Buğdaydan yararlanın

Unun mutfaklarımızda ne kadar önemli bir yeri olduğunu bir düşünün.

Özellikle bizimki gibi hamurişlerinin sevildiği bir evde un bitmişse hemen alışveriş listesine yazılır ve en kısa zamanda da tedarik edilir. Ekmek de evlerin ve sofraların olmazsa olmazlarından biridir. Hele hele bizim gibi çok ekmek tüketen bir toplumda ekmek fiyatlarındaki en küçük artış bile büyük yankı yaratır. Çünkü temel besin maddelerimizden biridir o.

İşte mutfaklarımızın bu iki vazgeçilmezinin ana malzemesidir buğday. Bilmiyorum hiç narin buğday başaklarının rüzgarla sallandığı bir tarlaya gittiniz mi ama ben ne zaman bir buğday tarlasına girsem, doğanın bize karşı ne kadar cömert davrandığını düşünür ve bir kez daha ona karşı minnettar hissederim kendimi.

Buğday dünyada tarımı en çok yapılan ürünlerden biridir ve karasal iklimi pek sever. Karbonhidrat ve B vitamini açısından zengin olan bu tahıl, ayrıca kalsiyum, demir ve çinko minerallerini de bol miktarda barındırır. Sağlık açısından vazgeçilmez olan lifli gıdalardandır. Ancak bu yararlı özellikler buğdayın tamamına ait özelliklerdir. Oysa özellikle modern tarıma geçildikten sonra üretilen buğday unu buğdayın kabuğu ve tohumu ayrıştırılarak yapılır. Dolayısıyla, buğday işlemlerden geçerek soframıza kadar geldiğinde besin değerinden çok şey kaybetmiş durumdadır. İşte uzmanların üzerine basa basa tam buğday ve kepekli unları ya da ekmekleri tercih etmemiz gerektiğini söylemelerinin nedeni de budur. Yani doğanın bize sunduklarından “modernlik” adına vazgeçmemizi salık veriyor uzmanlar.

Bakla suflesi

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 20AKİKA
PİŞME SÜRESİ 50AKİKA

MALZEME LİSTESİ
 500 gr taze bakla 
2 adet orta boy kuru soğan 
2 diş sarmısak 
1 çay kaşığı tuz 
3 yemek kaşığı sıvıyağ
Sos için; 
3 adet yumurta 
1 yemek kaşığı un
 1 yemek kaşığı kepek
(Kepekli ya da çavdarlı un karışımı da kullanabilirsiniz.) 
1 su bardağı yoğurt
(Kaymaksız ve az yağlı yoğurt kullanmaya özen gösterin.) 
3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri
(Dil peyniri de kullanabilirsiniz.)

YAPILIŞI: Yıkanmış baklaların uç kısımlarını kesip 2 santim boyunda doğrayın. Doğradığınız baklaları orta boy bir tencereye koyun. Üzerine sıvıyağı, incecik dilimlediğiniz soğanları ve ortadan ikiye böldüğünüz sarmısakları ilave edin. Tuzu serpip orta ısılı ateşte karıştırarak pişirin. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın.
Ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte 30 dakika kadar pişirdikten sonra alın. Ilık hale gelmesi için bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, suflenin sosunu hazırlamak için; yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine un, kepek (yukarıda belirttiğimiz karışımlardan birini kullanabilirsiniz) ve yoğurdu ilave edin.
Malzemeleri tel bir çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Ilık hale gelen baklayı fırına dayanıklı ve kenarları yüksek bir kaba aktarın. Üzerine hazırladığınız sosu gezdirip karıştırın. Üzerine rendelenmiş peyniri serpiştirin. İsterseniz kırmızı pul biber de ilave edin. Bakla suflesini 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika pişirip çıkardıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları