Büyükekşi’nin büyük aşkı: İnovasyon

Toplantılar, söyleşiler, etkinlikler, tanıtımlar...

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi hazırlıkları aylardır süren İnovasyon Haftası’na öylesine motive olmuş durumda ki takdir etmek gerekiyor. Peki ama niye? Mehmet Büyükekşi TİM’in onca etkinliği varken neden inovasyon işine bu kadar önem veriyor? Gelin cevabını kendisi versin: “İnovasyon Haftası’nın, inovasyon ile Ar-Ge’nin, ülke ekonomisi ve ihracatında taşıdığı önemi bir kez daha Türkiye gündemine taşımak istiyoruz. 2023 yılı hedefimiz olan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ancak inovasyon ve Ar-Ge ile ulaşabiliriz. Bu iki konuda atak yaparsak ihracatı uçururuz. Çünkü yüksek katma değer ancak inovasyon ve Ar-Ge fikirlerinin ticarete dönüşmesi ile mümkün. İnovasyon Haftası’nda bu yıl; bilim, teknoloji, pazarlama, tasarım, kent, iş-sanayi dünyası, pazarlama, enerji ve tıp alanlarında inovasyonun geliştirici gücünü gözler önüne sermeyi hedefliyoruz.”

İHRACATIMIZ UCUZ KALIYOR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan birçok kez gündeme getirdi. Ben de hatırlatayım. Türkiye’nin ihracatı kilo başına 1.5 dolar seviyesinde.
Avrupa ve gelişmiş ülkelerin ihracatı ise 3-5 dolar civarında. Ortada korkunç bir fark var. Nedeni ise çok basit. Gelişmiş ülkeler yükte hafif pahada ağır ürünler üretiyor, bunu dünyaya pazarlıyor. Bizim ihracatımız kötü mü? Hayır,
son yıllarda yükselen performans ortada. Ancak özellikle 2023
hedefleri çok yüksek. Dünyada söz sahibi olabilecek özellikle teknolojik ürünler üretmeden bu hedeflere ulaşmak çok zor. Unutmayalım ki, biz o hedeflere koşarken dünya yerinde durmayacak. Bütün dünyaya pazarlayacağımız ihracat hedeflerimize ulaşacak ürünler üretmemizin yolu ise inovasyondan geçiyor.
TİM öncülüğünde gerçekleşen İnovasyon Haftası işte bu bakımdan çok önemli. Bu yüzden İnovasyon Haftası’nı artık kanıksadığımız, birbirine benzeyen, her gün onlarcasına şahit olduğumuz, sadece konuşmaların yapıldığı sıradan toplantılardan sanmayın.

EKONOMİ BAKANLIĞI DESTEKLİYOR

Yarın başlayacak ve 29-30 Kasım’da İstanbul Kongre Merkezi’nde devam edecek olan İnovasyon Haftası, inovasyon kavramını Türkiye’nin gündemine yerleştirmek ve özellikle gençlere bu konuda ufuk açmak için düzenleniyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da kapanışına katılacağı etkinlikler, Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleşiyor. Organizasyonun stratejik sponsorluğunu ise Arçelik, Brisa, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türk Hava Yolları (THY) üstlendi. Haftaya Hürriyet de medya sponsoru olarak destek veriyor. İnovasyon Haftası etkinliklerinde küresel çapta çok büyük inovatif projelere imza atmış isimler konferans verecek. Dünya çapında bilim adamların katılacağı etkinlikler için şu ana kadar kayıt yaptıranların sayısı 15 bini aştı. Bu önemli haftaya katılmak için acele edin...

Haberin Devamı

BAZI KATILIMCILAR:

· 3D yazıcı kullanarak yaşayan hücrelerle insan organı üretmeyi başarmış Wake Forest Rejeneratif Tıp Enstitüsü Direktörü
Dr. Anthony Atala.
· Google’ın insansız aracı Junior’un gelişmesine öncülük eden
Prof. Sebastian Thrun.
· Mars’ta insan kolonisi
kurmak için Mars’a insanlı inişi sağlayacak MarsOne Proje Ataşesi, Nobel Fizik Ödülü Prof. Gerardus’t Hooft .
· ABD’de üniversitelerarası icat yarışmasında, atomik çözünürlükte resim alabilen mikroskobuyla birinci olan Özgür Şahin.
· Ulaşım sistemleri, Yenilenebilir Enerji, Atık Yönetimi ve Karbon Piyasaları alanında seminer,
bildiri ve yayınları bulunan RECYDIA A.Ş. Genel Müdürü
Dr. Oğuz Can.
· Populer Science dergisi tarafından dünyanın en parlak 10 bilim adamı arasında gösterilen
Prof. Dr. Aydoğan Özcan.

Yazarın Tüm Yazıları