Dedeman’da düğüm nasıl çözüldü

CHP Kurultayı çalışmalarının yorgunluğunu akşam yemeğinde atarak otellerine yerleşen partililer, gece yarısı telefonlarına gelen mesajla uyandılar. Hemen hazırlanıp Dedeman Oteli’ne koşuşturdular. Otelde, 24.00’den sonra hareketli saatler yaşandı; kulisler sokaklara taştı.

İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, önemli ölçüde Önder Sav tarafından belirlenen ve dışarıya sızan PM listesine tepki göstererek, İstanbul’daki ilçe ve belediye başkanları ile delegeleri toplantıya çağırdı. Toplantıda, “ PM listesinin 50 yıldır partiye çöreklenmiş eski isimlerden oluştuğunu^(örnek olarak Ali Topuz, Şükrü Elekdağ, Erol Çevikçe, Birgen Keleş, Şinasi Öktem, Nurettin Sözen) belirtti ve değişim adına yeni isimlere yer verilmediğini öne sürdü.

Tekin, 35 il başkanı ile birlikte ayrı liste çıkarma kararı aldıklarını açıkladı.
Ancak İstanbul delegasyonunun üçte ikisine yakın bölümü ise ayrı bir liste çıkartılmasına karşı olduklarını açıkladılar.

Karşılıklı atışmalar sonucu delegasyon toplantıyı terk etti.

Bu arada Baykalcı MYK üyeleri ve milletvekilleri toplantıyı terk edenleri yeniden salona döndürmek için çaba gösterdi. Telefonlar çalıştı, ama İstanbul delegasyonu, bu Baykalcıların yeni hamlesidir deyip, Kemal Kılıçdaroğlu’na ulaşmaya çalıştılar. Çünkü Gürsel Tekin’in, toplantıda ayrı liste çalışmasının Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde hazırlandığını söylediğini belirttiler.

Fakat delegeler buna inanmayıp Kılıçdaroğlu’dan gelecek haberi beklediler.

Sonunda aracılar vasıtasıyla Kılıçdaroğlu’na ulaşılınca kendisinin böyle bir liste çalışmasından haberinin olmadığı anlaşıldı.

Bu arada bazı ilçe başkanları Kılıçdaroğlu hangi listeyi destekliyorsa biz de o listeyi destekleriz, diyerek bir metni imzaya açtılar.

Sonuçta Gürsel Tekin, delegelerden onay alamayınca liste çıkarmaktan vazgeçerek salondan dışarı çıktı ve basına böyle bir liste hazırlığı olmadığını açıkladı.

DOĞAN’DAN TEPKİ

Bu arada CHP Sarıyer Meclis üyesi Kamber Doğan’ın, tartışmalar sırasında Gürsel Tekin’i destekleyen gruba “Bu ihanettir. Yeni genel başkana komplo hazırlıyorlar” dediği duyuldu. Bu arada Beylikdüzü’den Dr. Ali Şeker ve arkadaşlarının da, Gürsel Tekin’cilerin gösterisi sırasında “Kemal nerede biz oradayız” diye slogan attıkları görüldü.

CUMHURİYET YAZARI

PM listesinde üç gazeteci yer aldı; Cumhuriyet’ten Mehmnet Faraç, Akşam grubundan SKY TV program yapımcısı Enver Aysever ve yine eski Akşam çalışanı Melda Onur. Onur, aynı zamanda İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi. Bu isimler CHP’nin yeni yüzleri sayılıyor.
Faraç, bir süreden beri Deniz Baykal’a danışmanlık yapıyor ve İstanbul yerel seçimlerinde Kılıçdaroğlu ile birlikte hareket ediyordu.

ALİ KILIÇ TEPKİLİ

Almanya Alevi Birlikleri Federasyodnu eski Başkanı ve CHP MYK üyesi Ali Kılıç, yeni PM listesinde yeralmadı. MYK’daki son toplantıda Önder Sav’ı eleştirenler arasında bulunan Ali Kılıç dün liste ortaya çıktıktan sonra çevresine AKP’yi sarsan Deniz Feneri Dosyası’ üzerinde gösterdiği çabaları anlatırken “RTÜK eski Başkanı Zahit Akman hala yerinde duruyor, benim ise kellem alındı. diye yakınıyordu.

ÇETİN SOYSAL DENGEYİ SAĞLADI

İstanbul Milletvekili Çetin Soysal’ın başkanlığında 28 ilçe başkanı ile kurultay delegeleri ile önceki gece 02.00’de Genel Merkeze gelerek, “Biz Gürsel Tekin’le yokuz” diye açıklamada bulundular ve Genel Merkez’in listesini desteklediklerini açıkladılar.Çetin Soysal’ın, birlikteliğin sağlanması için çok gayret ettiği ve son listenin oluşmasında dengeyi sağladığı bir çok il başkanı tarafından anlatıldı.

ALİ TOPUZ’UN TEPKİSİ

İstanbul Milletvekili Ali Topuz, kurultay salonunda burnundan soluyordu. Gürsel Tekin’in önceki gece kendisinin adını kullanarak “Bu mu değişim listesi?” diyerek ayrı liste çalışmasına gerekçe olarak kendi adını kullanmasını sert sözlerle eleştirdi? Yeni genel başkanı desteklemek için üç gün bekleyenler bir Angora’ya, bir Genel Merkeze koşanlar, Ali Topuz’un adnı kullanarak kendi liste çalışmalarına zemin hazırlıyorlar. Siyasetçi önce dürüst olmalıdır, nerede duracağını bilmelidir.”

SAVCI’DAN UYARI

Baykal’ın yanında yer alan PM üyesi Savcı Sayan, kurultay salonunda karşılaştığı Kılıçdaroğlu’na şöyle dedi.
“Kalbim seninle, gönlüm seninle.. Ama dikkatli ol, çok dikkatli ol, seni uyarıyorum.”
Kılıçdaroğlu ne diyebilir:

“Hep beraber başaracağız.”

SEVİGEN ÇOK MUTLU

İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen’le, gazetecilerle sohbet ederken karşılaştık. Gayet keyifli bir şekilde herkesin elini sıktı. Sonra bize dönerek şunları söyledi:
“Parti olarak çok mutluyuz. Birlik ve beraberlik içinde olmamız gerekiyor. Kazanan arkadaşlarımızı isimler üzerinden eleştirmemek gerekiyor. Bu bir bayrak yarışıdır. Onların başırısı bizim de başarımızdır. Referandum ve seçimlerde ondan fazla çalışacağız.”
Yazarın Tüm Yazıları