Çata pat mısır

“Amerikalı bir tahıl var mı?” diye soracak olsalar, vereceğim tek cevap “mısır” olurdu herhalde.

Haberin Devamı

Başlangıçta yabani olan bu tahılın ekilebilir hale gelmesi çok zaman almıştır. Ortadoğu’da ekilmeye başlaması ise 1500’lü yıllarda gerçekleşmiştir. O dönemde Mısır, Suriye ve Lübnan mısır ekimi yapıyordu.
Türklerin de mısırla erken tanıştığı söylenemez. Yeme içme alışkanlığımıza bakılınca mısırdan pek de hoşlanmadığımız ortaya çıkar. Biz tarih boyunca daha çok “buğdaycı” olmuşuz.
Anadolu’nun ürün yelpazesine dikkatle baktığımızda mısırın en çok Karadeniz Bölgesi’nde yetiştiğini görürüz. Karadeniz’in buğday ekimi için gerekli düzlüklere sahip olmayışı ve yağışın çok olması buna gerekçe gösterilebilir.
Ben her ne kadar balığı, özellikle de hamsiyi, mısır unuyla kızartsam, sütlü tatlılarda da mısır nişastasını tercih etsem de yeme içme alışkanlıklarımıza bakılınca mısır biraz daha diplerde kalıyor. Oysa ki mısır son derece bereketlidir. Uygun alanlara ekildiğinde yılda iki üç kez bile hasat alınabilir. Nişasta ve vitamin bakımından zengin olan mısır, içerdiği doymamış yağlarla da oldukça sağlıklı bir besindir.
Buna rağmen, biz mısırı buğday ve pirincin gölgesinde kalmaya mahkum etmişiz. Sizce de öyle değil mi?

Haberin Devamı

Kestaneli ellinci yıl pastası

Pötübör bisküvileri robotta pirinç tanesi büyüklüğüne gelinceye kadar çekin. Derin bir kaba aktarın. Üzerine çatalla ezdiğiniz kestane şekerlerini ekleyin. Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; süt, tozşeker, vanilya, kakao ve tereyağını küçük bir tencereye koyun. Kısık ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocaktan alıp birkaç dakika karıştırın. Sosu bisküvili karışımın üzerine aktarın. Kaşıkla iyice karıştırın ya da yoğurun. Karışımı varsa küçük kağıt kalıplarının içine bastırarak yerleştirin. (karışımı buzdolabı poşetine de sarabilir, bastırarak şekil verebilirsiniz.) Pastayı derin dondurucuda bir gece bekletin. Servise sunmadan 15 dakika önce dondurucudan çıkarın. İster küçük kalıplarda ikram edin, isterseniz buzdolabı poşetini sıyırıp dilimleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

- 10 adet kestane şekeri
- 20 adet kakaolu pötübör bisküvi
Sos için;
- 1,5 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı tozşeker
- 1 paket vanilya
- 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
- 25 gr tereyağı

Yazarın Tüm Yazıları