Daha çok soya

Günümüzde bilinen en değerli bitkisel protein kaynağı galiba soya fasulyesi. 5000 yıllık Uzakdoğu geçmişini göz önünde bulundurunca, Çinlilerin soya ve yan ürünlerini en uzun süredir kullanan millet olduğuna şaşmamak gerek.

Protein yönünden hayvansal besinlerin yerini alabilecek kadar zengin olan soyadan artık soya sütü ve soya eti, hatta soya kıyması bile üretiliyor. Hem besleyici oluşuyla hem yetiştirilme kolaylığıyla hem de bitkisel bir besin oluşuyla batı dünyasında da birden popülerleşen soya, artık bizim de mutfaklarımızda yer alıyor. Üstelik bilimadamları son araştırmaları sonucunda, soya proteininin özellikle menopoz sonrası sorunlar yaşayan kadınlar için, sentetik hormonlardan çok daha sağlıklı bir dengeleyici olduğunu keşfetmişler. Yani her gün belli bir miktar soya proteini almanın vücudunuza faydaları saymakla bitmiyor. Mükemmel bir hormon düzenleyici, aynı zamanda ilerleyen yaşlarda sorun olmaya başlayan kemik erimesine karşı da çok etkili. Siz de ızgara edilecek etinizi soya sosunda bekleterek ya da soya filizlerini salatanıza katarak sofranıza değişik bir lezzet katabilirsiniz. Elbette sağlığınıza yapacağı katkı sizin tükettiğiniz soya ürünlerinin miktarına bağlı; ne kadar çok, o kadar iyi.

Susamlı tavuk salatası

Yapılışı:


Önce, tavuk etlerini küçük bir tencerede 3 bardak suyla, yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzüp ılımasını bekledikten sonra, iri parçalar halinde didikleyin. Diğer taraftan, kıvırcık ya da göbek salatayı yıkayıp iri parçalar halinde koparın ve derin bir salata kasesine aktarın. Üzerine suyu süzülmüş mısır tanelerini serpiştirin. Didiklenmiş tavuk etlerini de şekil vererek yerleştirin. Sosun hazırlamak için; taze soğanın yeşil kısmını ince ince doğrayıp geniş bir kaseye aktardıktan sonra, ince kıyılmış dereotu ve maydanozu da ekleyin. Üzerine zeytinyağı, hardal, sirke ve limon suyunu aktarıp toz şeker, tuz ve karabiberi ilave edin. Sonra, bu sosu mutfak robotunda çekip salata kasesindeki tavukların üzerinde gezdirin. Son olarak, sıvıyağı küçük bir tavada kızdırıp üzerine susamı ilave edin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika, rengi sarı-kahverengi oluncaya kadar kavurun. Kavurduğunuz susamı da salataya katıp servise sunmaya hazır hale getirin. İsterseniz, susam yerine keten tohumu da serpiştirebilirsiniz. Ya da susamı kavurmadan kullanabilirisniz.

 3 adet tavuk göğüs eti

(veya 4-5 adet de olabilir) 

1 demet kıvırcık salata

 1 su bardağı mısır (konserve)

Sos için; 

1 adet taze soğan (Yalnızca yeşil kısmı kullanılacak.)

 1 demet dereotu

 1/2 demet maydanoz

 1 çay bardağı sızma zeytinyağı 

1 tatlı kaşığı hardal

 2 yemek kaşığı elma sirkesi 

1 adet limonun suyu

 1 çay kaşığı toz şeker 

1 çay kaşığı tuz, karabiber 

1 yemek kaşığı sıvıyağ

 2 yemek kaşığı susam

Yapılışı:

Hamuru için; 

200 gr. yulaflı ya da kepekli tatlı biküvi

 100 gr. eritilmiş bitkisel margarin

 1 adet yumurtanın sarısı

Kreması için;

 4 su bardağı süt

 2 adet yumurtanın sarısı

 1 su bardağı tozşeker

 2 yemek kaşığı dolusu mısır nişastası

 1 yemek kaşığı dolusu un

 1 paket vanilya

Üzeri için;

 2 su bardağı dolusu dondurulmuş vişne

 1 paket toz vişne jölesi (200 gr.)

 1 su bardağı sıcak su

 2 su bardağı soğuk su

Bisküvileri mutfak robotunda çekerek un haline getirin. Eritip ılıttığınız margarini ve yumurta sarısını derin bir kaseye aktarıp çatalla, köpük köpük oluncaya kadar çırpın. Üzerine, un haline getirdiğiniz bisküviyi ekleyip yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru 28-30 cm.çapındaki kelepçeli kek kalıbına bastırarak yaydıktan sonra buzdolabında bekletin. Diğer taraftan pastanın kremasını hazırlamak için, yumurta sarıları ve tozşekeri orta boy bir tencereye aktarıp çatalla çırpın. Üzerine nişasta, un, vanilya ve sütü ekleyip kısık ateşte sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin.

Pastayı buzdolabından çıkarıp soğuk haldeki kremayı, sık sık ıslattığınız bir kaşık yardımıyla pastanın üzerine düzgünce yayın. Üzerini düzelttikten sonra buzdolabının derin dondurucusuna yerleştirdiğiniz pastayı, derin dondurucuda 1 saat kadar bekletip buzdolabının alt bölümüne yerleştirin. Toz jöleyi, 1 su bardağı kaynar suyun içinde eritin. Üzerine çok soğuk haldeki 2 su bardağı suyu aktarıp karıştırın. Pastayı tekrar buzdolabından çıkarın. Önce oda sıcaklığında yumuşamış vişneleri kremanın üzerine dağıtarak yerleştirin. Sonra da jöleyi, vişnelerin üzerini kapatacak şekilde kaşıkla dökün. En az 4-5 saat buzdolabında bekletip, kelepçeli kalıbı açıp, pasta tabağına aktarın. Soğuk olarak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları