Bu gençler varken hayat daha anlamlı

SİZİN de benim gibi yaşamın hızıyla derdiniz var mı? Her sabah arabanın koltuğuna yüzlerce imgeyle karşılaşacağım, sevdiğim şeyleri izleyeceğim, toprağın, yağmurun kokusunu duyacağım beklentisiyle oturuyorum, ama sonra ne oluyorsa oluyor ve cebim boş iniyorum arabadan...

Haberin Devamı


Oysa, ne kadar hazır ve aslında açız güzel şeylerle buluşmaya...
Bazen de tüm hazırlıklarınızın aksine hiç beklemediğiniz bir anda yağar üstünüze güzellikler, sevinçten nefes alamayacak hale gelirsiniz, içiniz umutla dolar, uzaktan bir yerden rembetiko çalar, birileri halay çeker, hatta sevinçten ağlarsınız.
İşte bugün Bornova Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı (BALEV) Başkanı Ayşen Tekşen’den gelen bir ileti sayesinde yaşamın hızı azaldı, doğanın kokusu, müziğin tınısı doldu içime. Sizlerle de paylaşıyorum, çünkü sevinçler paylaşınca çoğalırmış.
¡¡¡
Bornova Anadolu Lisesi, öğrencilerin hiçbir ücret ödemeden çok kaliteli bir eğitim gördüğü, gözbebeği bir kurumumuz. BALEV ise, devlete olan borcu bir nebze olsun ödeyebilmek isteyen mezunların kurduğu bir vakıf olarak hem öğrenci kardeşlerini ve okullarını destekliyor, hem de sivil hizmet konusunda rol model oluşturmaya çalışıyor.
İşte, bütün bu öğeler uyum içinde bir araya geldiğinde ortaya bir proje çıkmış. 11. sınıf öğrencisi bir grup güzel yürekli genç insan Mevlana Mahallesi’nde, maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarının okuduğu okulları gezmişler.
40 tane 8. sınıf öğrencisi belirlemişler, her iki okulun da müdürlerini ikna etmişler ve her hafta perşembe, cuma günleri bu arkadaşlarına özel ders vermeye başlamışlar.
¡¡¡
Bu gençlere neyi amaçladıkları sorulduğu zaman verdikleri yanıt tüylerinizi diken diken edebilir; “Sadece şanslarımızı biraz olsun eşitlemek istedik. Dershaneye gitmeye gücü yetmeyen ya da ücretsiz dershane karşılığından kendisinden özveriler istenen kardeşlerimize sahip olduğumuz bilginin birazını aktarabilirsek onların da hayal etmeye cesaretleneceklerini düşündük. Ve biliyoruz ki, bir kez hayal edebilirseniz gerçekleştirme şansınız da yükselir.”
Başlarında Meral Torun adlı yürekli bir öğretmen, onları destekleyen müdürleri Nemci Bediz, tüm olanaklarını sevgiyle, minnettarlıkla bu projeye ve güzel yürekli gençlere yöneltmekten keyif duyan BALEV ve her şeyden önemlisi 16 pırlanta yürekli genç insan...
11 Kasım 2010’da başlattıkları bu projeyi 27 Mayıs 2011 tarihine dek sürdüreceklermiş.
Bu kurslara katılan çocukların notlarının yükseldiğini, ama daha da önemlisi artık düşlemeye başladıklarını söylüyor Meral öğretmen. Meral öğretmen türkü oluyor, Livaneli’den okuyor.
“Dünyayı güzellik kurtaracak, bir insanı sevmekle başlayacak her şey...”
BAL’lı gençlerin gözleri çakmak çakmak, nasıl da inançla bakıyorlar dünyaya...
¡¡¡
Kolları havada, bedenleri bir sağa bir sola salınırken arada bir dizlerini yere vurarak muhteşem bir Ege zeybeği sergiliyorlar.
BAL’lı gençlerin her biri bir Sarı Zeybek...
İleride bu projenin daha da yaygınlaşabileceğini, inşası süren BALEV’i binasında bu türden sayısız hizmet verebileceklerini müjdeliyor Ayşen Başkan...
Şiir kesiliyor dünya...
Bunları düşündükçe, hayatın anlamını bir kez daha anladım.
Sonra saygıyla toprağa oturdum; dayadım sırtımı duvara...
İşte böyle anlarda ne dalgaların içine düşmek, ne hayatın kavgası, ne hürriyet, ne başka bir şey...
Toprak, güneş ve ben...
Bahtiyarım...
Her hafta iş için oradan oraya giderken yaptığım yolculuklardan bir tanesine...
Bu sefer bana tam 16 genç insan şiiriyle, şarkısıyla, dansıyla, gençlik coşkusuyla eşlik ediyor.
Teşekkürler Ekin Çakır, Emine Nur Köroğlu, Nazan Aysan, Deniz Özkasap, Miray Özge Cengiz, Esra Bayram, Meliz Türkileri, Merve Türker, Zeynep Vatansever, Deniz Pala, Ahsen Öğrenci, Uğur Atalay, Ayberk Dal, Cahide Küçükyavuz, Pelin Atalan, İrem Işık...
(Nezih Öztüre’nin kaleminden...)

Muhteşem bir konser izledik

Haberin Devamı

İYİKİ hafta sonu Bodrum’a gitmişim, iyi ki, Bodrum Oda Orkestrası’nın muhteşem yılbaşı konserini izlemişim.
Orkestranın müdürlüğünü Numan Pekdemir yapıyor, ama sanatçıların tamamı İzmirli...
Hepsi tanıdık ve bildiğimiz isimler, sanatçılar...
Hepsi kendilerini kanıtlamış; kendi alanlarında Türkiye’nin en iyileri...
Cumartesi akşamı kaç kere bis yaptılar, yani sahneye geri döndüler hatırlamıyorum.
Ama Bodrumlular alkışladıkça, sanatçılarımız coştu.
Sanatçılarımız coştukça, Bodrumlular yerlerinde oturamadı.
Her zaman söylüyorum.
Bodrum ayrı bir yer...
Ve bu orkestra da Bodrum’a çok yakışıyor. Bu arada, bir teşekkür borcumuz da Bodrum Ortakent Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Onur Şahbaz’a var.
Şahbaz, konserin başında müthiş bir konuşma yaptı.
Belediyelerin altyapı hizmetleri kadar insanların kültür ve sanat hayatına da katkı koymaları gerektiğini çok güzel cümleler kullanarak söyledi.
Başkan çok haklı...
Bodrum Oda Orkestrası’nın büyük hedefleri de var.
İstiyorlar ki, orkestra bütün Türkiye’yi gezsin ve müziği herkese sevdirsin.
Neden olmasın...
İlk hedef Mardin ve Diyarbakır...
Gelecek aylarda bu iki kentte konser verecekler.
Tabii, gerekli desteği bulurlarsa...

 


 

Yazarın Tüm Yazıları