Cumhuriyet ile yaşıt üniversite

GAZİ Üniversitesi Cumhuriyet’le yaşıt, köklü bir eğitim kurumu. 1982 yılında yeniden yapılandırılması ve bir takım yeni bölümler açılmasıyla o yıl görkemli bir üniversite olarak doğar Ankara’ya ve Gazi Üniversitesi adıyla yalnızca başkentin değil, ülkenin en büyükleri arasındaki yerini alır.

Kurulduğunda bünyesinde dokuz fakülte, 12 yüksekokul ve dört enstitü olmak üzere 25 kurum bulunan Gazi Üniversitesi, kısa zamanda büyüdü. Gazi Üniversitesi, fiziki etkinlik alanı, fiziki kapasitesi, personel ve öğrenci sayısı itibariyle Türkiye’nin en büyük üniversiteleri arasında yer alıyor.
/images/100/0x0/55ea7ce2f018fbb8f8833726
Gazi Üniversitesi bugün 14 fakültesi, 3 bin 500 öğretim elemanı, 50 bin öğrencisiyle Türkiye’nin en büyükleri arasındadır.

BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ

Kuruluş: 20.07.1982

Rektör: Prof. Dr. Kadri Yamaç

Tel: 202 22 22

Faks: 221 32 02

Web-site: www.gazi.edu.tr

Adres: Gazi Üniversitesi Rektörlüğü 06500 Teknikokullar ANKARA

Öğrenim dili: Türkçe- İngilizce

Üniversite türü: Devlet

Yerleşim: Beşevler, Emek, Gölbaşı, Maltepe kampüsleri 482 bin 810 metrekarelik bir alanda.

e-mail: www.gazi.edu.tr

Öğrenim süresi: Fakültelerde 4 yıl, yüksekokullarda 4 yıl, meslek yüksekokullarında ise 2 yıldır.

Fakülte sayısı: 14

Meslek Yüksekokul Sayısı: 17

Yüksekokul Sayısı: 4

Araştırma Merkezi: 42

Enstitü sayısı: 6

Akademik personel sayısı: 3791

Öğrenci sayısı: 63418

Bu yıl alınacak öğrenci sayısı: 15000

Öğrenci kabul şartı: ÖSS sonuçlarına göre öğrenci alıyor. Güzel sanatlar (resim, müzik, grafik, heykel) ve beden eğitimi ve spor bölümlerine ise ÖSS puanı esas olmak üzere özel yetenek sınavlarıyla öğrenci almakta.

ÖĞRENCİHİZMETLERİ

Barınma: Kampüslerin çevresindeki YURT-KUR ve özel öğrenci yurtlarından yararlanılıyor.

Yurtlar: Üniversitenin kendi bünyesinde 250 yatak kapasiteli bir öğrenci konukevi bulunmaktadır. Ancak bu konukevi genellikle yurt dışından öğrenci değişim programı kapsamında gelen yabancı öğrenciler ve konuklara hizmet vermektedir. Bunun yanında Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlar ve özel yurtların birçoğu üniversitenin yakınında yer almaktadır. Öyle ki kentte özel ve devlet yurtlarının büyük bir kısmı üniversitenin Emek’ten Beşevler’e, oradan da Maltepe’ye uzanan binaları arasına serpilmiş durumdadır. Sabancı Kız Yurdu, Gazi Yurdu, Mehmet Akif Kız Yurdu, Koç Öğrenci Yurdu ve daha birçokları bunlar arasında yer almaktadır. Sundukları hizmete ve fiyata göre çeşitlilik gösteren bu yurtlar, çeşitli bütçe ve taleplere karşılık verebilir çeşitliliktedir.

Ayrıca üniversite yerleşkelerinin kentin toplu taşım hatlarına yakınlığı da barınma açısından büyük avantajlar sağlamaktadır.

Beslenme: Üniversite Rektörlük kampüsü ve kampüs dışı fakülte ve yüksek okullarda 9 mutfak ve 25 yemekhanede günde 8 bin-10 bin kişiye 4 çeşit öğlen yemeği veriliyor.

Ekonomik durumu iyi olmayan binbeşyüz kadar öğrenci ücretsiz yemek yiyor.

Sağlık: Gazi Üniversitesi’nde öğrenci, idari ve akademik personelin sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak Mediko Sosyal Merkezi karşılıyor. İlk teşhis ve ayakta tedavi yapılan merkezde 13 doktor, 4 hemşire ve sağlık personeli ile idari personel çalışıyor. Günde ortalama 400-500 hastanın teşhis ve tedavisi yapılıyor. Merkezde acil durumlar için ambulans var.

Ayrıca MEDİKO tarafından gereksinim sahibi öğrencilere karşılıksız burs verilmekte, ayni yardım yapılmakta. 2006-2007 eğitim-öğretim yılında yaklaşık 5000 öğrenciye karşılıksız burs verildi. Diğer yandan üniversitenin çeşitli birimlerinde kısmi statüde öğrenci çalıştırılarak SSK sı da yapılmak üzere ücret ödeniyor.

Beş öğrenciden birine burs

Gazi Üniversitesi’nde, ekonomik desteğe ihtiyacı olan başarılı bin 400 öğrenciye öğrenci harçlar fonundan 9 ay süreli karşılıksız 100 milyon burs veriliyor. Ayrıca, Gazi Üniversitesi Vakfı ve üniversite birimlerinin vakıf ve dernekleri tarafından 600 başarılı öğrenciye burs ödeniyor. Yine, Gazi Üniversitesi’nde 3 bin öğrenciye ayda 20 milyon karşılıksız burs veriliyor. 3 bin kişi de ücretsiz yemek yiyor. Merkezdeki 38 bin öğrencinin beşte biri burs olanağından yararlanıyor.

İşte bir Gazi farkı daha: Toplum Gönüllüleri

Yine Vakıf bünyesinde istekli öğrencilerden bir toplum gönüllüleri grubu oluşturulmuştur. Huzur evlerinde yaşayan, hastanelerde tedavi gören kimsesiz vatandaşlara yardımcı olmak, kitap okumak, çeşitli sosyal hizmetler sunmak üzere bir araya gelen öğrenciler hafta sonlarını bu tür gönüllü sosyal hizmetlere ayırırken aynı zamanda da Gazi Üniversitesi Vakfından aylık 75 YTL dolayında burs almaktadırlar ki bu yalnızca Gazi’ye özgü bir uygulamadır.

ÖSS’nin en başarılılarına Gazili olmanın farklılığı

Gazi Üniversitesini ilk sırada tercih eden en başarılı 1000 sayısal öğrencisine ve ilk 500 sözel öğrencisine ayda 450 milyon karşılıksız burs vermekte.

Ayrıca yeni başlatılan bir uygulamayla da ÖSS’nin en başarılı ilk üç öğrencisinden Gazi’ye gelene ücretsiz barınma, yemek, yurt dışına gönderme, dizüstü bilgisayar vb. destekler de verilecektir.

LABORATUVARLAR

En yeni bilgisayar teknolojilerine sahip Gazi Üniversitesi’nde, bilgisayar kullanımı yaygın. Öğrenciler, aldıkları eğitimle ilgili olarak fakültelerin bünyesinde bulunan bilgisayarlarla uygulama yapıyorlar. Üniversitenin bağlı bulunduğu internet ağından tüm öğrenciler yararlanıyor.

Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından izleyen Üniversitenin çok sayıda donanımlı eğitim ve araştırma laboratuvarları bulunuyor. Öğrenciler, uygulamalarını, fakültelerin bünyesindeki laboratuvarlarda yapıyorlar.

Hızla gelişen çağdaş üniversite

MATEMATİK öğretmeni Sıtkı Alp’in üniversiteye hazırlık dershanesi ile başlayan eğitim yatırımı, anaokul, ilköğretim okulu, lise ve fen lisesi ile genişledi. Sıtkı Alp Vakfı’nca 1997’de kurulan Çankaya Üniversitesi ile Ankara /images/100/0x0/55ea7ce2f018fbb8f8833728bir vakıf üniversitesi daha kazandı. Yükseköğretim camiasına iddialı giren ve bu iddiasını özellikle Hukuk Fakültesi’nde pekiştiren Çankaya Üniversitesi, genç yaşına rağmen sayılı vakıf üniversiteleri arasında yerini aldı.

İlk olan "Uluslararası Ticaret" bölümüne sahip Çankaya’nın, İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının öğretmenlik hakkı bulunuyor. Çankaya, 10-20 kişilik sınıflarla, eğitim için çok önemli olan hoca-öğrenci diyaloğu, ders dinleme ve derslere aktif katılma olanağı sağlıyor.

Her öğrencinin bir danışman öğretim üyesine sahip olduğu Çankaya’da, öğretim üyesi ve yöneticilerin kapıları öğrenciye her an açık tutuluyor.

Paralı öğretim yaptıran Çankaya Üniversitesi’nin 2008-2009 öğretim yılı ücreti 13 bin 500 YTL + KDV olarak belirledi.

BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ

Kuruluş: 09.07.1997

Rektör: Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç

Adres: Öğretmenler Caddesi No:14 Yüzüncü Yıl/ANKARA

Telefon: 284 45 00

İnternet adresi: www.cankaya.edu.tr

Öğrenim dili: İngilizce (Hukuk Fakültesi hariç)

Üniversite türü: Vakıf

Yerleşim: Ankara merkezinde ODTÜ ile MTA arasındaki bölgede

Akademik personel: 218 tam zamanlı

Öğrenci sayısı: 3517

Bu yıl alınacak öğrenci sayısı: 865

Öğrenci kabul şartı: ÖSS sonuçlarına göre öğrenci alıyor

Akademik profil

Fakülte:
4

Bölüm: 1 (2 yıllık), 12 (4 yıllık)

Enstitü: 2

Araştırma merkezi: 4

Meslek Yüksekokulu: 1

Toplam öğrenci: 3517

Akademik personel: 218 tam zamanlı

ÖĞRENCİHİZMETLERİ

Barınma: Çankaya Üniversitesi kampusu bünyesinde, modern fiziki olanakları ile yüksek standartlara sahip Özel Petek Kız Öğrenci Evi’nde öğrencilerin kullanımına sunulan her türlü konfora sahip tek ve çift kişilik odalar, özel süit seçenekleri ve apart daireler bulunmakta. Yine özel kız ve erkek yurtları ile işbirliği yaparak öğrencilerine ekonomik ve güvenceli barınacak yer temin ediyor.

Yurtlar: Çankaya Üniversitesi kampusu bünyesinde, modern fiziki olanakları ile yüksek standartlara sahip Özel Petek Kız Öğrenci Evi 2000-2001 akademik yılında hizmete açıldı. Özel Petek Kız Öğrenci Evi’nde öğrencilerin kullanımına sunulan her türlü konfora sahip tek ve çift kişilik odalar, özel süit seçenekleri ve apart daireler bulunmakta. Bu mekanlarda; kişiye özel sınırsız, ücretsiz internet erişimi, her odada özel televizyon, dahili hatlı telefon, her odada müstakil duşakabinli banyo, 24 saat sıcak su, buzdolabı, mutfak, mutfak ünitesi, kişiye özel bilgisayar donanımına uygun çalışma masaları bulunmakta.

Erkek öğrenciler için üniversite aracılığı ile yurtlara yerleştirme yapılmakta.

Besleme: Üniversite merkez kampüsünde, içersinde bir kafeterya-pastane ve bir fastfood restoran bulunduran son derece modern bir beslenme kompleksi mevcut. Burası günün tüm saatlerinde öğrencilere ve üniversite personeline temiz, kaliteli ve ucuz yiyecek sunmakta; ayrıca bir havuz restoran da öğrencilerin hizmetinde.

Sağlık: Öğrenci ve personelin sağlık müdahalelerinin yapıldığı bir sağlık merkezi var.

Yurtdışı eğitim imkanları

ÇANKAYA Üniversitesi’nin, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Hayatboyu Öğrenme/Erasmus Programı kapsamında 14 Avrupa Birliği Program Ülkesi’ndeki 27 yüksek öğretim kurumu ile öğrenci öğrenim hareketliliği ve personel hareketliliği anlaşması bulunmakta.

Çankaya Üniversitesi, ABD’deki University of Incarnate Word (UIW) ve Indinana University Purdue University Indianapolis (IUPUI) ile mutabakat metni imzalamıştır.

Üniversitenin ayrıca, Romanya’daki Institute of Space Sciences (ISS) ile bilimsel işbirliği anlaşması vardır.

SOSYAL ETKİNLİKLER

ÇANKAYA Üniversitesi’nde çeşitli alanlarda etkinliklerini sürdüren pek çok öğrenci topluluğu bulunmakta. 2000-2001 akademik yılında Öğrenci Konseyi faaliyetlerine başladı. Öğrenci topluluklarının organize ettiği çeşitli panel, konferans, sanat ve bilim gösterileri üniversite tarafından desteklenmekte; ayrıca akademik ve idari birimler tarafından çeşitli bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler de yıl boyunca düzenlenmekte. Çankaya Üniversitesi’nde faaliyetini sürdüren 34 öğrenci topluluğu bulunmakta.

3 kapalı spor salonu ve 1 olimpik spor salonu, 1 yarı olimpik yüzme havuzu, 2 halı saha, 3 açık hava basketbol sahası ve kondisyon merkezleri bulunuyor.

Üniversite merkez kampüsünde, içersinde bir kafeterya-pastane ve bir fastfood restoran bulunduran son derece modern bir beslenme kompleksi mevcut. Burası günün tüm saatlerinde öğrencilere ve üniversite personeline temiz, kaliteli ve ucuz yiyecek sunmakta; ayrıca bir havuz restoran da öğrencilerin hizmetinde. Fiyatlandırma ve kalite üniversite yönetimince denetleniyor. Çankaya Üniversitesi kampusu bünyesinde, modern fiziki olanakları ile yüksek standartlara sahip Özel Petek Kız Öğrenci Evi 2000-2001 akademik yılında hizmete açıldı.
Yazarın Tüm Yazıları