Bozburun’da bir aile işletmesi

Bozburun, Marmaris’e bağlı olan, yeşillikten biraz nasibini almamış, boz tepelerin eteğinde kurulmuş denize sıfır bir tatil beldesi. Havası çok güzel. Nem oranı çok düşük ve sürekli efil efil esen bir rüzgara sahip.

Bu sefer Bozburun’a gittiğimizde Afrodit isimli bir aile işletmesinde mola verdik. Aşçıbaşı Tarsuslu, iki oğlu ve karısıyla birlikte çalışıyor. Karısı nefis zeytinyağlı dolmalar yapıyor. Dolmalarının lezzet sırrını sorduğumda bana kavurarak dolma yapmadığını, malzemeleri çiğden koyduğunu söyledi. Bol soğan, salça, domates, pirinç ve bol pul biberli, acılı dolmalar...
Ne de olsa o bir Tarsuslu ve acılı Akdeniz tatlarını mutfağa yerleştirmiş. Ayrıca fellah köftesi, zeytinyağlı nohutlu bamya ve zeytinyağlı kabak çiçeği dolması da onun mutfağının vazgeçilmezleri arasında. Ama bu yemeklerin hepsi bol ekşili; yani tam benim damağıma göre.
İşletmede bütün aile çalışıyor. Aşçının büyük oğlu patates soyuyor, küçük oğlan soğan rendeliyor, karısı dolma sarıyor ve kendisi ahtapot haşlıyor. Ahtapotu nasıl haşladığını biraz seyrettim. Odun ateşinde su ve biberiyeyle bir buçuk saatte haşladığı ahtapotu ocaktan alıyor.
Tencereye bolca deniz suyu koyuyor ve öylece soÄŸumaya bırakıyor. Sonra süzüp kömür ateÅŸindeki ızgarada tekrar piÅŸiriyor. Ahtapotu incecik doÄŸrayıp sarmısaklı, sirkeli, zeytinyaÄŸlı sosla nefis bir salata hazırlıyor. ışletmenin sahibi ve kızlar servis yaparken eÅŸinin yaptığı fırından yeni çıkmış sıcacık ekmek de salatanın yanında çok iyi gidiyor.  Â

Gül tatlısı

Malzemeler
Hamuru için;
* 1 adet yumurta
* 2 yemek kaşığı sirke
(üzüm sirkesi)
* 3 yemek kaşığı su
* 6 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı kabartma tozu
* 2 su bardağı un

Şerbeti için
* 3 su bardağı tozşeker
* 5 su bardağı su
* Yarım limonun suyu

Kızartmak için
* 1,5 su bardağı sıvıyağ

Üzeri için
* 2 su bardağı dövülmüş ceviz içi veya fındık

Yapılışı

Şerbeti hazırlamak için; su ve tozşekeri tencereye aktarıp karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. Soğumaya bırakın.
Hamur için unu yoğurma kabına aktarıp üzerine sirke, su, yumurta, tuz ve zeytinyağını ilave edin, iyice yoğurun. (hamur ele yapışmamalı ve kulak memesi kıvamında olmalı) Hamurun üzerini bir mutfak beziyle örterek yarım saat kadar dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın (yaklaşık 18-19 parça olacak). Mutfak tezgahını hafifçe unlayın. Bir parça hamuru merdaneyle fincan tabağı büyüklüğünde açın. Sonra bu yuvarlak hamurun üzerini eşit aralıklarla bıçakla üç yerinden kesin. Ama kenarları ayrılmasın.
Sonra yuvarlak hamuru D şeklinde kapatıp 2 ucunu birleştirin. Hamurun uzun tarafını tekrar öbür tarafına katlayıp, hamuru tezgahtan kaldırıp, dikleştirin. Adeta gül şekli olacaktır. Eğer zorlanırsanız hamuru yarım santim kalınlığında açıp, bardak ağzıyla ya da kurabiye kalıplarıyla kesip şekiller çıkarın.
Diğer taraftan tavada yağı iyice kızdırın. Sonra ateşi biraz kısın ve hamurları yağa bırakın. Bir el kevgiriyle çevirerek altın rengi oluncaya kadar kızartın. El süzgeciyle kızaran hamurları süzdürerek kızaran hamurları süzdürerek yağdan çıkarıp hemen soğuk şurubun içine atın. şurupta bir dakika kadar çevirerek bekletip, süzdürerek servis tabağına alın. Üzerlerine kalan şurubu gezdirip ceviz ya da fındığı serpiştirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları