Çıplak ayakla dolaşmayın

Havuz, sauna, jakuzi, duş ve spor salonlarından eve siğillerle dönebilirsiniz. Size önerim seyahat valizinizi hazırlarken ilk koyacağınız eşyalar arasında tokyo olsun. Özellikle ıslak veya nemli zeminlere çıplak ayakla basmayın.

Haberin Devamı

Siğiller, kısaca HPV denilen human papilloma virüs grubunun yaptığı bir deri hastalığı. Siğile neden olan çok sayıda HPV çeşidi var. Bazıları diğerlerine göre daha yüksek risk grubunda. Virüs, derinin üst tabakasına yerleşerek, kalınlaşmasına neden oluyor. Sonra da üreyip çevre dokulara yayılıyor. Genellikle deri renginde olsalar da koyu renkli de görebilirsiniz.
Havuz, sauna, jakuzi keyfi yapılan, çıplak ayakla gezilen tatillerden siğille döndüğünüzü fark ettiyseniz hemen cilt hastalıkları uzmanına görünün. Cilt hastalıkları uzmanı Dr. Gökhan Okan “Siğiller herkese bulaşmaz, bulaşsa bile virüs üremez. Deri bütünlüğünün bozulması, bağışıklık sisteminin bozuk olması, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması ve alerjik bünye enfeksiyonun kolay yerleşmesi riskini artırıyor” diyor. Ayrıca yoğun stres altında olmak, sıkı diyet, düzensiz beslenme, aşırı çalışma ve yorgunluk bağışıklık sistemini etkileyerek siğiller için ideal ortam hazırlıyor. Derideki yaralar, çizikler, tırnak yeme alışkanlığı deri bütünlüğünü bozarak virüsün içeriye girmesini kolaylaştırır.

Haberin Devamı

TEMAS YOLUYLA BULAŞIYOR

Siğiller direkt kişiden kişiye temas yoluyla bulaşıyor. Nadiren dolaylı yollarla bulaşabilir. Havuz, sauna, jakuzi, duş ve spor salonları siğillerin dolaylı bulaşma yerleri. Açık kıyafetlerin giyilmesi, çıplak ayak yere basma, açık ayakkabı ve terliklerin kullanımı, havuza sık girme, tatil nedeniyle kalınan yerlerin bazen hijyenik olmaması gibi nedenler yaz mevsiminde siğillerin bulaşması için kolaylaştırıcı etkiye sahip. Yine de her mevsimde karşılaşabilirsiniz.
Siğiller, eller, ayaklar ve yüz bölgesinde sık görülmekle birlikte vücudun her yerine yerleşebiliyor. Kendini şekillerde görebiliyorsunuz. Uzmanların verruca vulgaris dediği yaygın siğiller, ayak tabanına yerleşen siğiller, düz siğiller ve genital siğiller sık karşılaşılan siğil çeşitleri.

NASIRLA KARIŞMASIN

Ayak tabanına yerleşen siğiller genellikle deri yüzeyinden aşağıya doğru iniyor. Bu sebepten baskıya neden olup, ağrı yapıyor. Ayak tabanı siğilleri nasırla karıştırılıyor. Özellikle çocuklarda nasır sandığınız oluşumların büyük çoğunluğu siğil. Virüs yıllarca sabit kalabileceği gibi, sayıca artma da gösterebilir. Hızlı müdahale önemli. Aksi halde virüs yayılacak, tedavi güçleşecektir.

ÖNLEM ALIN

Haberin Devamı

* Otel odanız dahil çıplak ayakla yerlere basmayın.
* Havuz, sauna, plaj, hamam gibi ortak kullanım alanlarında kesinlikle terlik kullanın.
* Başkalarının terliklerini giymeyin.
* Başkalarıyla ortak eşya kullanmayın.

Yazarın Tüm Yazıları