Borsa 26 bine geriliyor

Borsa 26 bin puana doğru hareket etmeye başladı. Dün yaşanan 206 puanlık düşüşten sonra bugün de endeksin aşağı yönde hareket etmesi bekleniyor. Uzmanlar İMKB 100 endeksi için ilk önemli desteğin 26 bin 350 puan seviyesinde olduğunu belirtiyor. İkinci önemli destek ise 26 bin 100 puan seviyesinde.. Bu iki destek de kırılırsa yeniden 25 binli seviyeleri görebiliriz...

Haberin Devamı

Peki bu düşüş için geçerli olabilecek sebepler konusunda uzmanlar ne söylüyor?

Aslında söylenen çok fazla bir şey yok. Ya da durumu şöyle anlatalım, söylenen çok şey var fakat bunların hiç biri bizce borsada yaşanan düşüşü tanımlamak için yeterli değil. Eğer mesele beklentilerse, Merkez Bankası’nın Şubat ayı ikinci dönem beklenti anketindeki sonuçlar bir sıkıntı olmadığını gösteriyor. Belki yeterince iyimser rakamlar yok bu ankette ama borsada hızlı düşüşün sebebi olarak gösterilecek bir olumsuzluk da yok.

Hemen hatırlayalım beklenti anketinin sonuçlarını:

Buna göre Şubat ayının birinci anket sonuçlarında yüzde 8.1 olan TÜFE bazında yıl sonu enflasyon beklentisi, şubat ayının ikinci anketinde yüzde 8'e geriledi. Şubat ayı için TÜFE beklentisi ise değişmeyerek yüzde 0.6'da kaldı. Şubat ayı sonu için öngörülen dolar kuru 1.3365'den 1.3166'ya gerilerken, yıl sonu beklentisi de 1.4586'ya indi. MB anketine göre yıl sonunda öngörülen cari açık rakamı 13 milyar 968 milyon dolar olurken, büyüme de 0.1 puan artışla yüzde 5.7'ye çıktı

Haberin Devamı

Kimi uzmanlar dünya piyasalarındaki gelişmelerin İMKB’yi etkilediğini söylüyor. Örneğin dün ve bugün petrol fiyatlarında izlediğimiz yükseliş ya da doların uluslararası piyasalarda hızlı değer kaybı bu düşüşe sebep olarak gösteriliyor ama bizce bu da yeterli değil. Çünkü düşüş geçen hafta başladı dün değil.

Peki Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’nin dün akşam Ekonomist Dergisi’nin ödül töreninde yaptığı konuşma etkili olmuş olabilir mi? Şunları söylemişti Serdengeçti:
“Türkiye’nin son üç yıldır yaşadığı büyüme sürdürülebilir büyüme değildir. Türkiye sürdürülebilir büyüme kavramı ile henüz tanışmadı. Ancak bu tanışma sağlandıktan sonra ülkede sürdürülebilir istihdam da sağlanacak”

Bizce bu açıklamalar da piyasanın yönünü tersine çevirecek açıklamalar değil.

O zaman ne oluyor?

Çok basit bir tanımlama gibi gelecek belki ama bu düşüşün nedeni tamamen teknik sebeplere bağlı. 15 binlerden 27 bine soluksuz çıkan bir borsa var karşımızda. Bu kadar hızlı bir yükselişin ardından muhakkak düşüş gelir. Çünkü insanlar paralarını cebine koymak ister. Yükselişin devamı için de bu gerekli değil mi zaten. Yeni bir borsa yatırımcısı olarak piyasaya geldiğinizi düşünün. Hisse senetleri birilerinin elinde. Onlar satacak ki siz de yeni hisse senedi alabilesiniz. Yoksa öyle ağaçtan toplar gibi hisse senedi bulunmuyor.

Haberin Devamı

Tabi tüm bunların ötesinde İstanbul Borsası’nın temel sorunları hala çözülmüş değil. Mali kurumların halka açılma usullerinden yatırımcı haklarına kadar bir dizi sorun hala çözülmeden bekliyor. Mesela hala vadeli işlemler piyasası ve türev piyasalar mevcut değil. Bu sorunların neler olduğuna yarın bakalım ama şunu da lütfen unutmayalım:
Yapısal sorunlar hala çözülmemişken borsanın gösterdiği bu performans bile takdire şayan...

Yazarın Tüm Yazıları