Dali ile Boğaz’da buluşmak

SSM’de (Sakıp Sabancı Müzesi) açılan İstanbul’da Bir Sürrealist Salvador Dali sergisi, bir büyük sanatçıyı bize bütün yönleriyle tanıtıyor.

Dünyanın ünlü, sanat tarihinde yer etmiş sanatçılarının yapıtlarını İstanbul’da görebilmek, sanatseverlerin, günümüz insanının beklentisi.

Daha önce SSM’de Picasso ve Rodin’in eserlerini görmüştük. Müze bize dünya sanat tarihinin köşe taşlarını getirirken, sanat meraklısını bilgilendiriyor, ona aynı türde mukayese yapma imkánı tanıyor.

Sergi, Akbank’ın sponsorluğunda, Gala-Salvador Dali Vakfı’nın işbirliğiyle gerçekleşti.

Sergi süresince, sanatçının çeşitli yönleri üzerine konuşmalar da yapılıyor. Böylece onu, dahil olduğu akımı daha derinlemesine tanıyabilirsiniz. Müzede film gösterimi de yapılıyor.

SSM müdürü Dr. Nazan Ölçer, ayrıca Sakıp Sabancı Üniversitesi’nde de sürrealizm üzerine çalışmalar yapıldığını, dersler düzenlendiğini söyledi. Dali sergisinin önemini şöyle özetledi: "Salvador Dali Sergisi niçin önemli? Bir müze olarak modern sanatın büyük ustalarını sergilemenin Batı sanatının doğru algılanması için önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden de Türk sanatseverlerin ve genç neslin Batı sanatını oluşturan yapıtaşlarını tanımaları için bu sergileri getirmeyi misyonumuzun bir parçası olarak belirledik."

* * *

İSPANYOL
şiirinin büyük ustası Lorca, Dali için ne yazmış:

"Ey Salvador Dali, zeytuni sesli!

Kişiliğinin ve tablolarının dediklerini söylüyorum.

Senin o çocuksu fırçanı övmüyorum,

Ama senin oklarının şaşmaz yönünü şakıyorum."

Ferit Edgü,
katalogda yer alan Gerçeküstücülük ve Dali yazısında, gerçeküstücü resim konusunda bilgi veriyor.

Bir sanatçının yapıtlarını görmeden önce, yaşamını, yarattığı ortamı öğrenmek gerekir.

Bu açıdan sergiyi gezmeye başlarken, bilgilendirme panolarının yararına değinelim.

Madrid ve Barselona’daki dönemi, Paris’te yazarlarla, sanatçılarla tanışma günleri, esinlenme dönemi üzerine bilgiler, fotoğraflar, eserleri ziyaretçinin daha iyi algılamasını sağlıyor.

Kitaplar bölümüne özel ilgi duyacağınız kanısındayım. Dante’nin İláhi Komedya’sı için yaptığı illüstrasyonlara hayranlıkla bakacağınızdan kuşkum yok.

Aynı ilgiyi Manchalı Don Quijote’den Seçilmiş Sayfalar için illüstrasyonlara da göstereceksiniz.

Dali’nin sinema ile ilişkisini de seyredeceğiniz filmlerden öğrenebilirsiniz.

Sergide Amerikan Basınında Dali bölümü, sanatçıya bir başka kıtadan bakışı simgeledikleri için değişik geldi.

Katalog/kitaptaki Dali’den Yazılar bölümü, sanatçının sanat üzerine düşüncelerini, yargılarını yansıtıyor. Onların eşliğinde de eserlere bakabilirsiniz.

* * *

ÇAĞIMIZ sanatını, sanatçısını anlamak için mutlaka gezmeniz gereken bir sergi. İyi düzenlenmiş, öğretici bir anlayışla hazırlanmış.

Gezdikten sonra kataloğu almanızı salık veririm.
Yazarın Tüm Yazıları