Bol bol pazı yiyin

Hani bazı yiyecekler vardır, birbirlerinin boşluğunu doldurabilirler. Biri yoksa buzdolabınızda, diğerini onun yerine rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Ispanağın kullanıldığı her yerde; börek içlerinde, kavurmalarda, çorbalarda gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz pazının mutfağımızdaki yeri çok özeldir.
Üstelik ıspanaktan farklı olarak, pazının sapları da çok çeşitli şekillerde kullanılabilir. Kıymalı pazı sapı musakkası, yoğurtlu pazı sapı kavurması, zeytinyağlı pazı sapı veya haşlanmış pazı sapından yapılan zeytinyağlı, limonlu salata gibi çeşitleri eminim siz zaten yapıyorsunuzdur.
şimdi size pazıyı sofranıza daha sık koymanız için bir neden söyleyeceğim: Pazı da tıpkı enginar gibi karaciğer dostudur. Hem pazıyı yemeklerinizde çok daha rahat kullanabilirsiniz. Çünkü fiyatı çok uygundur.
Ayrıca pazıyı zeytinyağlı pırasa, enginar ve kereviz yemeklerine de katarak hem bu yemeklere renk katmış hem de pazının yararlarından nasibinizi almış olursunuz.
ıçerdiği doğal asitler nedeniyle yağların sindirimini de kolaylaştıran bu sebzeyi bir de çok az miktarda limon suyu ekleyerek deneyin, pişman olmazsınız.

PAZILI TRABZON PİLAVI

6 KİŞİLİK
HAZIRLAMA SÜRESİ 15 DAKİKA
PİŞME SÜRESİ 35 DAKİKA

MALZEME LİSTESİ
* 1 demet pazı
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 2 adet orta boy domates
* 3 su bardağı sıcak su
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 1 adet kesme şeker
* 2 su bardağı pirinç

YAPILIŞI
Pazıların saplarını ve yapraklarını ayırın. ısterseniz saplarını doğrayıp kıymayla kavurarak ayrı bir yemek de yapabilirsiniz. Pazı yapraklarını ince ince doğrayıp derin bir kaba aktarın.
Üzerine 2 çay kaşığı tuz serpip köfte yoğurur gibi yoğurarak ezin. Akan suyun altında yıkayıp süzdükten sonra, avuçlarınız arasında sıkarak limon büyüklüğünde toplar yapıp bir kenara koyun.
Diğer taraftan, sıvıyağı pilav tenceresinde kızdırıp incecik doğradığınız soğanları ekledikten sonra, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine, kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ekleyerek 1 dakika daha kavurun. (Domatesler diri kalmalı.)
Top haline getirdiğiniz pazıları da hemen ekleyip sıcak suyu ilave edin. Tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırıp tuz ve karabiberi de serpiştirerek kesme şekeri kattıktan sonra, suyun kaynamasını bekleyin.
Su kaynamaya başlayınca, yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri de tencereye aktarın. Bir, iki kez karıştırıp tencerenin kapağını kapayın. Suyunu çeker çekmez ocağı kısıp 3-5 dakika daha pişirdikten sonra, pilavı ocaktan alın.
Kapağını açmadan en az 30 dakika dinlendirin. Pilavı servise sunmadan önce tahta bir kaşıkla dipten yukarıya doğra hafifçe karıştırıp havalandırın. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları