Çağdaş sanat müzesi gibiyiz

10 yılı geride bıraktı KAGİDER. Türkiye’de kadın istihdamının artması için projeler geliştirmekle kalmadı başka ülkelere de örnek olmaya başladı. KAGİDER Başkanı Gülden Türktan “Çağdaş sanat müzesi gibiyiz. İstanbul’a adımını atan herkes bizimle görüşmek istiyor, herkesin yolu mutlaka Biz’e düşüyor” diyor

Haberin Devamı

KAGİDER kurulalı neredeyse 10 yıl olmuş. Kurtsan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Kurtsan’ın öncülüğünde kurulan KAGİDER’in (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) başarılarını adım adım izledim.
KAGİDER, 10 yılda kızların eğitiminden kadın girişimciliğinin desteklenmesine, kadın istihdamının artmasına kadar sayısız alanda faaliyet göstermiş. Üyesi sayısı 230’u aşmış.
Meltem Kurtsan, ta en başından beri derneğin her türlü girişimini biz kadın gazetecilerle paylaştı. Anadolu’da kadın girişimciliğini teşvik etmek için yaptığı gezilerde, yabancı kadın girişimci dernek üyelerini ağırladığı İstanbul Cihangir’deki evinde hep biz vardık.
Kurtsan’dan sonra bayrağı devralan Gülseren Onanç ile New York’ta Birleşmiş Milletler’in yolunu tuttuk.
Onanç’ın politikaya atılmasından sonra derneğin dümenine kısa bir süre için Dilek Bil geçti, sonra Gülden Türktan.
10. yıldönümü kutlayacak olan derneği konuşmak üzere yılın son günlerinde Gülten Türktan ile buluştuk.

Haberin Devamı

CLINTON’IN DANIŞMANI

Sohbete başlar başlamaz Türktan “Çağdaş sanat müzesi gibiyiz. İstanbul’a adımını atan herkes bizimle görüşmek istiyor, herkesin yolu mutlaka Biz’e düşüyor” diyor.
İstanbul, Şişli’deki Biz-Kadın Gelişim Merkezi’nde ağırlananlar arasında sayısız yabancı heyet var. Kimi diplomat, kimi STK üyesi ya da akademisyen.
Liste oldukça uzun: Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, İsveç Ticaret Bakanı Ewa Björling, Uluslararası Kadın Birliği üyesi Susan Baka, Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat milletvekili Emine Bozkurt, Bavyera Parlamentosu kadın milletvekilleri, İtalyan KOBİ İşletmeleri Konfederasyonu, Türkiye ve Ermenistan’daki gençlerin kaynaşması için çalışan ‘Youth For Understanding’ örgütü... Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yetkilileri...
Biz’i ziyaret eden en son isimlerden biri ABD’de kadınların siyasete girmesini destekleyen ‘Emily’s List’ örgütünün kurucularından ve Hillary Clinton’un danışmanı aktivist Ellen Malcolm.
Ne yazık ki İstanbul dışında olduğumdan Malcolm’un ‘Kadın siyasi girişimciler kadın Amerikan siyasetinin yeni yüzünü nasıl şekillendiriyor’ konuşmasını kaçırdım.
Gülden Türktan yabancı ziyaretçilerle ilgili “Gelenler neler yaptığımız merak ediyor. Projelerimiz ilgi çekiyor” diye anlatıyor.
Yunanlı kadın girişimciler, KAGİDER’in projelere nasıl sponsor bulduğunu öğrenmek için Biz’e uğramış. Yunanistan’ın içine düştüğü ekonomik darboğazda kadın girişimcilerinin ‘para bulma’ çabalarını anlayışla karşılıyoruz elbet.
Azeri kadınlarsa “KAGİDER’in modeli bize uyar mı” diye kapıyı çalmış.
“Anlayacağınız video enstalasyonu gibiyiz, herkes merakla izliyor” diyor Gülden Türktan gülerek.
Tabii bu aşırı ilginin ardında derneğin başarıyla hayata geçirdiği sayısız proje var. Örneğin Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) dünyada bir ilk.
Model şöyle işliyor: Bağımsız denetim kuruluşları şirketlerin personel alımında ‘kadın dostu’ olup olmadığını kontrol ediyorlar.

Haberin Devamı

2012 KADINLAR İÇİN İYİ GEÇECEK

Denetim CEO’dan başlıyor, şirketin en küçük birimini de kapsıyor.
Gülden Türktan, “Dünya Bankası’nın da desteklediği bu modeli dünyaya ihraç etmeyi planlıyoruz” diyor.
‘Kars’taki Kızlar İlerliyor’ projesi, kızların yükseköğretime devam etmesi için Kamer, Kafkas Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi’yle hayata geçirilmiş.
Önümüzdeki günlerde Antalya’da ‘Kadın Girişimci Dernekleri’ toplantısına hazırlanan Türktan “2012 yılı kadınlar için iyi geçecek” diyor.


 

Yazarın Tüm Yazıları