Çarşafa sıcak bakan CHP işçiye neden uzak

"CHP İl başkanlarını toplayıp değişimi görüşecek. CHP değişim deyince kişi bazında değişime öncelik veriyor. Asıl irdelenmesi gereken sosyal demokrat bir partinin ideolojik konumu. CHP emek eksenine oturmadıkça sosyal demokrat olamaz. Bu konuya değinen bir not gönderiyorum" diyor CHP eski İstanbul Milletvekili Engin Ünsal...

Haberin Devamı

Okuyoruz:

"Yerel seçimlerde CHP’nin oylarının artması, özellikle İstanbul’da oy oranının % 40’a dayanması, İstanbul İl Başkanı’nın başlattığı ve CHP Genel Başkanı’nın da desteklediği ’çarşaf açılımı’ ile bağlantılı olarak kamuoyuna takdim edilmek isteniyor ve bu başarıyı sağlayan İl Başkanı’na parti içinde daha önemli görevler verilmesi dillendiriliyor. İstanbul İl Başkanı, Parti Meclisinin kararı olmadan ’üniversitelerde türban serbest olmalıdır’ söylemini de dile getirmiş kişidir.

ÜLKEME demokrasi ve hukuk nereden geliyordu? Ben de merak ettim ve Rabbime sordum?
"Pennsylvania" dedi.
Cüneyt ŞENGÜN


Çarşaf açılımının partiye ne kadar oy kazandırdığı tartışmalıdır. Oy artışı asıl CHP adaylarının tutarlı olması, AKP’nin yolsuzluklar ve ekonomik kriz karşısında yetersiz kalması gibi nedenlere odaklanmaktadır. Bunları gözardı edip İl Başkanı’nın parti ilkeleri ile ne kadar örtüştüğü tartışmalı davranışını öne çıkarmak CHP’ye yeni yanlışlar yaptırabilir. Kaldı ki CHP’nin oyları kendi çabası, kendi önerileri, alternatif politikaları nedeni ile değil AKP’nin yanlışlarından dolayı artmıştır.

Varoşların oy gücü nedeniyle varoşlara açılmayı -çarşaf açılımını- temel bir politika yapmayı düşünen CHP’nin sayıları 13 milyona varan ve çoğu sendikasız, kayıt dışı çalıştırılan işçilere uzak durduğunu anlamak mümkündür. CHP’nin ’işçi dostuyuz, emeği en yüce değer sayıyoruz’ söyleminin sözde değil özde olması için bunu parti politikaları ile somutlaştırması gerekir. Dünyada sosyal demokrat olduğunu söyleyen ama bu politikaların odak noktası olan işçiler için ne bir bürosu, ne bu konularda uzmanlaşmış bir kadrosu olan tek parti CHP’dir sanırım. AKP sendikalar ve toplu iş sözleşmesi yasalarını değiştirmeye çalışıyor. CHP’nin bu konuda kamuoyuna yansıyan bir alternatif çalışması bile yoktur. İşçiye bu kadar uzak durmanın hiçbir inandırıcı gerekçesi olamaz.

CHP 2011 seçimlerinde iktidar olabilir ama bunun için ayakları yere basan politikalar üretmek, sosyal demokrat sivil toplum örgütlerini kucaklamak gerekir. Yaşlı yöneticileri gençleştirmek yeterli çözüm değildir. Çözüm için kapitalizmin yarattığı krizde ezilen milyonlara umut olacak sosyo-ekonomik modeller kurmalıdır."

Engin Ünsal haklı değil mi?

SHP’den çağrı

SHP Genel Saymanı İlhan Göğüş ’CHP-DSP oylarında ne oldu’ (21.4.2009) yazımız üzerine arayarak bir öneride bulundu: "Bu oyların önemli bir kısmı SHP’nin oylarıydı. Kurucu Genel Başkanımız Murat Karayalçın’ı CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı yaptık. Buradan kaynaklanarak tüm Türkiye’deki arkadaşlar CHP’ye oy verdiler, bu nedenle CHP’nin oylarında böyle bir artış oldu.

Önümüzdeki dönemde siyaset CHP ve AKP üzerinden yürütülecek. Bir de MHP’nin ulusalcı-milliyetçi oyları var.

7 Haziran’da SHP’nin seçimli 2. Olağanüstü Kurultayı yapılacak; SHP kendi kaderine bu kurultayda karar verecek. Kurultay öncesi CHP’nin birleşme yönünde bir çağrıda bulunmasıdır doğru olan. Bundan sonra siyaset CHP’de birleşmeyle şekillenebilir.

AKP ancak bütün Cumhuriyetçi, aydın, ilerici sosyal demokratların bir arada olmasıyla yenilebilecektir."

Törensiz, konuşmasız teklifsiz bir 23 Nisan

HER çocuğun etkin olarak katılacağı, özgürce eğleneceği bir şenlik düzenlemeye çalıştık. Bir saattir bu davetiyenin okuyana heyecan vermesi, iyimserlik aşılaması için çabalıyorum sil baştan yapıyorum ama beceremiyorum.

Çünkü Doğu’da ve Guneydoğu’da güvenlik güçlerine taş attıkları için ya da taş attıkları kuşkusuyla gözaltına alınan, tutuklanan, dayak yiyen, işkence gören, yuvalarından koparılarak zindanlara tıkılan, bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de yaşadıkları yıl sayısı kadar hapis cezasına mahkum edilen yüzlerce çocuk aklımdan çıkmıyor.

Bu acımasızlığın nasıl mümkün olduğunu, toplumun bunu nasıl içine sindirebildiğini kavrayamıyorum.

Ergenekon davasında gözaltına alınan ve tutuklananlarla bu kadar ilgilenen bir medya nasıl olur da çocuklara karşı bu kadar ilgisiz kalabilir?

Nasıl birbirimizin yüzüne utanmadan bakabiliyoruz, toplum olarak buna nasıl izin verebiliyoruz?

Gene de 23 Nisan’da (perşembe) saat 13.30 gibi Vakfımıza bekleriz.

Vicdanımızdaki kıymığı çocuklarımıza çaktırmayacağız.

(Not: Saat 12.00’de Taksim AKM ve Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi önünden Çatalca’ya otobüs kalkacaktır.)
Ali NESİN - ÇATALCA

ETKİNLİKLER


DenizTemiz Derneği, İDO ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yarın İstanbul’un 7 ilçesindeki (Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Arnavutköy, Güngören, Şişli) 17 ilköğretim okulunda okuyan ve denizi hiç görmemiş çocuklar için Boğaz’da üç ayrı vapur seferi düzenliyor.

ÜLKER ’Ay Prensesi’ filminden 49 ilde 133 salonda gösteriminden başka 22-26 Nisan’da Bostancı sahilinde ’Ülker 23 Nisan Çikolata Şenliği yapılıyor...

DOĞUŞ Çocuk, doguscocuk.com.tr üzerinden her yıl 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası dolayısıyla düzenlediği Atatürk’ü anlayarak kendi bakış açıları ile yorumlamaları amaçlı ’Atam Bizimle Konuşuyor’ yarışmasında ilk 50’ye giren çalışmaları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle kitaplaştırdı.

MİMARLAR Odası’nın ’Meydanlar’ temalı ’Şener Özler Mimarlık ve Çocuk Resim Yarışması’nda, son derece sınırlı sayıda olan ve bugün araçların ve reklam panolarının işgali altında bulunan meydanlara alternatif meydan hayallerini Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası, Beşiktaş adresinde izlenebilir...

Biliyor musunuz

ATATÜRKÇÜ Düşünce Derneği’nin (ADD), "Ülkemizin ulusal güçlerine karşı yapılan her türlü saldırıyı durdurmak üzere, güçbirliği içinde 17.5.2009 pazar günü Ankara’da bir miting yapma kararının" alındığını duyurduğunu...

ŞANLIURFA’da Müftülüğün iki caminin avlusunda ’Kutlu Doğum Haftası’ nedeniyle yaklaşık 100 bin kişiye yöresel etli tirit yemeği dağıttığını; yemek alanların hemen hepsinin erkek olduğunun dikkat çektiğini...

Yazarın Tüm Yazıları