Cumhuriyet Bayramı’nda hoş olmayan görüntüler

BAŞKENTTE Hipodrom’da yapılan kutlama törenlerinin eşsiz oluşu dikkat çekiciydi.

AKP’nin Cumhurbaşkanlığı’nı da teslim almasından sonra sıkmabaş belası, yalnız toplumun değil, devletin de canını sıkmaya başladı.

Çok akıllı geçinen dinciler, bunun çaresi olarak eşli ve eşsiz ayrı davetler düzenleyerek sorunu çözdüklerini düşünüyorlar.

Baykal gibi tutarlı davrananlar, bu oyuna gelmeyerek, Atatürk’ün kadını erkekle eşit gören ve tanıyan felsefesine ters düşen tavrı protesto edip davete katılmıyorlar.

Ancak, "Devrimlerin arkasındayız, Atatürk’e bağlıyız" nakaratını dillerinden düşürmeyenler, göstermelik bir devlet adamı sorumluluğu gerekçesiyle kuzu kuzu katılıp bu çağdışı görüntüye katkı ve onay sağlıyorlar.

Bunun son örneğini de Cumhuriyet Bayramı törenlerinde yaşamış bulunuyoruz.

Örneğin; Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı gibi önemli konumda bulunanlar davetiyeyi aldıklarında, "Bugüne kadar Hipodrom’da eşli yapılan törenler neden bu yıl eşsiz yapılıyor? Cumhuriyet Bayramı yalnız biz erkeklerin bayramı mı?" diye sorgulasalar ve ısrarcı olsalardı bu garip görüntü sergilenebilir miydi?

Devletin bekasını sağlamakla yükümlü olanlar, onun geleceğini karartacak bir düşünce yapısına sahip olup da hasbelkader bir makama gelmiş bulunanların yanlış tutumları karşısında uyarı görevini yapmak, sözlerini dinletmek ve konumları gereği kişiliklerini saydırmakla yükümlüdürler. Bunu sağlayamıyorlarsa "istifa etmek" gibi bir eylemin kamu hizmetinde var olduğunu ve yeri geldiğinde kullanılmasının kişiyi tarih ve toplum önünde yücelteceğini unutmamalıdırlar.

Yobazın değirmenine su taşımak, devlete saygı, demokrasiye katkı değil, önce kendini sonra da toplumu aldatmaktan öteye gidemez.

Bu yılki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarındaki eksikli görünüm coşkumuzu söndürmüş, bizleri derinden üzmüştür.

Bir vatandaş olarak kınıyor ve sorumluları uyarıyoruz!

Reşit ÇAĞIN

’Mustafa’ya saygısızlık

CAN Dündar’ın Atatürk’ün insan yanını öne çıkaran ’Mustafa’ belgeseli için Turkcell yöneticileri; filmi izledikten sonra, "Bizim toplumun her kesiminden müşterimiz var. Böyle bir filme sponsor olarak müşterilerimizin bir kısmını karşımıza alma riskini üstlenemeyiz" diyerek son anda sponsor olmaktan vazgeçiyorlar. Turkcell yöneticilerinin, aslında, karşılarına almak istemediği, ’bir kısım müşteri’ dediği kitle; Atatürk ilke ve devrimlerini benimsemeyen, İslami yaşam tarzını ve düşüncesini benimsemiş olan kişiler... Sizler, bu filmden sponsorluk desteğinizi çekmekle, o ’bir kısım müşteri’nin kategorisinde yer aldığınızı gösteriyor, abone olarak nemalandığınız ’Mustafa’yı sevenlere saygısızlık yapıyorsunuz. Önerim: 35 milyon Turkcell abonesi içindeki ’Mustafa’ severlerin harekete geçmesi, kendilerine yapılan bu saygısızlığa tepkisiz kalmamaları...

Nevzat Çağlar TÜFEKÇİ

Kuzey Irak değil Irak’ın kuzeyi

BAZI gazetelerde ’TSK, Kuzey Irak’ı bombaladı’ başlıkları yer alıyor. Genelkurmay’ın açıklamasında ise "Irak’ın kuzeyinde Hakurk, Avaşin-Basyan ve Zap bölgelerinde tespit edilen hedefler..." deniyor. Kuzey Irak demiyor. Kuzey Irak demek, o bölgeyi Irak’tan ayırmak anlamına geliyor, birçoğumuzun Irak’ın kuzeyini belirtmek için kullandığı Kuzey Irak bazı iyi niyetliler (!) tarafından Irak’tan ayrı bir ülkenin adı olarak kabul görüyormuş. Şeytan ayrıntıda gizlidir, diye boşuna dememişler.

Nihal TABAK

Dün, AKP’nin kuruluş yıldönümü müydü

BUGÜN (dün) 29 Ekim... Cumhuriyet’in 85. yılı... Ankara’da her yer Türk bayrağı ve yanında Atatürk resimleri ile donatılmış... Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkezi de bayrak asmış... Ancak bir farkla, Türk bayrağı yanında aynı ebatta Recep Tayyip Erdoğan posteri ile birlikte... Sanırsınız bugün AKP’nin kuruluş yıldönümü ya da Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet’in kurucusu... Belki de onlar Türk bayrağının yanına Atatürk yerine Erdoğan’ı daha çok yakıştırıyor. Üzüntülerimle...

Hürol ÖZÇELİK

GÜNÜN SÖZÜ

"Muhterem milletime tavsiyem odur ki, sinesinde yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki ve vicdanındaki cevher-i asliyi çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an vazgeçmesin."

(Mustafa Kemal Atatürk)

CUMHURİYET Bayramı’nın kutlandığı saatlerde dün saat 13.03’te ATV’de Ece Erken’in sunduğu Mavi Şeker Programı’nda ilköğretim öğrencilerinin katıldığı programın konuğu Tuba Ekici açılış şarkısı olarak ’Condom’u seçti ve tüm stüdyo bu sözleri hep bir ağızdan söylemeye çalıştı. Ve şarkıdan sonra çoluk çocuğun önünde şarkıyı ve içeriğini konuşmaya devam ettiler. Çocukların önünde böyle bir olayın gerçekleşmesini kınıyoruz.

Gökçer YILMAZ

DELİL
tespiti raporu ile ilgili işlem Allianoi’nin niteliğini kaybettirme, Allianoi’yi değersizleştirmek, Allianoi’yi unutturma ve Allianoi’yi yok etme çabasının geldiği son noktadır.

Yaşanan süreçte ülkemiz bir sınav veriyor, bu kültürel, tarihsel mirasın korunması alanında çetin bir sınav... Allianoi’yi yok etmek affedilmeyecek bir suç olacak. Allianoi’nin yok edilmesi halinde Türkiye’nin imzalamış olduğu koruma sözleşmelerinin hiçbir anlamı kalmayacak, hepsi birer paçavraya dönüşecektir. Bu da bize yakışmaz.

Av. Arif Ali CANGI

Yazarın Tüm Yazıları