’Çankaya Savaşları’ başlıyor

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın "mutlaka alınacaklar" listesine koyduğu Çankaya Belediyesi için CHP ve AKP arasında büyük bir çekişme yaşanacağı neredeyse iki yıldır yazılıp, çiziliyor. AKP yoğun hesaplara dalıp 2007 Genel Seçimleri’nde büyük fark yediği Çankaya’da en doğru adayı belirleme telaşında. CHP’de ise tam tersi bir durum söz konusu, aday adayı patlaması yaşanıyor. "Çankaya Kalesi" için kimlerin adı geçmiyor ki...

İnönü’nün torunu Gülsüm Bilgehan, CHP Ankara İl Başkanı Yaşar Çatak, Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili Fazıl Güleken, Ürgüp eski Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, Dinçer dönemi ASKİ Genel Müdürü Levent Tosun, Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, Levent Gök ve Bülent Gürsoy "Kale" için ismi geçenlerin sadece bazıları.

30 Kasım CHP içinden aday olmak isteyenlerin partideki görevlerinden ayrılmaları için son tarih. CHP Ankara İl Başkanı Çatak da hakkında çıkan Çankaya söylentilerinin, sadece söylentiden ibaret olmadığını gösterircesine istifasını sunmaya hazırlanıyor. Çatak, 1967’de CHP Gençlik Kolları’nda siyasete başlayan, parti teşkilatında bir çok kademede görev alan, Karayalçın döneminde Belediye Başkan Vekilliği yapmış çok deneyimli bir siyasetçi. Özellikle yakın çevresine "Bu tecrübemi kullanarak, Çankaya’da kuracağım ekiple, kavgadan uzak başarılı bir dönem geçireceğim" dediği söyleniyor. Çatak’tan boşalan CHP Ankara İl Başkanlığı koltuğuna Ankara İl Sekreteri Ali Yıldızlı oturacak.

"CHP’nin Çankaya adayı kim olacak?" sorusu belli ki daha uzunca bir süre kamuoyunu meşgul edecek ve "Çankaya Savaşları’nın" AKP ile CHP arasında mı, CHP’nin içinde mi yaşanacağı görülecek.

Bu konuda son bir not...

Kulislerde seslendirilen bir başka senaryoya göre Çankaya Belediye Başkan adayının belirlenmesinde CHP içinde güçlü bir grup Genel Başkan Deniz Baykal’a "kriter telkininde" bulunuyor. Bu iddiaya göre Çankaya için "bu kez" vizyonu yüksek ve çalışmalarıyla Türkiye’de marka olacak bir isim seçilecek. Belirlenecek isim CHP’nin önümüzdeki dönem Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacak.

Gölbaşı kaynıyor

HAFTA içinde Gölbaşı’nda ilginç gelişmeler yaşandı. İlçede yapılması planlanan bir alt geçitin görüşüleceği toplantıya grup kararı olmasına rağmen bazı AKP’li üyeler ve muhalefet katılmadı, karar alınamadı. Kendi partisi içinde muhalefet yaşayan Gölbaşı Belediye Başkanı Abdülnasır Haşlak, ilçedeki reklam panolarıyla toplantıya katılmayan üyeleri ifşa etti.

Bu gelişmeler AKP Ankara teşkilatında da dikkatle takip edildi. Kentin gelişen ilçesi "Gölbaşı adayı kim olacak?" sorusu daha yüksek bir sesle sorulmaya başlandı. Tüm bu soru işaretleri altı yıl gibi uzun bir süre Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini sürdüren, ardından Genel Müdürlük görevine yükselen Murat Bey Balta üzerinde dikkatlerin toplanmasına neden oldu. Balta’nın da teklif gelmesi halinde Gölbaşı’na sıcak baktığı belirtiliyor.

Yerel seçimlerde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin istifa etmesi için son tarih olan 1 Aralık öncesi Gölbaşı’nda nefesler tutuldu. Bakalım Balta istifa edip, Gölbaşı’nda siyasete soyunacak mı?

Öte yandan bir istifa beklentisi de CHP cephesinde yaşanıyor. CHP’nin uzunca bir süredir Gölbaşı için Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Özgün Ökmen’i ikna etmeye çalıştığı söyleniyor.

Gölbaşı MHP’nin de güçlü hazırlandığı ilçeler arasında. Prof. Dr. Mevlüt Karakaya ve Yakup Odabaşı MHP’de öne çıkan isimler arasında.

Gölbaşı Karma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hulusi Gürpınar, "Devlet deneyimiyle, Gölbaşı’nı, Ankara’yı iyi tanımasıyla 60 km uzaklığa kadar erişen coğrafyada çıtanın yüksek tutulması tüm siyasi partilerin görevi olmalı. Gölbaşı Çankaya’nın rakibi ve onu geçecek ufukta belediye başkanına ihtiyaç var" diyor ve belki de tüm Gölbaşılılar’ın ortak temennisini dile getiriyor.

Yeni katılımlar Duyar’a yaradı

TBMM’DEKİ parti grup toplantılarında AKP’de ve CHP’de partiye katılımlar yaşandı. Sanatçı Arif Sağ ve uzun süredir yeni belediye yasasına muhalefetiyle tanınan Temelli Belediye Başkanı Alaattin Türkoğlu’nun CHP’ye katılımı memnuniyetle karşılandı. Sağ ve Türkoğlu’nun yanı sıra Ümraniye Taşdelen’in Anavatan Partisi kökenli Belediye Başkanı Hüseyin Sipahi, DP kökenli Antakya Güzelburç Belediye Başkanı Behçet Çağıtoğlu, İskenderun Akçalı Belediye Başkanı Ali Sabahoğlu, Uşak Eşme’nin DSP kökenli Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım da CHP’ye katıldı.

CHP’deki katılımlara AKP ise Yenimahalle üzerinden karşılık verdi. CHP’li Meclis üyeleri Ayşe Ümit Gökşin Saraç, Meliha Erdoğan ve Şehriban Ercan AKP’ye geçti.

Başbakan Erdoğan’ın katıldığı açılış töreninde çalışmalarından ötürü övdüğü Belediye Başkanı Ahmet Duyar’ın, CHP’den AKP’ye transferlerin merkezinde olmasının Yenimahalle’de yerini güçlendirdiği yaygın görüş. CHP’nin kalesi sayılan Yenimahalle’de, CHP’den transferlerin Duyar’ın elini kuvvetlendirdiği konuşulurken, CHP’nin ilçede yapacağı açılımlar özellikle CHP yandaşları tarafından merakla bekleniyor.
Yazarın Tüm Yazıları