Bütçeye ‘evet’ de Kore vizesini al

'BALLI Kore gezisi' ile ilgili yazımız karşısında konuşması gerekenler susuyor; konuşmaması gerekenler ise Spor Bakanı Fikret Ünlü ve Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'a sorular yöneltiyorlar.

İstanbul'dan federasyona yakın bir isim ‘‘Federasyonun 112 isminin Kore'ye gideceğini yazdınız. Ama tümü götürülmüyor. Federasyona muhalefet edenlerin çağrılmadığını biliyor musunuz? Ulusoy'a yakın ve güçlü kişiler davet edildi’’ dedi.

Federasyon hangi isimlerin götüreceğini daha açıklayamıyor. 1 Haziran'daki mali kongrede bütçeye olumlu oy verme yolunda söz verenler Seul uçağına bindirilecekler. Milli takımın amigosu da götürülecekler arasında yer alıyor.

Ankara'dan bir futbol kulübünün temsilcisi, elindeki belgeye göre şunları anlatıyor:

‘‘Futbol Federasyonu'nun, 30 trilyonluk 2000-2001 bütçesinde 9 trilyonun kulüplere dağıtılacağı bildiriliyordu.

30.4.2001 itibarıyla kulüplere 3 trilyon 83 milyar (%15 süper lige; %15 de 2 ve 3. lig kulüplerine) dağıtıldığı bütçede yer aldı. Ancak 31.5.2001'de üyelere dağıtılan ek bütçede 3 trilyon 513 milyarın dağıtıldığı dikkat çekti.

Demek ki bir ay içinde 450 milyar bir yerlere verilmişti.

Bu paranın kimlere verildiğini, Federasyon Genel Kurul üyeleri maalesef öğrenemedi. İbra işlemi 11 dakika sürdü.

Peki bu para nereye gitti?

2001-2002 bütçesi 48.5 trilyondu; bunun 12 trilyon 400 milyarının kulüplere verilmesi gerekiyordu.

Bu kaynağın nereye dağıtıldığı önümüzdeki 1 Haziran mali kongresinde öğrenilecek... Ancak son olarak Denizli'ye 300, Göztepe'ye 100 milyar verildiğini duyuyoruz.

4563 sayılı yasanın 10. maddesine göre; usul ve esasları belirlenen rakamların Federasyon tarafından genel kurula getirilip onaylanması gerekiyor.

Ne yazık ki, genel kurul üyelerinin bu paraların dağıtımından bilgisi olmuyor.

Yoksa bu paralar 'oy' karşılığı mı dağıtılıyor?’’ Bu giderler bütçede neden yer almıyor; genel kurul kararı bulunmuyor.

Fikret Ünlü ve Haluk Ulusoy bunları 1 Haziran'dan önce kamuoyuna açıklamalıdırlar.

Zeytinlikler ‘maden’ için yağmaya açılıyor

EDREMİT'
ten zeytinyağı üreticisi Sabit Ertür, zeytinlik bölgelerin de maden arama sahalarına dahil edilmek istendiğini, böyle bir girişimin ülke zeytinciliği için bir cinayet olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Gemlik, Şarköy, Ayvalık, İzmir, Aydın, Antalya, Nizip ve Kilis bölgelerinde üretilen 'altın sıvı'nın kaderinin değiştirilmesi için Maden Kanunu'nda bir değişiklik öngörülmüş... Madencilere yol açılmak istenmiş. Tasarıya eklenen 'ince' hükümlerle zeytinliklerin talan edilmesi korkusu yaşamaya başlamış zeytin üreticileri...

Mevcut Zeytincilik Kanunu'na göre zeytinliklerin 3 km yakınına kadar hiçbir sanayi faaliyeti yapılamıyor. Belirli çevrelerin sıkıntısı bu hükümde yatıyor.

Yeni tasarıya ‘yeraltı servet kaynaklarının işletilmesine yönelik faaliyetler hariç olmak üzere...’ ibaresinin eklenmesi kuşku uyandırmış... Bu Türkiye'deki 98 milyon zeytin ağacı ve tarlasını potansiyel maden arama bölgesi içine sokma anlamına geliyor. Yazlık konutlardan sonra bu hükümle zeytinliklerin talan edilmesine kapı açacak yeni bir durum.

Sabit Ertür, Edremit'te altı kuşaktır zeytincilikle uğrayan bir ailenin mensubu... Edremit Ticaret Borsası'nda tasarı öğrenildikten sonra STÖ'nün bir araya gelerek toplantılar yaptığını anlatıyor. Oda olarak şu bildiriyi yayınladıklarını söylüyor:

ÇED YOK

‘‘Küçük bir zeytinyağı sıkma tesisi için bile ÇED raporu istenirken, koskoca maden ocakları için 'ÇED raporu tabi değildir' demek büyük bir yanlıştır. Bu raporu almak için ondan fazla yetkili yerden (İl Sağlık Md, DSİ, Erozyonla Mücadele, Tarım İl Md. gibi) izin almak gerekmektedir. Ayrıca tüm izinler alındıktan sonra ÇED raporu için maden aranacak yerin en yakın köyünün halkından izin alınması gerekmektedir. Bu da o bölgede yaşayan halkın en doğal talebidir. Bütün bunlar bir kanun maddesiyle atlanmaktadır.

Bahçesinde maden bulunan zeytin çiftçisi eğer tarlasını maden işletmecisine satmak istemezse tarlası kamulaştırılmaktadır. Bu bütün zeytin alanlarını maden işletmelerine teslim etmek demektir.’’

Maden arama için geniş ayrıcalıklar tanınıyor. Maden işletmecisi, zeytinliğe dalıp ÇED raporuna tabi olmadan arama yapacak; ne felaket bir manzara... 5 yıl vergiden muaf olacak, sigortasız işçi çalıştıracak ve en ucuz tarifeden elektrik gibi onlarca teşvikten yararlanacak.

Körfezdeki kaymakam, belediye başkanları, muhtarlar, ziraat odaları, siyasal parti başkanları TSÖ ile yapılan toplantıda Balıkesir eski Milletvekili Melih Pabuççuoğlu şöyle demişti:

‘‘Zeytin ağacının dibinde maden arayan zihniyet, Körfez'in zeytincilik ve turizmini tehlikeye sokuyor. Körfez ayağa kalk.’’

MESAJ PANOSU

KADIKÖY Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı 3 günlük programla kutluyor. Bugün 11.00'de belediye önünden başlayacak 'Gençlik Yürüyüşü' İskele'de, Atatürk anıtındaki saygı duruşu ile bitecek. Kutlamalar müzik, spor, tiyatro, şiir, söyleşi gibi etkinliklerle sürecek.

ANKARA Batıkent Kardelen Mahallesi sakinlerinden: 2 yıl önce Bergama Parkı'nı yaptılar, sağolsunlar, ama elektrik tesisatı yapmayı unuttular herhalde. Sokak lambaları da yanmadığından park tam karanlığa gömüldü. TEDAŞ ilgilenmiyor.
Yazarın Tüm Yazıları