"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Çok yanarsanız, çok yakarsınız

Geçen akşam televizyonda bir filme takıldım. 15 yıllık evliliklerinde sorunlu döneme giren bir çift anlatılıyordu.Michelle Pfeifer ve Bruce Willis’in oynadıkları "İkimizin Hikayesi." Bu bunalımlı dönemde genç kadın Çinli bir aşçının düzenlediği yemek kursuna katılıyor. Kursiyerler sebzeli bir yemek hazırlarken, sıra baharat katmaya geliyor, aşçı şöyle diyor,"Acılı yiyecekler aşkı artırır. Çok yanarsanız, çok yakarsınız." Yine bir akşam kanallar arasında gezerken yazar Kürşat Başar’ın sohbet programına rastladım... Sohbet yemek masasında yapılıyor, bir yandan yemeklerini yerlerken, bir yandan da muhabbet ediyorlar. Yani anlayacağınız, dinlenme zamanlarımda bile yemekten kaçamıyorum. Bu da bir konu çekimi olsa gerek... Köfteye katacağınız bayat ekmekleri su yerine et suyuyla ıslatırsanız köftenizin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Patlıcanlı börkaşı8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 60 dakikaMalzeme listesi500 gr kuzu kuşbaşı eti10 adet kurutulmuş patlıcan 3 adet orta boy kuru soğan2 yemek kaşığı nar ekşisi2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz1 çay kaşığı tuz, karabiber1 yemek kaşığı tereyağı 4 su bardağı ılık su Öncelikle kurutulmuş patlıcanları bir saat kadar ılık suyun içinde bekletin. (Suya geceden koyarsanız daha iyi olur) Suda bekleyen patlıcanları süzüp tekrar yıkayarak, bir parmak eninde doğradıktan sonra bir kenarda bekletin. Bir taraftan da kuzu kuşbaşı etlerini tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, etler suyunu bırakıp çekinceye kadar karıştırarak 3-4 dakika kavurun. Üzerine tereyağı ve yemeklik incecik doğradığınız soğanları da ilave edip tekrar karıştırın. Malzemelerin tümünü birden 4-5 dakika daha kavurun. Kızaran etlerin üzerine doğradığınız patlıcanları ilave edip tuz ve karabiberi serpiştirdikten sonra 3-4 dakika daha pişirerek nar ekşisini katın. Sonra dört su bardağı ılık suyu da aktarıp 45-50 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Patlıcanlar iyice yumuşayınca ocaktan alıp üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirin. İstediğiniz bir pilav çeşidiyle birlikte servise sunun. Bu yemeği Güneydoğu Anadolu’da çok yapılan Firik pilavıyla yemenizi tavsiye ederim. Faroz tatlısı8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi5 adet hazır milföy yaprağı (kare şeklinde)Muhallebi için1/2 litre süt 2 adet yumurta 3 yemek kaşığı un5 yemek kaşığı toz şeker1 adet limon kabuğunun rendesi Üzeri için2 yemek kaşığı pudra şekeriÖncelikle, süt, yumurtalar, un, toz şeker ve limon kabuğu rendesini küçük bir tencereye aktarıp, iyice çırpın. Bu muhallebiyi orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca karıştırmayı bırakıp, üç dak. daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Geniş bir cam kaseye aktarıp beş dakika mikserle çırparak buzdolabında bekletin. Milföy yapraklarını buzluktan alıp her birini tezgahın üzerinde dörde bölün. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralayın. 175 dereceye ayarlı fırında üzerleri sarı-kahverengi oluncaya kadar, en az 20 dakika pişirip çıkarın ve ikiye bölün. İki parça arasına bir tatlı kaşığı kadar muhallebi koyup üzerini diğer parçayla kapatın. Servis tabağında tatlıların üzerine pudra şekeri serpiştirerek servise sunun.
X