Cumhuriyetçi laik dinine saygılı kent

Çağdaş davrandığı için İzmir’e “Gavur” diyorlar; bayrağını sevdiği için ise “Faşist” oluyor.. Hem gavur, hem Türk faşisti nasıl olunur?.. Güldürmeyin adamı. Öğrenmenin tam zamanıdır. İzmirli, yaşlısı genci, çoluğu ve çocuğu ile çağdaş bir yaşamın izleyicisidir. Cumhuriyetçi, lâik, dinine saygılı, demokrat ve çağdaştır.

Haberin Devamı

İZMİR için ne demiştik?.. Birçok kavimler geldi gitti demiştik bu kente.. Kimisi kenti yağma etti, kimisi yepyeni uygarlıklar armağan etti. Yeni uygarlık yıkılanın üzerinde kuruldu. Yeni inşa edilen surlar için eski tapınağın taşları kullanıldı. Yeni gerdanlık için, eski uygarlığın sikkeleri dizildi. Yeni şiir için, eski kavimlerin aşk türküleri kullanıldı. Böylece uygarlıklar, birbirinin içine katlandı. Kültür katları, yerin dibinden yeryüzüne doğru üst üste sıraya girdi. Her katta başka bir uygarlığın kültürü, mimarisi, mücevherleri, aletleri vardı. Uygarlıklar böylece yerin dibinde enfes ve esrarlı kilimler dokudular. İşte Bayraklı-Smyrna kazıları..  İşte Agora kazıları.. İşte Yeşilova Höyüğü ve çevre kazıları.. Bu dediklerimizi ispatlamıyor mu?.. İzmir uygarlıkların bileşkesidir..İZMİR SENTEZİGünümüz İzmir’i de, çeşitli kültürlerden gelen insanların yarattığı modern bir sentez olma yolundadır. Osmanlı’dan arta kalan İzmir halkına, kurtuluş savaşı sonunda tüm Rumeli’nin binbir çeşit mübadil göçmeni, Kafkas göçmenleri, yani Azeri, Çerkez, Çeçenler, benim gibi dededen Ahıska Türkleri, iç Ege ve iç Anadolu göçmenleri, daha sonra hızla Doğu ve Güneydoğu göçmenleri (genellikle Kürtler ve Araplar) katıldılar. Zaten bu şehirde Levanten Hristiyan Avrupa kökenliler, İspanya göçmeni Museviler, Afrika göçmeni zenciler ve dünyanın her yerinden kopup gelmiş Romanlar da vardı. Hatta az da olsa Ermeniler ve Rumlar da kalmıştı.Ne oldu?..Hepimiz, “İzmirli” olduk.. Hepimizin İzmir’i, hepimize yetti.. Tatar Mahallesi, Kürt mahallesiyle karıştı. Eşrefpaşa göçmen mahallesi, Azerilerle doldu taştı. Yahudiler, bu kez Alsancak’ta Müslümanlarla apartman kapı komşusu oldu. Levantenler, hızla Türkleşti.. Karşıyakalı Sudanlı zenci Arap Osman, beldenin fanatik taraftarlarının simgesi oldu.EN SEVDİĞİMİZGrek kökenli ressamımız Eli Filidis onur duyduğumuz İzmirli bir sanatçı oldu, Kürt kızı Yıldız Tilbe’ye taptık, hele Roman kızı Kibariye hepimizi ağlatmadı mı?.. Musevi Avram Ventura, ismini kentin şiir başköşesine yazdırdı. Ermeni Jozef Keşişyan, en sevdiğimiz ağabeyimiz oldu. HEPİMİZ ALKIŞLARIZRoman boksör Mayk, en sevdiğim arkadaşım oldu. İtalyan kökenli Maria Rita Epik, şehrimizin en sevilen sanatçısıdır, keza Musevi araştırmacı Sara Pardo’yu hep alkışlarız.MHP’li Arap Muzaffer de, CHP’li Mekedonyalı Mehmet Ersoy da, AKP’li Çerkez Mustafa da, Saadet Partili Kürt Yusuf da,  benim en değerli dostlarımdır. Çünkü hepimiz İzmir’in çocuklarıyız..

iZMiR iZMiR

Haberin Devamı

En güzel günü İzmir’inMustafa Kemal’in kurtardığı gündüYer gök deniz kaynadı, açtı sonsuz gülCephelerden kopup geldi Dokuz Eylül..***Çalsın bre sazlarOynasın zıplasın zeybeklerHey gidinin efesiÖpsün çabuk imbat İzmir’i..***Saat Kule’m, afillim..Kadifekale’m, sevgilim..Tunç yüzlü erlerim, süvarilerimHaykırın şen olsun, şanlı Gazi’m..YAŞAR AKSOY

Haberin Devamı

BAYRAK SEVGiSi

Biz hepimiz ölümüne İzmirliyiz. Aramızda hiç hırgür çıkmaz, hepimiz imbatla serinler, imbatla ferahlarız. Ancak dışardan fitne gelirse, kötülükler baş gösterebilir. Biz, bayrağımıza, Atatürk’e, tarihimize, çağdaş yaşama aşığız. Bayrağımızı sevmek suç mu?..Aman dikkat.. Bu şehre ne zaman yabancı bir bayrak gelir ve onu tepemize dikmeye kalkışırlarsa, işte o zaman patlarız. İşte o zaman hepimiz birer Hasan Tahsin oluruz..Ne kadar mutlu ve hoşgörü içinde yaşıyorduk.. Ama tepemize Yunan bayrağı dikmeye kalktılar.. Ne oldu?.. Oluk oluk kan aktı, kentin yarısı yandı gitti, Ermeni ve Rum komşularımız kayboldular.Yine başımıza yabancı bayrak dikmeye kalkarlarsa, korkarım aynı bela geri gelir..akılla, mantıkla, sağduyu ile davranalım..

Haberin Devamı

İzmirli çağdaşlıktan vazgeçmez

İzmirli, yaşlısı genci, çoluğu ve çocuğu ile çağdaş bir yaşamın izleyicisidir. Cumhuriyetçi, lâik, dinine saygılı, demokrat ve çağdaştır. Sokaklar bu insanlarla doludur.

İŞTE SON SÖZ

İzmir, ülkenin aydınlık yüzüdür,  herkesin İzmir’idir,hoşgörülüdür, özgür yaşamın kalesidir, Mustafa Kemal’in tam bağımsızlık savaşçılarının kentidir, devrimci dönüşümlerin kentidir, demokrasi taleplerinin zirvesidir, aydınlık bireylerin kentidir, sivil kenttir, dişi kenttir.. Bu şehir, sevdiklerinden, aşklarından vazgeçmez. Sakın onu kışkırtmayın.. Onun bu güzel sentezini, bu güzel yaşam kalitesini bozmaya kalkmayın. Barış kentine kıymayın.. Sonra başına İzmir kadar taş düşer!.. Dualarımız, her kesimden İzmirlinin sağlığı, mutluluğu ve çocuk çocuğu ile bu kentte huzur ile yaşaması için olsun. İzmir’e hem “gavur”, hem “faşist” diye saldıranları tarihin çöplüğüne armağan ediyorum.. Biz birlikte İzmir’iz.. Biz, birlikte Türkiye’yiz.. Dokuz Eylül, hepimizi özgür kılmıştır. Bunu unutmayalım..

Haberin Devamı

İzmir’in kurtuluş el ilanı

İşte İzmir’in kurtuluşunda el ilanı olarak dağıtılan, duvar ilanı olarak asılan tarihi belge. Bayrağa kuşanmış kız, elindeki hançerle “Misakı Milli” haritası çiziyor. Mustafa Kemal’den başlayarak Rauf Orbay, İsmet İnönü, Kazım Özalp, Kazım Karabekir, Fevzi Çakmak, Nurettin Paşa, Refet Bele, Fahrettin Altay gibi tüm kumandanlar sıralanmış. İlanın tam tepesinde “Halaskaran-ı İslam” yazılı. Yani “İslam Kurtarıcıları” deniyor bu kahramanlara. İslamı ve dolayısı ile İzmir’i kurtarıyorlar, ama İzmirliye Atatürk sevgisi sebebiyle günümüzde “Gavur” deniyor, olacak iş mi?..

Herkesin İzmir’i, en güzel olan “Herkesin Kordonboyu”nda yaşanır

Haberin Devamı

 Kordonboyu’nun 1930’larda çekilmiş bu fotoğrafında, vatmanın kontrolunda nazenin bir tramvayın Alsancak iskelesi önünden Pasaport’a doğru akışını, sahili döven dalgaları, cumbalı sakız tipi Kordon evlerini görüyoruz. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türklerin, Musevilerin ve Levantenlerin yaşadığı bu İzmir, tüm Rumeli’den, Kafkasya’dan, iç Ege’den, iç Anadolu’dan, Doğu ve Güneydoğu’dan göç aldı.  Şimdi herkes, “Herkesin İzmir”inde yaşıyor. Kordonboyu herkese ait..

izmirlilik kriterleri

CUMHURİYET BİLİNCİ1İzmirli, sınırsız bir Mustafa Kemal Atatürk sevgisi, 9 Eylül kurtuluş heyecanı ve inançlı bir Cumhuriyet bilinci taşır.10 KUŞAK YERLİ 2İzmirli nereden gelmiş olursa olsun, şehrine derin bir        bağlılık hisseder. Özellikle eski İzmir’in sararmış kartpostallarda kalmış görüntüleri, hem on kuşak yerli İzmirliyi, hem de örneğin bir Mardin göçmenini büyük ölçüde etkiler, ilgilendirir.ASLA AYRIM YAPMAZ 3İzmirli, çağdaş insancıl kişidir. Kültüre, sanata, müziğe, şiire, şarkıya, güzel ve temiz giyinmeye, rahat bir ömür sürmeye yatkın kişidir. Sosyal insandır. Vatanını, kentini ve çevresini, ailesini, komşusunu, mahallelisini kendinden ayırmaz.CANLI BİÇİMDE YAŞAR 4İzmirli, hangi seme ait ise, o semtin ayrıca fanatiği olur. Göztepeli, Karşıyakalı, Bornovalı, Hatay-Eşrefpaşalı, Alsancaklı, Bucalı gibi mikro semt kültürlerini canlı biçimde yaşar. Mikro sem kültürlerinin bileşkesi (üst şemsiyesi), makro şehir kültürüdür, yani “İzmirlilik” bilinç ve tutkusudur. Kente sonradan gelenler de, bir kuşak sonra bu bilince sahip olurlar. Karşıyaka takımın taraftarlarının yarısı artık varoşlardan doğulu gençlerdir. Göztepe, karışık Balkan göçmenlerinin torunlarıdır. Altınordu, İzmirspor, Altay, Buca’nın taraftarları da o semtlerde kim yaşıyorsa şimdilerde, onların tutkularını yansıtır.İÇİNDEN ÇIKAN ÜNLÜLER5İzmirli, içinden çıkan ünlülere bayılır. Hep onları konuşur.           O kişi, ister Sezen Aksu, ister Metin Oktay, ister Kibariye veya Yıldız Tilbe, ister Attila İlhan veya Yılmaz Özdil olsun, kitleler bu isimler çevresinde sarsılmaz biçimde birleşir.SOSYAL YAŞAM İYİLİĞİ 6İzmirli, sürekli daha iyi yaşamak ister, içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal düzeyin daha iyi olmasını ister, kendine soğuk iktidarları, kendine yol vermeyen makro ekonomiyi, iş yapm

Yazarın Tüm Yazıları