Çeltik tarlaları

Biliyorsunuz pirinç üzeri suyla kaplı tarlalarda yetiştirilir. Bu teknik İ.Ö 3500 yıllarından beri pirinç yetiştiren Çinliler tarafından geliştirilmiş.

Önceleri pirinç de buğday gibi kuru toprağa ekilirmiş. Çin’de yaşanan tarımsal devrim sonucunda bulunan bu yeni sistem, verimi ciddi oranda artırmış. Çeltik tarlası adı verilen bu tarlaları kaplayan suların devamlı değiştirilmesini sağlamak için büyük miktarda insan gücüne gereksinim duyulmaya başlanmış. Çin halkı da bu sorunu tarlalarını yamaçlara ve eğimli arazilere yerleştirerek çözmüş. Set set düzenlenen tarlalarda suyun sürekli bir setten diğerine akması sağlanır. Ayrıca duru su sıtma mikrobu taşıyan sivrisineklerin yaşayıp çoğalmalarına uygun bir ortam sağladığı için, pirinç tarlalarında bulanık, çamurlu su kullanılır. Bu sistemde, eğer işleyişte bir sorun çıkmazsa, yılda üç defaya kadar hasat toplanabilir. Pirinç, kabuklu haliyle yendiğinde tam değeriyle beslediği için, arada sırada bu haliyle pilav yapıp, çeşitli sebzelerle tadını zenginleştirebilir, damağınızı alıştırabilirsiniz.

Kıymalı sucuk yahnisi

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

á 250-300 gr sucuk

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 150-200 gr yağsız kıyma

á 4-5 adet sivri biber

á 1 adet kırmızı dolmalık biber

á 8-10 adet sarmısak

á 4-5 adet orta boy domates

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

á 2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Tatlı sivri biberlerin saplarını kesip, bir santim kalınlığında dilimleyin. Kırmızı dolmalık biberin sapını kesip tohumlarını temizledikten sonra tavla zarı formunda küp küp doğrayın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Sucuğun zarını soyup ince halkalar halinde dilimleyin. Sarmısakları da soyup bütün olarak bırakın. Diğer taraftan, zeytinyağı ve kıymayı orta boy bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak, kıymanın rengi hafifçe dönünceye kadar, 4-5 dakika kavurun. Üzerine yeşil sivri biberleri ve kırmızı dolmalık biberleri ekleyip sarmısakları katın. Tuz ve karabiberi de serpip sık sık karıştırarak 5 dakika daha kavurun. Sucukları ve doğradığınız domatesleri tencereye aktarıp karıştırdıktan sonra, kırmızı pul biberi de ekleyin ve kısık ateşte, sık sık karıştırarak 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp sıcak sıcak servis yapın.

Zeytinli haşhaşlı ekmek

8 kişilik

Hazırlama süresi 50 dakika

Pişirme süresi 30 dakika

Malzeme listesi

á 1 su bardağı ılık süt

á 3 çay kaşığı dolusu toz maya

á 3 çay kaşığı dolusu tozşeker

á 3 yemek kaşığı yoğurt

á 1/2 su bardağı sıvıyağ

á 1 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)

á 2 çay kaşığı tuz

á 5 su bardağı un

á 1 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin (dilimlenmiş file zeytin kullanmanızı tavsiye ederim)

á 2 yemek kaşığı toz haşhaş

Ilık süt, toz maya ve tozşekeri bir kasede kaşıkla karıştırıp, bir kenarda bekletin.

Yoğurt, sıvıyağ ve oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı geniş bir kaba aktarın. Tuzu serpip, kabaran mayalı sütü ilave edin. Unu da azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında ve elinize yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Kabarması için oda sıcaklığında 40 dakika kadar bekletin. Dinlenmiş hamura dilimlenmiş zeytinleri ve toz haşhaşı ekleyerek tekrar yoğurun. Diğer taraftan, 25-30 santim uzunluğunda, kenarları yüksek bir kek kalıbını yumuşak margarin ya da sıvıyağla iyice yağlayın. (kalıbın şekli önemli değil, ancak kenarlarının yüksek olması gerekir) Ekmek hamurunu yağlanmış kalıba bastırarak yayıp 30 dakika kadar bekletin. Ekmeği 10 dakika önceden 200 dereceye ayarladığınız fırında 30 dakika kadar pişirip çıkarın. Bir tel ızgara üzerine yerleştirip soğumasını bekleyin. Dilimleyerek servis yapın.
Yazarın Tüm Yazıları