Daha keyifli davetler için

Yaz geldi, havalar gittikçe ısınıyor. Evi müsait olanlar bahçelerinde kalabalık topluluklara partiler vermeye başladılar bile.

Barbekü partileri, evlerde verilen kalabalık yemekler, kokteyller... Zor iştir, kalabalık bir misafir topluluğunu, herkesi memnun edebilecek şekilde ağırlamak. Kokteyl, yemek ya da açık büfe davet verecekseniz ilk düşünmeniz gereken şey, davetin mönüsü olmalı. Önce ana yemeğin ne olacağına karar vermelisiniz. Balık mı, tavuk mu, kırmızı et mi? Ya da tamamen başka bir şey yapıp örneğin dünya mutfakları konseptini temel alarak mı mönü hazırlayacaksınız. Birbiriyle uyumlu yemeklerden meydana gelen mönüyü oluşturduktan sonra alışveriş listesini oluşturup yola çıkmanız gerekiyor. Eğer vereceğiniz davet açık büfeyse, mönüde yer alan yemeklerin hem birbiriyle uyumlu olması hem de servis yapması kolay yemekler olması gerekir. Dikkat etmeniz gereken bir başka şey de mönüdeki yiyeceklerin fazla büyük olmamasıdır. Bu yüzden küçük kanepeler ya da pizzalar açık büfe davetler için idealdir.

Eğer yemekli bir davet verecekseniz, yani misafirlerinizi masa başında ağırlayacaksanız, çağıracağınız misafir sayısı en fazla on iki olmalı. Açık büfe davetlerde bu sayı artabilir, ancak sayıyı, insanların hareket edemeyecekleri kadar artırmak hem misafirlerinizin hem sizin huzurunuzu bozacaktır. Yani kişi sayısı mekanın büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Benim tavsiyem vereceğiniz davet ev davetiyse en fazla otuz kişi çağırmanız. Vereceğiniz parti için bol miktarda kola, bira ya da soda soğutmak istiyorsanız, soğutma işi için buzdolabını değil, çamaşır makinenizi kullanın. Nasıl mı? İçecekleri buz dolu poşetlerle birlikte çamaşır makinesinin içine koyun. Bu işlem buzdolabınızda yer açılmasını ve yiyecekleri buzdolabınıza daha rahat yerleştirmenizi sağlayacaktır. Hazır söz içeceklerden açılmışken, içkiler için limon ve portakal dilimleri hazırlamayı da unutmayın.

Ekmek diliminde pizza

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

á 8 dilim kepek ekmeği

(Normal ekmek de kullanabilirsiniz.)

á 2 yemek kaşığı domates püresi

(veya 1 yemek kaşığı salça ve 3 yemek kaşığı su)

á 3 yemek kaşığı zeytinyağı

á 2 adet sivri biber

á 4-5 adet sosis

á 10 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin

á 4 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar

á 2 tatlı kaşığı kuru kekik

Önce sosisleri tavla zarı formunda doğrayın. Sivri biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra, yıkayın ve incecik dilimleyin. Diğer taraftan, zeytinyağı ve domates püresini (su katarak sulandırılmış domates salçası da olur) orta boy bir tavaya aktarın. Orta ısılı ateşte bir dakika kadar pişirdikten sonra, doğradığınız sosisleri ve sivri biberi de hemen ekleyin. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurup ocaktan alın. Ekmek dilimlerini hafifçe yağladığınız fırın tepsisine yan yana dizin. Pişirdiğiniz sosisli harcı ekmeklerin üzerine paylaştırın. Zeytinleri de aynı şekilde paylaştırdıktan sonra üzerlerine kuru kekik serpiştirin. Son olarak, rendelenmiş kaşar peynirini de zeytinlerin üstüne dağıtın. 175 dereceye ayarlı fırında, üzerlerindeki peynir eriyinceye kadar pişirip çıkarın. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz; salam, mısır, turşu, kırmızı dolmalık biber, pastırma gibi malzemeler de kullanabilirsiniz.

Havuçlu elmalı hafif kek

18 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

35 dakika


Malzeme listesi

á 3 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş.)

á 1 su bardağı toz şeker

á 1/2 çay bardağı sıvıyağ

á 1 paket vanilya

á 1 paket kabartma tozu

á 1 tatlı kaşığı toz tarçın

á 1 su bardağı un

á 3 adet orta boy tatlı elma

á 1 adet küçük boy havuç

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp mikserin yüksek devriyle 4-5 dakika kadar çırpın. Üzerine sıvıyağ, vanilya ve toz tarçını ekleyip, 2-3 dakika daha çırpın. Diğer taraftan, un ve kabartma tozunu da başka bir kapta karıştırıp tel bir süzgeçle eleyerek yumurtalı harca ilave edin. Hamuru tahta bir kaşık ya da plastik spatulayla iyice karıştırın. Elmaları soyup dörde böldükten sonra, çekirdeklerini çıkarın. Tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğrayın. Havucu soyup yıkayarak boylamasına dilimledikten sonra, tavla zarı büyüklüğünde parçalara ayırın. Elma ve havucu hamura aktarıp tahta bir kaşık veya spatulayla karıştırın. Hamuru, yumuşamış margarinle yağladığınız 25-30 santim çapındaki kek kalıbına aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında en az 35-40 dakika, üzeri sarı kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğumasını bekleyip kalıbından çıkarın ve dilimleyerek servise sunun. Yanında taze meyve veya dondurmayla birlikte ikram edin.
Yazarın Tüm Yazıları