Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Böyle anne olur mu

İSYANDAYIM. Çünkü yine çocuklar, büyüklerin hatalı tercihleri yüzünden öldüler.

Haberin Devamı

Suriye’de, Gazze’de, Irak’ta yaşanan iktidar çekişmelerinde ağır bedel ödeyen minikler, bu kez ABD’de yıllardan bu yana tartışma konusu olan silah merakının kurbanı oldular.

*

ABD’nin Connecticut eyaletinin Newtown kentinde yaşanan 20’si çocuk 26 kişinin öldüğü okul katliamında aslında hem görünen, hem de görünmeyen failler var.

Saldırıya baktığınızda bir numaralı suçlu, silahları alıp bizzat katliamı yapan Adam Lanza isimli 20 yaşındaki bir genç. Adam Lanza, ağabeyi Ryan’a (24) göre, gelişim bozukluğu diye tanımlanan otizmin bir türü olan Asperger sendromundan mustarip bir delikanlı.

‘Zeki, içine kapanık, çekingen ve asabi’ diye özetliyorlar onu tanıyanlar. Ama şimdiye kadar hiç şiddete karışmamış, lakin olay ortaya çıktığında ‘şaşırmadığını’ söyleyenler de var.

*

Haberin Devamı

SANDY Hook İlkokulu’nda gerçekleştirdiği katliamda kendisi de ölen Adam Lanza bir sürü soru işaretini geride bıraktı.

En büyük merak konusu, okula gitmeden önce öldürdüğü annesi 52 yaşındaki Nancy Lanza.

Nancy Lanza, 2008 yılında eşinden boşanmış, hoş, sarışın bir kadın. Kimine göre okulda yardımcı öğretmen olarak çalışıyordu, kimine göre ise oğluyla ilgilenebilmek için ev kadını olmayı tercih etmişti. Havuzlu villasında oğlu Adam ile birlikte yaşıyor, üst düzey yönetici olan eski eşinden bağlanan yaklaşık yıllık 325 bin dolarlık nafakayla geçiniyordu.

Oğlunun aksine sosyal bir kadındı. Akşamları kulübe gider, komşularıyla şans oyunları oynar, Noel öncesi evini süsler, oğluyla bizzat ilgilenirdi. Bir ara Adam’ı okuldan almış, daha iyi eğitim görsün diye evinde özel dersler verdirmişti.

*

ANCAK Nancy Lanza’nın caz, bira tadımı ve bahçe tasarımının yanında ilginç bir hobisi daha vardı. Silahlar. Görgü tanıklarına göre, kadın oğullarını da atış poligonuna götürürdü.

Oysa bir annenin değil sosyal iletişim bozukluğu gösteren otizmli oğlunu, normal gelişim izleyen bir çocuğunu bile atış poligonuna götürmemesi gerekirdi. İşte o annenin sakıncalı tercihi, Connecticut’ı yasa boğdu.

Şimdi ABD, önce annesini yüzüne nişan alıp vurduktan sonra üç silahla okulu basıp katliam yapan Adam Lanza üzerinden silah taşıma özgürlüğünü yine tartışmaya başladı. İddiaya göre Adam Lanza, kendisi silah almak istemiş, ancak Connecticut yasaları nispeten daha sıkı olduğu için annesinin silahlarını çalmıştı.

*

Haberin Devamı

KATLİAM sonrası gözü yaşlı kameralar önüne çıkan ABD Başkanı Barack Obama, silah sahibi olma özgürlüğünü artık ele almak gerektiği görüşünde. Silah lobisine göre ise silah taşımak ABD’nin sağladığı anayasal haklardan biri.

Nitekim Amerikan Silah Sahipleri Grubu’nun Başkanı Larry Pratt, yaşananlardan Connecticut eyaletinin daha sert olan silah kontrol yasalarını sorumlu tuttu.

“Silah kontrolü isteyenlerin elinde çocukların kanları var. Bu kontrol yasası yüzünden Newtown’daki okulda tek bir yetişkinin bile savunma amaçlı bir silahı yoktu” dedi.

Tıpkı Pratt gibi, ABD’de birçok kişi silahı, bireysel güvenliği için bir savunma aracı olarak görüyor. Dolayısıyla şimdi Obama’nın gözyaşlarının sözde kalıp kalmayacağı merak ediliyor.

Yazarın Tüm Yazıları