’da olduğu gibi, filmi değerlendirmek için kolaylık sağlıyor elbette. Bu anlamda film, Demirkubuz’un sinemasında sıkça karşımıza çıkan ve insan ruhunun karanlık noktalarını görmeye, anlamaya çalışan bakışı korusa da hikaye ve karakter kurulumunda bütünlüklü bir duygu uyandıramıyor. Özellikle Engin Günaydın ve Nergis Öztürk’ün bu yılın çok konuşulacak ve muhtemelen ödüllerle dönecek, kusursuza yakın oyunculuklarına rağmen Yeraltı, Kıskanmak’tan önceki Demirkubuz filmlerine yakın duran ama onların gerisinde kalan bir film olmuş.
Bir diğer merak unsuru olan, filmdeki Ankara kullanımına gelecek olursak… Demirkubuz’un Ankara’yı yaratışı ve ona bakışı çok etkileyici. Hikayesi için neden Ankara’yı seçtiğini anlıyorsunuz da… Uzun zamandır Ankara’da çekilen Behzat Ç.’nin filminde yapılamayanı Demirkubuz’un Yeraltı’yla başarmış olduğunu da belirtmeli.


Vasat bir kurtadam filmi

Haberin Devamı

Yeniden Doğuş
The Howling: Reborn
Yönetmen: Joe Nimziki
2011/ABD/82’

Haberin Devamı

Annesi, kendisine hamileyken öldürülen Will, okulda aşık olduğu Eliana ile bir araya gelmek için bir partiye katılmaya karar verir. Işıklar karardığında tuhaf şeyler olur. Garip yaratıkların saldırdığını görür ancak kimse ona inanmaz. Will, kurtadamlar konusunda araştırma yaparken, annesinin de öldürüldüğü dönemde aynı şekilde kurtadamları araştırdığını öğrenir. Dışarıda doğrudan DVD’ye çıkan bu vasat kurtadam filmi zaman kaybından başka bir şey değil.

Soderbergh aksiyona geri dönüyor

Çapraz Ateş - Haywire
Yönetmen: Steven
Soderbergh
2011/ABD/93’

Steven Soderbergh, iyi mi kötü mü yaptığını çözemediğimiz bir şekilde ard arda film çekmeye devam ediyor. Yakın zamanda Salgın (Contagion) filmiyle sinemalara konuk olan Soderbergh, çok sevdiği aksiyon türüne dönüş yapıyor. Bir kez daha Channing Tatum, Ewan McGregor, Michael Douglas, Antonio Banderas, Gina Carano, Michael Fassbender gibi Hollywood meşhurlarının arz-ı endam ettikleri filmin konusu şöyle: Mallory Kane, güzel, genç ve işinin ehli özel bir dedektiftir. Koruyucusu Kenneth, hükümetin onaylamadığı ve ‘derin devletin’ tepesindekilerin bilmezlikten geldikleri tehlikeli bir göreve Mallory’i yollar. Fakat İspanya’daki başka bir operasyon başarısızlığa uğradığında Kenneth, Mallory’i Dublin’e başka görev için yollar. Mallory burada başka bir gizli dedektif Paul ile ortak çalışacaktır. Fakat bu yeni görevde bir gariplik olduğunu sezen Mallory oyuna getirildiğini anlar ve asıl macera bundan sonra başlar!

Güç bende artık

Haberin Devamı

Doğaüstü
Chronicle
Yönetmen: Josh Trank
2012/ABD/84’

2007’de çektiği deneysel kısa filmi Stabbing at Leia’s 22nd Birthday’in 10 milyon üzerinde görüntülenmesiyle internet ortamında sansasyon yaratan Trank’in ilk kurmaca uzun filmi Doğaüstü, bir süredir yayınlanan fragmanıyla da merak uyandırıyordu. Gizemli bir şekilde süper güç sahibi olan 3 yakın arkadaşın, güçlerinin kendilerine kazandırdığı güvenle tehlikeyi eğlence haline getirmelerini ve bir süre sonra güçlerini birbirlerine çevirmelerini anlatan filmin dışarıda aldığı eleştiriler son derece olumlu.

Yazarın Tüm Yazıları