Çocuklara her gün kalsiyum

Süt ve süt ürünlerinin içindeki protein kas ve kemiklerin sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan temel maddelerden biridir. Ayrıca süt ve süt ürünleri yalnızca çocuklar ve gençler için değil, biz yetişkinler için de çok önemli bir kalsiyum kaynağıdır.

Bazı çocuklar vardır onlar ne yazık ki sütten hiç hoşlanmazlar. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın süt içmezler. bu tip çocuklara sahip anne babaların yapacağı şey, yaratıcı olup çocuklarının damak zevkini de göz önünde bulundurarak çeşitli şekillerde çocukların sütten ev süt ürünlerinden faydalanmasını sağlamaktır. Çocuklar genellikle sabah kahvaltısı, okul dönüş saati ya da gece yatarken süt içmeyi severler. Öğün aralarındaysa ayranı, yoğurdu ve meyveli yoğurdu tercih edebilirler. Ancak yine de çocuğunuz süt içmeyi ısrarla reddediyorsa, ona sütü dondurma ve çilekle ya da muzla robotta çekerek verebilirsiniz. Çocuklar değişik görünüşü olan şeyleri içinde ne olduğunu bilmeden ve buna aldırmadan yiyebiliyorlar zaman zaman. Çocuklar genellikle tatlıyı severler. Bunun için arada sırada onlara kakaolu muhallebi ya da sütlaç da yapın, hoşlarına gidecektir. Ayrıca eğer sağlıkları elveriyorsa yaz kış dondurma da yedirebilirsiniz.

Kıymalı yumurtalı muhla

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

400-500 gr orta yağlı kıyma

(kuzu ve dana kıyma karıştırılabilir)

1 su bardağı su

2 adet orta boy kuru soğan

2 tatlı kaşığı tereyağı

4 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Kuru soğanları ayıklayıp incecik doğrayın. Kıyma ve suyu orta boy bir tavaya ya da bakır sahana aktarın. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kıyma suyunu verip tekrar çekinceye kadar, 8-10 dakika kavurun. Üzerine tereyağı ve doğranmış soğanı ilave edin. Tuz ve karabiberi de serpiştirip karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika daha kavurun. Ocağın altını biraz kısıp kıymanın ortasında 4 adet yumurtanın geleceği boşluklar açın. Yumurtaları bu boşluklara düzgünce kırıp pişirme kabının kapağını kapatın. Kısık ateşte yumurtaların akı hafifçe katılaşıncaya kadar pişirin. Dikkat etmeniz gereken nokta, yumurta sarılarının katılaşmamasıdır. Yemeği ocaktan alıp üzerine kırmızı biber serpiştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.

Makarnalı soğuk tavuk

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

250 gr margarin (yumuşamış)

3 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri

3 su bardağı un

1 tatlı kaşığı toz mahlep

Üzeri için;

1 Türk kahvesi fincanı pudra şekeri

Oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve pudra şekerini yoğurma kabına aktarıp iyice yoğurun. Un ve toz mahlebi de yavaş yavaş ilave edip, en az 7-8 dakika daha yoğurmaya devam edin. Üzerini peçeteyle örterek 20 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladıktan sonra hafifçe yassı hale getirin. Hazırladığınız yassı kurabiyeleri yağlanmış fırın tepssisine dizin. Üzerlerini çatalla çizerek şekil verdikten sonra 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika kadar pişirin. Kurabiyeleri fırının kapağı açık vaziyette soğuyuncaya kadar bekletin. Servis tabağına alıp, henüz sıcak haldeyken üzerleine pudra şekeri serpiştirerek iyice soğumasını bekledikten sonra servise sunun. Üzerlerinin hafifçe sararması piştiklerini gösterir. Kurabiye hamuru yağlı olduğu için fırından çıkardığınızda da pişmeye devam eder. Yani, fırından çıkardığınız kurabiyeler başlangıçta çok yumuşak olsa bile, soğudukça sertleşmeye başlayacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları