Bu tünel can yakıyor

Geçen hafta sağ elinde yanma, uyuşma, karıncalanma ve ağrıdan yakınan genç bir hastamın yaşadığı sorunları dinledim.

Haberin Devamı

“Tuzak nöropatisi” sorunu yaşayan ve aynı zamanda fazla kilolu, diyabetli biri de olan bu genç hanıma anlattıklarıma gelince…

El ve ayaklarımıza giden sinirlerin geçtikleri bazı kanallar (tüneller) var. Onların bu tünellerde sıkışıp kalmaları -tuzağa düşmeleri-, duyusal ve motor işlevlerini güçleştiriyor. Adeta bir tuzağa -kapana- sıkışıp kalmayı andıran bu tür sıkışmalar el veya ayaklarda ağrı, karıncalanma, uyuşma, güç kaybı, şişme gibi sorunlar yaratabiliyor.

BU TÜNEL BAŞKA TÜNEL

Soruna en çok da el bileğindeki “karpal tünel”de -el kanalı anlamına geliyor- rastlanıyor. Karpal tünel el bileğinde orta sinirle birlikte çok sayıda bağ ve damarın geçişine izin veren daracık bir kanal.
Orta sinir ise elde, elin ilk üç parmağı ve kısmen de dördüncü parmağın duyu ve motor işlevlerini üstleniyor. Sinir sıkışıp kaldığında ortaya çıkan ağrı, karıncalanma, uyuşma ve kuvvet azalması en çok bu parmaklarda ortaya çıkıyor. Zamanla gece ağrıları, yumruk sıkma gücünde azalma ve ellerde şişme hissi de oluşabiliyor.
Elinin kavrama gücünün azaldığını, cisimleri tutmada güçlük çektiğini, hatta düşürdüğünü söyleyen hastalar da var. Şikâyetler özellikle elin zorlanarak kullanıldığı durumları takiben ortaya çıkıyor. Bilgisayar kullanıcıları, daktilo yazanlar, çamaşırları elle yıkayıp sıkan ev kadınları, sekreterler, viyolonistler, marangozlar, et kesme işlerinde çalışanlar, tezgâhtarlar, şeker hastaları, kilo sorunu olanlar, tiroid tembelliği bulunanlar, romatoid artrite yakalananlar hastalığın en çok görüldüğü kişiler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

ÖNERİ

Tuzağı düzeltmek zor iş

Karpal tünel sendromunun teşhisi kolay olsa da tedavisi için aynı şeyi söylemek zor. Özellikle orta sinir boyunca elektrik uyarılarının yeteri hızda taşınıp taşınmadığını gösteren EMG testinin sonuçları tanı için yeterli sayılıyor. Teşhisi kolay ama etkili bir tedavi yapabilmek pek kolay olmuyor.
Eli dinlendirmek, bileklik kullanmak, fizik tedavi yöntemlerinden faydalanmak, basit analjezik ve B vitaminlerinden destek aramak mümkün ama en etkili olanı sinir kanalı içine yapılan kortizon enjeksiyonlarıdır.
Bütün bunlara rağmen devam eden ağrılarda ise tek çözüm bu konuda deneyimli bir ortopedi uzmanının yardımını istemek, daha doğrusu cerrahi bir girişime razı olmaktır.

Haberin Devamı

TAVSİYE

Karpal tünelden korunmak için

El bileğini aşağı yukarı ve sağa sola doğru aşırı hareketlerinden kaçınmanız, 
El bileğinizi sıkacak saat, bilezik, bileklik kullanmamanız, 
Bilgisayar çalışmalarında en az saat başlarında bileklerinizi bir süre dinlendirmeniz, 
El bileğinize baskı yapabilecek hareketlerden uzak kalmanız, 
Elleriniz şiştiği zaman avuç içinden bileğinize doğru masaj yapmanız, 
Yumruk sıkma aktiviteleri esnasında kaslarınıza aşırı gerginlik ve şiddet uygulamamanız, 
Belirgin vibrasyona neden olan aletleri kullanmamanız tavsiye ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları