Çikolatanın dayanılmaz lezzeti

Rejime başlayacak pek çok insan için çikolatadan vazgeçmek tahammül edilmez bir durum.

"Günde mutlaka bir kare çikolata yemem gerek yoksa mutlu olamıyorum" diyen pek çok insan tanıyorum. Söyledikleri biraz abartılı olsa da gerçeklik payı yok değil hani. Çikolata içinde bulunan bazı maddelerle beynin seretonin, yani mutluluk hormonu salgılamasını tetikliyor. Yine içerdiği bazı maddeler nedeniyle antioksidan görevini de üstleniyor. Çikolatanın bazı hastalıklara karşı vücut direncini kuvvetlendirdiği de bir gerçek. Ancak çikolata bünyesinde çok fazla şeker ve kalori barındırıyor. Bu kadar lezzetli olan ve bir bakıma bağımlılık yaratan çikolata, Kızılderililer tarafından baharatlarla karıştırılarak yeniyormuş. Keşfi çok eski tarihlere dayanan çikolatanın bir endüstri dalı halini gelmesi ise 17. yüzyıla rastlıyor. Çikolata bizim yemek kültüründe de önemli bir yere sahip. Osmanlı sarayının en sevdiği içeceklerden biri olan çikolata, asıl yükselişini Atatürk döneminde yaşadı. Çünkü yabancı devletlerden gelen konuklar ziyaretleri sırasında çikolata isterlermiş. Kısacası çikolata ne diplomasi dinliyor, ne devlet adamlığı. Tadından vazgeçmek çok zor.

Barbunyalı taze fasulye

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

1,5 kg yeşil taze fasulye

250 gr orta yağlı kıyma

1 adet orta boy kuru soğan

3 diş sarmısak

4 yemek kaşığı zeytinyağı

6 çay kaşığı dolusu domates salçası

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 su bardağı konserve barbunya

2 su bardağı ılık su

Varsa 1 çay kaşığı tane kişniş

Saplarını ayıkladığınız taze fasulyeleri bütün halde bırakın. Yıkayıp süzülmesi için bekletin.

Soğanı ve sarmısakları soyduktan sonra incecik doğrayın. Eğer bulabilirseniz kişniş de bu yemeğe çok yakışır. Ama tane kişnişi döverek toz haline getirmeniz gerekecek. Diğer taraftan, kıymayı ve zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup karıştırarak orta ısılı ateşte kavurun. Kıymayı kahverengiye dönüşünceye kadar 5 -6 dakika kavurun. Daha sonra soğan ve sarmısağı ilave ederek 2-3 dakika daha kavurun. Üzerine domates salçası, toz kişniş, tuz ve karabiberi katıp birkaç kez daha karıştırın. Suyu iyice süzülen fasulyeleri tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak fasulye kendi suyunu verinceye ve rengi yemyeşil oluncaya kadar 5-6 dakika pişirin. Ilık suyu ve konserve barbunyayı tencereye aktarıp tencerenin kapağını kapatın. Yemeği orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayan yemeğin altını kısıp 15 dakika daha, fasulye iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Cevizli bandırma tatlısı

Malzeme listesi

2 su bardağı pekmez

7 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası

7 su bardağı soğuk su

1 su bardağı çekilmiş ceviz içi

6 kişilik

Hazırlama süresi 5 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Mısır nişastasını derin bir kaba aktarıp üzerine 2 su bardağı soğuk suyu ilave edin. Nişastayı, tel bir çırpacak yardımıyla sürekli karıştırarak, pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar ezin. Üzerine kalan 5 su bardağı suyu ve pekmezi de ilave ettikten sonra tekrar karıştırın. Bu nişastalı pekmezli suyu orta boy bir tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp yine sürekli karıştırarak 2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Henüz sıcak haldeyken çekilmiş ceviz içini ilave ederek karıştırın. Sık sık karıştırarak tatlının ılıklaşmasını bekleyin. Pekmezli pelteyi ister küp bardaklarına ya da muhallebi kaselerine, ister geniş ve kenarları yüksek bir servis tabağına aktarın. Soğuması için buzdolabında 3-4 saat bekletin. Üzerini rendelenmiş çikolata, fındık ve cevizle süsleyerek servise sunun. İyice soğuduktan sonra tıpkı pasta gibi dilimleyerek de servise sunabilirsiniz.

Not; Pasta kalıbının içini suyla çalkalayarak iyice ıslatın. Bu ıslak kalıba ılınan pekmezli tatlıyı boşaltın. Buzdolabına koyup en az 5-6 saat bekletin. Ters çevirip kalıbın içinden çıkarın.
Yazarın Tüm Yazıları