Çiftlerde reform

DÜŞÜNSENİZE; ROGER FEDERER-LLYTON HEWITH ikilisi ANDRE AGASSİ-ANDY RODDICK ekibine karşı çift maçı oynuyorlar.

Herhalde turnuvanın merkez kortunda toplanan seyirciler sevinçten çılgına dönerler. Teklerde mücadele eden kahramanları ayrıca çiftlerde de izleyicilere izletmek turnuva organizatörlerinin kuşkusuz en büyük hayallerinden biridir.

Şimdilik hayal olabilir, ancak ATP'nin (Dünya Erkekler Profesyonel Tenis Birliği) çiftler kategorisinde yaptığı yeni düzenlemeler sonucunda gerçeğe dönüşebilir. Son zamanlarda çiftlerde başarılı olan tenisçileri genelde medya fazla takip etmiyor. Bunun sonucunda tenis camiası bu isimleri tanımıyor bile.

Fazla tanınmıyorlar

Bunun en güzel güncel örneklerinden biri; bu sene WIMBLEDON'da çiftlerde şampiyon olan ikili. Bence pek fazla kimse anımsamayacak. Şampiyon olanlar ön elemeden gelen WESLEY HOOBIE ve STEPHEN HAAS. Bunlar FEDERER ve rakiplerinin gölgesinde kalan, kimsenin tanımadığı oyuncular. Bu kopukluk dünya tenisine zarar vermekte.

Evet, bu yüzden ATP yetkilileri düğmeye basarak çiftlerde reform sayılacak değişiklikleri hayata geçirmeye başladılar bile. Başlıca amaç şu:

Teklerde başarılı olan dünya starlarını çiftler kategorisinde de oynatmak.. Genelde teklerde söz sahibi olan tenisçiler çift oynamıyorlar. Gerekçeleri ise; yorgunluk ve sakatlanma riskinin çoğalması.

Game sayısı 5'e indi

Bundan böyle ATP, çiftler maçlarının setlerini 6 yerine 5 Game'de (oyun) sonuçlandıracak. Yani 4-4'te TIE BREAK (muhtemel sonuçlar 5/0; 5/1; 5/2; 5/3; 5/4 olacak) uygulanacak. Ayrıca Game içerisinde beraberlik durumunda karar puanı (tek puan)oynanacak. ATP, bu değişiklikle dünya sıralamasının tepesinde olan tenisçilere çiftlerde oynamaya razı etmeye çalışacak.

Yeni sistem TV kanallarının da ilgisini de çekmekte. Çünkü çift maçlarında ortalama oyun süresi 96 dakika (Bazı maçlar 3 saate kadar sürebiliyor). Böylece 'kısaltılmış setler' maç sürelerini ortalama 80 dakikaya düşürecek. Seyirciler de bilhassa karar puanlarda heyecanlı pozisyonlar görebilecekler.

ATP'nin reform paketi sadece bununla kalmıyor. 2008 yılında turnuvaların ana tablosunda çift oynamak isteyen ekiplerin aynı zamanda tekler ana tablosuna girmiş olmaları gerekecek. Anlayacağınız turnuvalarda sadece çift oynamak yok.

Dünya klasman sıralamasının puanlamasında da değişiklikler gündemde. Artık tenisçilerin genel sıralaması yüzde 50 teklerden, yüzde 50 çiftlerden kazanılan puanlarla belirlenecek. Bir bakıma herkes çift oynamak mecburiyetinde kalacak.

Ben de itiraz ederim

Esasen kural değişikliklerinde tenis sporu fazlasıyla muhafazakar. 35 yıl içerisinde güç bela en köklü reform TIE BREAK uygulaması oldu. Çiftlerde yapılacak olan yeni uygulamalara itirazlar şimdiden başladı bile. Dünyanın en iyi çiftleri arasında sayılan Amerikalı BRYN kardeşler ve Çek Cumhuriyetinden çift uzmanı CYRIL SUK, itiraz edenlerin başında geliyor. Çünkü onlar teklerde bir varlık göstermeden çiftlerden kazandıkları para ile hayatlarından memnunlar. Örneğin SUK kariyerinde çiftlerde 32 kez şampiyon oldu ve 3.5 milyon dolar para ödülü kazandı. Ben de olsam itiraz ederim.
Yazarın Tüm Yazıları