Bugün Türk müziği

TÜRK müziği üzerine düşünmeliyiz, değişik görüşleri tartışmalıyız. Böylece iyi müzikçiler yetişir, iyi dinleyiciler kazanırız.

Haberin Devamı

Türk Edebiyatı Dergisi’nin Mart 2009 sayısındaki, Türk Musikisine Yeni Bakışlar’ı (*) okurken, Türk müziğinin durumu, eğitimi, icraları konusunda düşündüm.

Mehmet Emin Kakan’ın Ruhi Ayangil’le yaptığı konuşmada önemli tespitler var.

Ruhi Ayangil, müziğe yeni ve geniş açıdan bakan bir müzikçi. İyi bir kanuni olması yanında, koro şefliği, yenilikleriyle de her zaman Türk müziğinin önemli bir adıdır. Türk Beşleri’nden Hasan Ferit Alnar’ın Kanun konçertosu icrası da bir müzikçinin Batı ile Doğu’yu bildiğinde nasıl başarılı olduğunu gösterir. Bir yargısını aktaralım:

“Türk müziği, yani bir kültür medeniyet müziğine ilişkin bilimsel, akademik, estetik yüksek değerleri ortaya koymak ve savunmak gereklidir.”

Yalçın Çetinkaya da, Türk Musikisinde Dönemlendirme yazısında, katılacağım bir görüş ortaya koyuyor: “Ne yazık ki Türk müziği tarihçilerinin, kendi tarihleri ile ilgili araştırmalarında Batılı müzik bilimcilerinin ciddiyet ve titizliğinden bir hayli uzakta olduklarını görmekteyiz.”

Haberin Devamı

Mehmet Güntekin’in Bir İdealistin Rüyaları’nda Türk müziği tarihinin dönemeçleri, siyaset içindeki etkilenmeleri örneklerle anlatılıyor.

Ercümend Berker’in önemini vurgulayan bir yazı.

Bu bölüm, Türk müziği üzerine yeniden düşünmemizi sağlayacak.

İKİ İYİ CD

FATİH SALGAR yönetimindeki İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun dol durduğu “Şâhâne Gözler” (1) Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşuyor.

O’nun şarkılarının birçok kez kayıtları çıktı. Sanırım Türk müziği dinleyicileri, bu CD’yi çok beğenecekler.

CD’nin icra kalitesi dışındaki başka yanlarından da söz etmeliyim. Seçilen şarkıların hepinin bestecileri hakkında biyografik bilgi var, şarkılar dahil bütün metinlerin İngilizcesi de var.

Gene Fatih Salgar yönetimindeki İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun icra ettiği Klasikler 3 (2) adlı CD’de, Türk müziğinin en seçkin, en sevilen besteleri yer alıyor. Bu besteleri her CD’de bulamazsınız, bulsanız da bu icrayı bulamazsınız.

* * *

İKİ yazımla Türk müziğini seven okurlarıma dinlediklerimi ulaştırdım.

Haberin Devamı

Sevenlerin dışında bu müziğe uzak olanlar da bu CD’ler ile Türk müziğine ilgi duyacaklardır.

(1) ‘Şâhâne Gözler’, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, yöneten Fatih Salgar, Kaf Müzik

(2) Klasikler 3, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, yöneten Fatih Salgar, Kaf Müzik

Yazarın Tüm Yazıları