Çiller hukuk okuyor

Sedat ERGİN
Haberin Devamı

ABD'nin Ankara'daki yeni büyükelçisi Mark Parris'in önceki akşam Çankaya'daki konutunda verdiği tanışma davetine en kalabalık kadroyla çıkarma yapan siyasi parti RP idi.

Genel Sekreter Oğuzhan Asiltürk, Abdullah Gül ve Recai Kutan, RP ekibinin başta gelen isimleriydi. ANAP'tan Bülent Akarcalı ile Kâmran İnan dikkat çekiyordu. Akademisyenler, işadamları, gazeteciler ağırlıktaydı.

Asker kanadı Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir temsil etti. Kendisini çevreleyen yabancı gazetecilerin irtica tehdidiyle ilgili sorularına, Orgeneral Bir, ‘‘Batı demokrasileri içinde yasayla kendisine cumhuriyeti koruma ve kollama görevi verilmiş olan tek ordu bizimkidir. ABD ve İngiliz Silahlı Kuvvetleri'ne yasayla böyle bir görev verilmemiş, ama bize verilmiş...’’ dedi.

Gecenin en çok dikkat toplayan konuğu, kuşkusuz DYP Lideri Tansu Çiller'di. DP Genel Başkanı Korkut Özal'dan sonra davete katılan ikinci siyasi parti lideriydi Çiller.

Bu tür davetlerde geçmişte rastlandığı gibi, çevresini bir anda saran ve hale şeklinde genişleyen eski kalabalıklar yoktu.

RP ile kurduğu ortaklık nedeniyle kendisini affetmemiş olan konukların çoğu, uzaktan göz ucuyla kendisinin kimlerle konuştuğunu izlemeyi yeğledi.

Bu arada, davetteki Dışişleri mensuplarının eski bakanlarına yakın durmak gibi bir çabaya girmedikleri dikkat çekti.

* * *

Çiller'e en çok rağbet eden sektör, gazeteciler oldu. DYP Lideri de gazetecilerle yakından ilgilendi, uzun sohbetler yaptı. Bir kadın gazeteciye ‘‘Sizi burada görmek hoş. Kokunuz da ne kadar güzel’’ diye iltifatta bulundu.

Bu sırada, Büyükelçi Parris konuklara hitap etmek üzere kapının yanındaki kürsünün başına geldi. Kürsüyü çevreleyen topluluğun en önündeki sırada, büyükelçinin tam karşısında Tansu Çiller yer alıyordu.

Parris, konuşmasına Türkçe başladı ve dört aylık Türkçe öğrencisi olmasına rağmen kendisini iyi ifade etti. ‘‘Şimdi İngilizce'ye geçiyorum...’’ dediği anda, Çiller hemen yanında duran bir diplomat eşine ‘‘Şunu tutar mısın canım’’ diyerek, elindeki bardağı uzattı.

Diplomat eşinin bardağı eline almasıyla birlikte, Çiller Amerikan Büyükelçisi'ni alkışlamaya başladı. Mark Parris'in Türkçe konuşmasını tebrik ediyordu.

* * *

Ancak bu alkışlara katılan pek olmadı. Çiller bardağını geri aldı ve Büyükelçi'nin İngilizce konuşmasını izlemeye devam etti.

Ardından, uzun bir süreden bu yana ilk kez kendisiyle konuşma fırsatımız oldu.

Bir gece önce Türk Hukuk Enstitüsü'nün düzenlediği ‘‘Hukukun Üstünlüğü, Yargı Bağımsızlığı ve Demokrasi’’ konulu toplantıda yaptığı konuşmadan söz ettik. Çiller'in konuşmasının özellikle Türk hukuk sisteminde vatandaşı devletin üstünde tutan bir reform gereğinden söz ettiği bölümü dikkat çekiciydi.

DYP Lideri, ‘‘Toplantıya çok sayıda hâkim ve savcı katıldı. Hukuk çevrelerinin gösterdiği ilgiden memnunum’’ dedi.

Sohbetimiz sırasında ‘‘Bugünlerde daha çok hukuk okuyorum’’ diyerek, son dönemde entelektüel egzersizlerinin hukuk üzerinde yoğunlaştığını anlattı.

Kendisiyle vedalaştık. Ayrılırken, gazetecilere taş atarak ‘‘Farkında değilsiniz, tek başına iktidara geliyoruz...’’ dedi.

Kendine güveni tamdı, morali yüksekti.

Yazarın Tüm Yazıları