Çorum leblebisi

Leblebi sever misiniz? Ben nerede bir kuruyemişçi görsem, özellikle de önünde leblebi kavruluyorsa, dayanamayıp hemen biraz sarı leblebi alırım. Özellikle soğuk kış aylarında avucumu ısıtan leblebi adeta içimi de ısıtır.

Haberin Devamı

Peki leblebinin memleketi neresidir? Yani leblebi deyince aklımıza neresi gelir? Tabii ki Çorum.
Üç asırlık leblebicilik geleneği olan Çorum’un leblebisinin bu kadar ünlü olmasının en önemli nedeni, elbette ki yapım aşamasındaki incelikler.
Çorum’un nohudunun da bu ünde önemli payı var tabii ama son yıllarda bu nohut leblebi yapımına yetmediği için Çorumlu ustalar nohudu başka illerden alıyorlar.
Çorumlular leblebinin eskiden de kendi illerinde çok tüketilen, misafirliklerde ikram edilen bir kuruyemiş olduğunu ama yurt çapında bu kadar “meşhur” olmadığını söylüyorlar.
Bundan yaklaşık 20 yıl önce oradan geçen çevre yolu sayesinde değişmiş her şey. İnsanlar artık Çorum’a rahatça uğrayıp haklı bir üne sahip olan leblebisinden alıyor ve hediyelik olarak götürüyorlar.
Çorum’da leblebi üretimi bundan 35-40 yıl önceye göre iki, hatta üç kat artmış. Leblebi satışı elbette ki yazın daha çok, çünkü yaz tatiline çıkan insanlar evlerine ve sevdiklerine leblebi götürüyorlar.
Yaz geliyor. Yıllık izinler kullanılacak, tatillere çıkılacak, gezilecek, yenilip içilecek. Yolunuz Çorum’a düşerse bu nefis leblebiyi toprağında tadın derim.

ETLİ FİRİK PİLAVI

Haberin Devamı

Kuşbaşı etler bir tencerede tahta bir kaşık yardımıyla sürekli karıştırılarak kavrulur. Etler suyunu verip tekrar çekmeye başladığında tereyağı ve ince kıyılmış soğanlar eklenir. Soğanlar iyice sararmaya başladığında biber ve domates salçası ilave edilir ve 2-3 dakika daha kavrulur.
Etlerin de yumuşamaya başlamasıyla beraber firik ve haşlanmış nohut da tencereye eklenir, 3,5 su bardağı suyla pişmeye bırakılır. Tuz ve karabiberle lezzetlendirilir.
Pilav suyunu çekmeye başlayınca kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirilir. En az 15-20 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Pilav, servis yapılmadan önce büyük bir kaşıkla altüst edilerek havalandırılır.

1 su bardağı
haşlanmış nohut
Yarım kg kuzu kuşbaşı eti
6 adet orta boy
kuru soğan
1 yemek kaşığı
domates salçası
1 yemek kaşığı
biber salçası
2 su bardağı firik
4 yemek kaşığı tereyağı
3,5 su bardağı su
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tuz

Yazarın Tüm Yazıları